• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.9°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.7°C
  0 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.9°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.4°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.1°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.5°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρένο στα ωράρια-«λάστιχο»

 • A-
 • A+
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ρητά ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να επιβάλουν στους εργοδότες την εφαρμογή ενός συστήματος καταγραφής των εργάσιμων ωρών καθημερινά, ώστε να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας και να καταγράφονται οι υπερωρίες. Η υποχρέωση δημιουργίας του συγκεκριμένου συστήματος καταγραφής των ωρών εργασίας προκύπτει τόσο από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης («Χάρτης») όπως και την Οδηγία της Ε.Ε. «για τον χρόνο εργασίας»

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευαγγελίζεται επταήμερα, θάνατο του οκτάωρου και ακόμη πιο ελαστικά ωράρια εργασίας μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έπεσε καταπέλτης σε όσους εργοδότες φιλοδοξούσαν ότι μέσω αυτών των όρων εργασίας θα εξακολουθούν να βγάζουν ακόμη περισσότερο... ξίγκι από τη μύγα.

Τα τζάμπα εξαντλητικά ωράρια που καθιστούν τον εργαζόμενο και τη ζωή του υποχείριο των διαθέσεων του εργοδότη μάλλον τελειώνουν, αφού θα πρέπει πλέον να καταγράφονται λεπτομερώς και έτσι να πληρώνονται.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ρητά προχθές ότι ο χρόνος εργασίας πρέπει να υπολογίζεται με ακρίβεια και ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να επιβάλουν στους εργοδότες την εφαρμογή ενός συστήματος καταγραφής των εργάσιμων ωρών καθημερινά προκειμένου να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας, αν πραγματοποιούνται υπερωρίες, αν ισχύει ο διαχωρισμός επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από προσφυγή του ισπανικού εργατικού συνδικάτου CCOO κατά της Deutsche Bank στην ισπανική Δικαιοσύνη το περασμένο καλοκαίρι.

Αίτημα του συνδικάτου ήταν να αναγνωριστεί υποχρέωση της γερμανικής τράπεζας να εφαρμόζει ένα σύστημα καταγραφής του ημερήσιου χρόνου εργασίας του προσωπικού της που να καθιστά δυνατό τον έλεγχο:

α. της τήρησης του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας,

β. της υποχρέωσης ενημέρωσης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων για τις ανά μήνα πραγματοποιούμενες υπερωρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 53,7% των υπερωριών στην Ισπανία δεν καταγράφεται. Η CCOO υπογράμμισε ακόμη στην προσφυγή της ότι η υποχρέωση δημιουργίας ενός τέτοιου συστήματος καταγραφής προέκυπτε όχι μόνο από το ισπανικό δίκαιο αλλά και από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης («Χάρτης») όπως και την Οδηγία της Ε.Ε. «για τον χρόνο εργασίας».

Η Deutsche Bank από την πλευρά της- επικαλούμενη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας (Tribunal Supremo)- αντέτεινε ότι το ισπανικό δίκαιο δεν προβλέπει μια τέτοια γενική υποχρέωση.

Το Κεντρικό Δικαστήριο (Audiencia Nacional) της Ισπανίας που εκδίκασε την υπόθεση είχε αμφιβολίες για το αν η ερμηνεία του ισπανικού δικαίου από το Tribunal Supremo ήταν σύμφωνη με το δίκαιο της Ε.Ε. και υπέβαλε σχετικά ερωτήματα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε την απόφασή του την περασμένη Τρίτη.

Δικαιώματα

Στην απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

α. Tη σημασία του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε εργαζομένου για περιορισμό του μέγιστου αριθμού ωρών εργασίας και ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιόδους ανάπαυσης που κατοχυρώνονται στον «Χάρτη» και δίδονται με συγκεκριμένες λεπτομέρειες στην Οδηγία «για τον χρόνο εργασίας».

Υπενθύμισε ότι ο εργαζόμενος πρέπει να θεωρείται ασθενέστερος στη σχέση εργασίας, οπότε είναι αναγκαίο να εμποδίζεται η δυνατότητα του εργοδότη να περιορίζει τα δικαιώματά του.

β. Ελλείψει ενός συστήματος μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αντικειμενικά και αξιόπιστα ούτε ο αριθμός των ωρών εργασίας ούτε ο χρόνος εργασίας ούτε ο αριθμός των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και αυτό καθιστά υπερβολικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη στην πράξη, την εξασφάλιση της τήρησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

γ. Ο αντικειμενικός και αξιόπιστος προσδιορισμός του αριθμού των ωρών εργασίας που πραγματοποιούνται κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα είναι απαραίτητος για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας -συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών- και οι ελάχιστες περίοδοι ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

δ. Ενα σύστημα που καθιστά δυνατή τη μέτρηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων καθημερινά προσφέρει στους εργαζομένους αυτούς ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο εύκολης πρόσβασης σε αντικειμενικά και αξιόπιστα δεδομένα για τη διάρκεια του πραγματικού χρόνου εργασίας και διευκολύνει τόσο την απόδειξη των παραβάσεων των δικαιωμάτων τους όσο και τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές και τα εθνικά δικαστήρια.

ε. Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που προβλέπονται στην Οδηγία «για τον χρόνο εργασίας» και στον «Χάρτη», τα κράτη-μέλη οφείλουν να απαιτήσουν από τους εργοδότες να δημιουργήσουν ένα αντικειμενικό, αξιόπιστο και προσβάσιμο σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας.

Η απόφαση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, λύσσα στις εργοδοτικές ενώσεις και στα φερέφωνά τους στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Στη Γερμανία, όπου υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων, ο αρχισυντάκτης της Die Welt Ουλφ Πόσαρντ μίλησε για ανόητη απόφαση που θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ακόμη γραφειοκρατικού τέρατος.

Η οικονομική Handelsblatt από την πλευρά της μίλησε (πονηρά) για την «επιστροφή της κάρτας».

Υπήρξε όμως και ο αντίλογος. Η Frankfurter Rundschau έγραψε ότι «όταν οι εργοδότες αποκαλούν την απόφαση αναχρονιστική, σου προκαλούν είτε γέλια είτε έντονη αγανάκτηση. Μπορεί να μη συμφωνούμε όλοι με αυτό, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα να καταμετρήσεις τα πάντα, από τον σφυγμό μέχρι τον χώρο διαμονής. Και δεν είναι δυνατόν να καταγράψεις με ακρίβεια τον χρόνο εργασίας; Το αντεπιχείρημα των εργοδοτών είναι τόσο αδύναμο που απογυμνώνεται ακαριαία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H Uber αναγνωρίζει συνδικάτο!
Η Uber αναγνώρισε για πρώτη φορά συνδικάτο στη Βρετανία σε μια συμφωνία-ορόσημο για τον αγώνα των εργαζομένων της gig economy για αξιοπρεπείς αμοιβές, εργασιακά δικαιώματα και όρους εργασίας.
H Uber αναγνωρίζει συνδικάτο!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
Η μάχη δόθηκε σε μια Πολιτεία του αμερικανικού Νότου, όπου παραδοσιακά υπάρχει καχυποψία απέναντι στον συνδικαλισμό και η αποβιομηχάνιση των τελευταίων δεκαετιών δημιούργησε στρατιές ανέργων και εξαθλιωμένων.
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξαφανίστηκαν 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μόνο στο πρώτο κύμα της πανδημίας
Δραματικά τα στοιχεία έρευνας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον χώρο της εργασίας, καθώς μόνο στο πρώτο κύμα κορονοϊού χάθηκαν 6 εκατομμύρια θέσεις. Νέοι, γυναίκες και συμβασιούχοι τα μεγάλα θύματα, που...
Εξαφανίστηκαν 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μόνο στο πρώτο κύμα της πανδημίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμια εργοδοτική απανθρωπιά
Εργασιακές βαρβαρότητες αποκαλύπτει έρευνα της οργάνωσης Equidem ● Κλοπή μισθών, αναγκαστικές άδειες, μαζικές απολύσεις, ρατσισμός, αλλά και ξύλο σε Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.
Παγκόσμια εργοδοτική απανθρωπιά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακοί... ρουφιάνοι
Οι επικεφαλής κάποιων από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες της Ε.Ε. ζήτησαν από την Κομισιόν να ξεκινήσει άμεσα έρευνα κατά της Amazon για ενδεχόμενη προσπάθεια παράνομης παρακολούθησης των...
Ψηφιακοί... ρουφιάνοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας