Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κεντρικούς τραπεζίτες εγκαλεί η FAZ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο οποίο μετέχουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών-μελών.

© European Central Bank 2018
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεντρικούς τραπεζίτες εγκαλεί η FAZ

  • A-
  • A+
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων και αδιαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Σοβαρό ζήτημα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων εγείρει η χθεσινή αποκάλυψη ότι περισσότεροι από τους μισούς κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης διατηρούν καταθέσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιάδων ευρώ σε τράπεζες που εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ερευνα της εφημερίδας της Φρανκφούρτης FAZ για τα περιουσιακά στοιχεία των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι 13 εξ αυτών έχουν καταθετικούς λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι Μπενουά Κερέ και Ιβ Μερς - μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ αλλά και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας, Φρασουά Βιλεουρά ντε Γκαλό, της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, και της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Επόπτες ή αποταμιευτές

Το όριο των 100.000 ευρώ είναι σημαντικό, αφού οι καταθέσεις έως αυτό προστατεύονται από τον νόμο σε περίπτωση που μια τράπεζα της ευρωζώνης βρεθεί σε δεινή θέση και χρειαστεί να διασωθεί από τη χρεοκοπία με τη συμμετοχή των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών της (bail-in).

Αντίθετα, οι καταθέσεις πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση της τράπεζας, απόφαση στην οποία όμως καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ως εποπτικός φορέας η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, οι σημαντικότερες τράπεζες της ευρωζώνης υπόκεινται πλέον στους ίδιους κανόνες εποπτείας μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο οποίος αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης διαχειρίζεται από την πλευρά του την εξυγίανση αυτών των τραπεζών, δηλαδή τη διαδικασία συντεταγμένης αναδιάρθρωσής τους σε περίπτωση που αυτές τελούν υπό πτώχευση ή ενδέχεται να πτωχεύσουν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως εποπτική αρχή, γνωστοποιεί στον μηχανισμό εξυγίανσης -και συγκεκριμένα στο Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης- ότι μια τράπεζα πτωχεύει ή κινδυνεύει να πτωχεύσει. Και εδώ βρίσκεται και η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με τις καταθέσεις των παραπάνω μελών του δ.σ. της ΕΚΤ: Πόσο εύκολα θα πρότειναν την τράπεζα στην οποία διατηρούν τις καταθέσεις τους για εξυγίανση, όταν γνωρίζουν ότι ένα μέρος αυτών -πάνω από τις 100.000 ευρώ- μπορεί να χαθεί;

Το δημοσίευμα της FAZ εγείρει όμως και άλλα ζητήματα, όπως το ότι τα περισσότερα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ δίνουν ελάχιστες ή καθόλου πληροφορίες για το πώς διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία (ενεργητικά ή παθητικά), αλλά και για τα άλλα οικονομικά τους συμφέροντα και εισοδήματα που έχουν από άλλες δραστηριότητες.

Απ΄ το σύνολο των 82 σελίδων εγγράφων με τα στοιχεία των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ που εξέτασε η FAZ, τα αντίστοιχα πεδία και πίνακες για αρκετούς εξ αυτών, όπως ο Ντράγκι, είναι κενά.

Από τα πεδία που δεν ήταν κενά διαπιστώθηκε, πάντως, ότι:

α. ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, επενδύει στο ισπανικό fund MM Mutuactivos που έχει θέσεις σε μετοχές,
β. Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάινμαν, διατηρεί μερίδια σε δύο επενδυτικά funds,
γ. Ο Ιβ Μερς και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, Πιερ Βουντς, επενδύουν σε τρία επενδυτικά funds έκαστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και συνολικά τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ κερδίζουν συνήθως περισσότερα απ’ ό,τι οι ηγέτες των χωρών τους.

Ο Ντράγκι είχε, το 2018, βασικό μισθό 400.000 ευρώ, περίπου 30% περισσότερο απ’ όσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ λαμβάνει πενταψήφια έως και σχεδόν εξαψήφια επιδόματα, εν μέρει αφορολόγητα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
Στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα προειδοποιεί ότι με τις αποφάσεις τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν την απειλή των υψηλότερων επιτοκίων, μπορεί να οδήγησε μεν...
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβάλλονται οι αυξήσεις επιτοκίων
Ενώ τα σύννεφα της ύφεσης πυκνώνουν πάνω από την παγκόσμια οικονομία και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αναστέλλουν η μία μετά την άλλη τις προγραμματισμένες αυξήσεις των επιτοκίων τους, οι...
Αναβάλλονται οι αυξήσεις επιτοκίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ
Προσωρινούς διαχειριστές στη δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Banca Carige, διόρισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την παραίτηση των περισσότερων μελών του διοικητικού συμβουλίου της και την...
Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάλυψη στον Ντράγκι για το G30
Ενδεικτική της αντίληψης για το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου που υπάρχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. αποτελεί η απάντηση που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φραντς Τίμερμανς στην...
Κάλυψη στον Ντράγκι για το G30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
Ποινική δίωξη για δωροδοκία άσκησαν χθες οι δικαστικές αρχές της Λετονίας κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς ο οποίος κατηγορείται ότι απαίτησε και έλαβε μίζα τουλάχιστον 100 χιλιάδων...
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν χάνονται οι... πιστοί της ΕΚΤ
Κανείς δεν χάνεται τελικά όταν εφαρμόζει πιστά αυτά που του προστάζει η… ΕΚΤ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας -και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής...
Δεν χάνονται οι... πιστοί της ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας