Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φρένο στα ωράρια-«λάστιχο»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρένο στα ωράρια-«λάστιχο»

  • A-
  • A+
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ρητά ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να επιβάλουν στους εργοδότες την εφαρμογή ενός συστήματος καταγραφής των εργάσιμων ωρών καθημερινά, ώστε να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας και να καταγράφονται οι υπερωρίες. Η υποχρέωση δημιουργίας του συγκεκριμένου συστήματος καταγραφής των ωρών εργασίας προκύπτει τόσο από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης («Χάρτης») όπως και την Οδηγία της Ε.Ε. «για τον χρόνο εργασίας»

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευαγγελίζεται επταήμερα, θάνατο του οκτάωρου και ακόμη πιο ελαστικά ωράρια εργασίας μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έπεσε καταπέλτης σε όσους εργοδότες φιλοδοξούσαν ότι μέσω αυτών των όρων εργασίας θα εξακολουθούν να βγάζουν ακόμη περισσότερο... ξίγκι από τη μύγα.

Τα τζάμπα εξαντλητικά ωράρια που καθιστούν τον εργαζόμενο και τη ζωή του υποχείριο των διαθέσεων του εργοδότη μάλλον τελειώνουν, αφού θα πρέπει πλέον να καταγράφονται λεπτομερώς και έτσι να πληρώνονται.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ρητά προχθές ότι ο χρόνος εργασίας πρέπει να υπολογίζεται με ακρίβεια και ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να επιβάλουν στους εργοδότες την εφαρμογή ενός συστήματος καταγραφής των εργάσιμων ωρών καθημερινά προκειμένου να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας, αν πραγματοποιούνται υπερωρίες, αν ισχύει ο διαχωρισμός επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από προσφυγή του ισπανικού εργατικού συνδικάτου CCOO κατά της Deutsche Bank στην ισπανική Δικαιοσύνη το περασμένο καλοκαίρι.

Αίτημα του συνδικάτου ήταν να αναγνωριστεί υποχρέωση της γερμανικής τράπεζας να εφαρμόζει ένα σύστημα καταγραφής του ημερήσιου χρόνου εργασίας του προσωπικού της που να καθιστά δυνατό τον έλεγχο:

α. της τήρησης του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας,

β. της υποχρέωσης ενημέρωσης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων για τις ανά μήνα πραγματοποιούμενες υπερωρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 53,7% των υπερωριών στην Ισπανία δεν καταγράφεται. Η CCOO υπογράμμισε ακόμη στην προσφυγή της ότι η υποχρέωση δημιουργίας ενός τέτοιου συστήματος καταγραφής προέκυπτε όχι μόνο από το ισπανικό δίκαιο αλλά και από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης («Χάρτης») όπως και την Οδηγία της Ε.Ε. «για τον χρόνο εργασίας».

Η Deutsche Bank από την πλευρά της- επικαλούμενη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας (Tribunal Supremo)- αντέτεινε ότι το ισπανικό δίκαιο δεν προβλέπει μια τέτοια γενική υποχρέωση.

Το Κεντρικό Δικαστήριο (Audiencia Nacional) της Ισπανίας που εκδίκασε την υπόθεση είχε αμφιβολίες για το αν η ερμηνεία του ισπανικού δικαίου από το Tribunal Supremo ήταν σύμφωνη με το δίκαιο της Ε.Ε. και υπέβαλε σχετικά ερωτήματα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε την απόφασή του την περασμένη Τρίτη.

Δικαιώματα

Στην απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

α. Tη σημασία του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε εργαζομένου για περιορισμό του μέγιστου αριθμού ωρών εργασίας και ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιόδους ανάπαυσης που κατοχυρώνονται στον «Χάρτη» και δίδονται με συγκεκριμένες λεπτομέρειες στην Οδηγία «για τον χρόνο εργασίας».

Υπενθύμισε ότι ο εργαζόμενος πρέπει να θεωρείται ασθενέστερος στη σχέση εργασίας, οπότε είναι αναγκαίο να εμποδίζεται η δυνατότητα του εργοδότη να περιορίζει τα δικαιώματά του.

β. Ελλείψει ενός συστήματος μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αντικειμενικά και αξιόπιστα ούτε ο αριθμός των ωρών εργασίας ούτε ο χρόνος εργασίας ούτε ο αριθμός των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και αυτό καθιστά υπερβολικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη στην πράξη, την εξασφάλιση της τήρησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

γ. Ο αντικειμενικός και αξιόπιστος προσδιορισμός του αριθμού των ωρών εργασίας που πραγματοποιούνται κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα είναι απαραίτητος για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας -συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών- και οι ελάχιστες περίοδοι ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

δ. Ενα σύστημα που καθιστά δυνατή τη μέτρηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων καθημερινά προσφέρει στους εργαζομένους αυτούς ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο εύκολης πρόσβασης σε αντικειμενικά και αξιόπιστα δεδομένα για τη διάρκεια του πραγματικού χρόνου εργασίας και διευκολύνει τόσο την απόδειξη των παραβάσεων των δικαιωμάτων τους όσο και τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές και τα εθνικά δικαστήρια.

ε. Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στην Οδηγία «για τον χρόνο εργασίας» και στον «Χάρτη», τα κράτη-μέλη οφείλουν να απαιτήσουν από τους εργοδότες να δημιουργήσουν ένα αντικειμενικό, αξιόπιστο και προσβάσιμο σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας.

Η απόφαση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, λύσσα στις εργοδοτικές ενώσεις και στα φερέφωνά τους στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Στη Γερμανία, όπου υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων, ο αρχισυντάκτης της Die Welt Ουλφ Πόσαρντ μίλησε για ανόητη απόφαση που θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ακόμη γραφειοκρατικού τέρατος.

Η οικονομική Handelsblatt από την πλευρά της μίλησε (πονηρά) για την «επιστροφή της κάρτας».

Υπήρξε όμως και ο αντίλογος. Η Frankfurter Rundschau έγραψε ότι «όταν οι εργοδότες αποκαλούν την απόφαση αναχρονιστική, σου προκαλούν είτε γέλια είτε έντονη αγανάκτηση. Μπορεί να μη συμφωνούμε όλοι με αυτό, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα να καταμετρήσεις τα πάντα, από τον σφυγμό μέχρι τον χώρο διαμονής. Και δεν είναι δυνατόν να καταγράψεις με ακρίβεια τον χρόνο εργασίας; Το αντεπιχείρημα των εργοδοτών είναι τόσο αδύναμο που απογυμνώνεται ακαριαία».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλείδωσαν» κέρδη οι εργάτες της General Motors
Οι περίπου 49.000 εργάτες της General Motors -μέλη του συνδικάτου UAW- κατάφεραν να οδηγήσουν τη διοίκηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε μια αρκετά ευνοϊκή γι’ αυτούς σύμβαση εργασίας που θα ισχύσει...
«Κλείδωσαν» κέρδη οι εργάτες της General Motors
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολα τα λεφτά στα αφεντικά...
Τα αστρονομικά επίπεδα της δεκαετίας του 2000 ξαναπιάνει η ψαλίδα στις αμοιβές μεταξύ των αφεντικών και των υπόλοιπων εργαζομένων στις μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, οι διευθύνοντες...
Ολα τα λεφτά στα αφεντικά...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρυθμίσεις για «μαύρη» εργασία και κανόνες για εργολαβίες
Διατάξεις για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Προβλέπει τη δυνατότητα έκπτωσης του σχετικού προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα...
Ρυθμίσεις για «μαύρη» εργασία και κανόνες για εργολαβίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μύθος η παραγωγικότητα της εργασίας των ρομπότ
Τα ρομπότ αποτελούν βασικό θέμα συζήτησης σε όλα τα διεθνή συνέδρια. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός σε σχετική μελέτη του εκτιμά ότι έως το 2020 η αυξανόμενη εισαγωγή ρομπότ στη μεταποίηση και στις...
Μύθος η παραγωγικότητα της εργασίας των ρομπότ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για την αγορά εργασίας
Οι βαθιές πληγές που άφησε η κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας δεν έχουν ακόμη κλείσει. Οπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο στη φετινή του έκθεση «Benchmarking Working Europe», η ανεργία σε...
Καμπανάκι για την αγορά εργασίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκό φρένο στις ψεύτικες συμβάσεις αυτοαπασχόλησης
Την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας ώς το τέλος του έτους προανήγγειλε η Κομισιόν, σε μια κίνηση που στόχο έχει τη δημιουργία προτύπων για τα εκατομμύρια επισφαλών θέσεων...
Ευρωπαϊκό φρένο στις ψεύτικες συμβάσεις αυτοαπασχόλησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας