Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κεντρικούς τραπεζίτες εγκαλεί η FAZ

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο οποίο μετέχουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών-μελών.

© European Central Bank 2018
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεντρικούς τραπεζίτες εγκαλεί η FAZ

  • A-
  • A+
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων και αδιαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Σοβαρό ζήτημα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων εγείρει η χθεσινή αποκάλυψη ότι περισσότεροι από τους μισούς κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης διατηρούν καταθέσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιάδων ευρώ σε τράπεζες που εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ερευνα της εφημερίδας της Φρανκφούρτης FAZ για τα περιουσιακά στοιχεία των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι 13 εξ αυτών έχουν καταθετικούς λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι Μπενουά Κερέ και Ιβ Μερς - μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ αλλά και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας, Φρασουά Βιλεουρά ντε Γκαλό, της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, και της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Επόπτες ή αποταμιευτές

Το όριο των 100.000 ευρώ είναι σημαντικό, αφού οι καταθέσεις έως αυτό προστατεύονται από τον νόμο σε περίπτωση που μια τράπεζα της ευρωζώνης βρεθεί σε δεινή θέση και χρειαστεί να διασωθεί από τη χρεοκοπία με τη συμμετοχή των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών της (bail-in).

Αντίθετα, οι καταθέσεις πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση της τράπεζας, απόφαση στην οποία όμως καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ως εποπτικός φορέας η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, οι σημαντικότερες τράπεζες της ευρωζώνης υπόκεινται πλέον στους ίδιους κανόνες εποπτείας μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο οποίος αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης διαχειρίζεται από την πλευρά του την εξυγίανση αυτών των τραπεζών, δηλαδή τη διαδικασία συντεταγμένης αναδιάρθρωσής τους σε περίπτωση που αυτές τελούν υπό πτώχευση ή ενδέχεται να πτωχεύσουν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως εποπτική αρχή, γνωστοποιεί στον μηχανισμό εξυγίανσης -και συγκεκριμένα στο Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης- ότι μια τράπεζα πτωχεύει ή κινδυνεύει να πτωχεύσει. Και εδώ βρίσκεται και η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με τις καταθέσεις των παραπάνω μελών του δ.σ. της ΕΚΤ: Πόσο εύκολα θα πρότειναν την τράπεζα στην οποία διατηρούν τις καταθέσεις τους για εξυγίανση, όταν γνωρίζουν ότι ένα μέρος αυτών -πάνω από τις 100.000 ευρώ- μπορεί να χαθεί;

Το δημοσίευμα της FAZ εγείρει όμως και άλλα ζητήματα, όπως το ότι τα περισσότερα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ δίνουν ελάχιστες ή καθόλου πληροφορίες για το πώς διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία (ενεργητικά ή παθητικά), αλλά και για τα άλλα οικονομικά τους συμφέροντα και εισοδήματα που έχουν από άλλες δραστηριότητες.

Απ΄ το σύνολο των 82 σελίδων εγγράφων με τα στοιχεία των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ που εξέτασε η FAZ, τα αντίστοιχα πεδία και πίνακες για αρκετούς εξ αυτών, όπως ο Ντράγκι, είναι κενά.

Από τα πεδία που δεν ήταν κενά διαπιστώθηκε, πάντως, ότι:

α. ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, επενδύει στο ισπανικό fund MM Mutuactivos που έχει θέσεις σε μετοχές,
β. Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάινμαν, διατηρεί μερίδια σε δύο επενδυτικά funds,
γ. Ο Ιβ Μερς και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, Πιερ Βουντς, επενδύουν σε τρία επενδυτικά funds έκαστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και συνολικά τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ κερδίζουν συνήθως περισσότερα απ’ ό,τι οι ηγέτες των χωρών τους.

Ο Ντράγκι είχε, το 2018, βασικό μισθό 400.000 ευρώ, περίπου 30% περισσότερο απ’ όσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ λαμβάνει πενταψήφια έως και σχεδόν εξαψήφια επιδόματα, εν μέρει αφορολόγητα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ψάχνουν έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια
Μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να βγάλει το τραπεζικό σύστημα από τον φαύλο κύκλο των μηδενικών επιτοκίων και των αντισυμβατικών πολιτικών τους.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ψάχνουν έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έπιασαν δουλειά τα γεράκια
Εκστρατεία προκειμένου να «νερώσει» η πολυαναμενόμενη απάντηση της ΕΚΤ στην οικονομική επιβράδυνση που ταλανίζει την ευρωζώνη φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει το Βερολίνο και οι «δορυφόροι» του.
Έπιασαν δουλειά τα γεράκια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ
Ο Ολι Ρεν διεμήνυσε ότι στα μέτρα στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα θα περιλαμβάνονται «σημαντικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις επιτοκίων
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φτώχυναν» πέρσι οι πλούσιοι του πλανήτη
Δύο τρισ. δολάρια στοίχισε πέρυσι στους εκατομμυριούχους ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι επιπτώσεις τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
«Φτώχυναν» πέρσι οι πλούσιοι του πλανήτη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιλογή-έκπληξη για την ηγεσία της ΕΚΤ
Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα ήταν έκπληξη για πολλούς, αφού η Γαλλίδα πολιτικός ούτε τραπεζίτης υπήρξε στην πολύχρονη καριέρα της ούτε οικονομολόγος.
Επιλογή-έκπληξη για την ηγεσία της ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού
Στην έκθεσή του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα προειδοποιεί ότι με τις αποφάσεις τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν την απειλή των υψηλότερων επιτοκίων, μπορεί να οδήγησε μεν...
«Καμπανάκι» για απότομο σφίξιμο των όρων δανεισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας