Την επόμενη κίνησή του στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα έκανε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, αξιοποιώντας τη γνωστή «καραμέλα» της εθνικής ασφάλειας και μπλοκάροντας την πρόσβαση της Huawei στην αμερικανική αγορά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε συγκεκριμένα χθες τα ξημερώματα εκτελεστικό διάταγμα το οποίο απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κατασκευάζεται από εταιρείες οι οποίες θεωρούνται κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
Το διάταγμα είναι φωτογραφικό για τη Huawei η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων στον κόσμο και έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα από Αμερικανούς αξιωματούχους απειλή.
Λίγο αργότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι προσθέτει τη Huawei και 70 συνδεόμενες με αυτήν εταιρείες σε μια ειδική λίστα (Entity List), τα μέλη της οποίας χρειάζονται ειδική άδεια για εξαγωγές, επανεξαγωγές, μεταφορές συγκεκριμένων προϊόντων. Με άλλα λόγια απαγορεύει στον κινεζικό κολοσσό να αποκτά εξαρτήματα και τεχνολογία από αμερικανικές εταιρείες χωρίς να έχει προηγηθεί ή έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η Huawei, που υπερέχει μακράν των υπόλοιπων ανταγωνιστών της στον εξοπλισμό των δικτύων τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι με την τεχνολογία της μπορεί να ελέγξει -προς χάριν του Πεκίνου- επικοινωνίες και δεδομένα, υπονομεύοντας ενδεχομένως την ασφάλεια των χωρών που αγοράζουν από αυτήν.
Η ίδια πάντως χαρακτήρισε χθες παράλογο των αποκλεισμό της, τονίζοντας ότι είναι διαθέσιμη για συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση για την ασφάλεια των προϊόντων. Τόνισε ακόμη ότι με το μπλόκο οι ΗΠΑ θα περιοριστούν σε υποδεέστερες και ακριβότερες εναλλακτικές επιλογές για την ανάπτυξη των δικτύων τους πλήττοντας τελικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Εκτιμάται ότι το μπλόκο Τραμπ στη Huawei θα χτυπήσει κυρίως τις μικρότερες αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της και θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα δίκτυά τους. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες θα καταφέρουν πιθανότατα να απορροφήσουν τα υψηλότερα κόστη χρησιμοποιώντας εξοπλισμό από τη Nokia και την Ericsson.
Ζημιές αναμένεται να έχουν και οι Αμερικανοί προμηθευτές του κινεζικού κολοσσού. Η Huawei αγόρασε πέρυσι εξαρτήματα αξίας 11 δισ. δολαρίων από αμερικανικές εταιρείες όπως οι Qualcomm, Intel, Micron Technology.
Αλλά και η Huawei θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αφού εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει γρήγορα τους Αμερικανούς προμηθευτές της με άλλους από την Κίνα. Ζημιές θα υποστούν και προμηθευτές της Huawei από Ασία και Ευρώπη αν αυτή αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή της.
Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη στάση που θα κρατήσουν και οι άλλες χώρες. Εκτός των ΗΠΑ μπλόκο μέχρι στιγμής έχουν βάλει στην τεχνολογία της Huawei για τα δίκτυα 5G μόνο η Αυστραλία και η N. Ζηλανδία.
Κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Βρετανία, βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας, ενώ κάποιες άλλες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να την αποκλείσουν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας