Η αποκάλυψη ότι η Mastercard φέρεται να επέβαλε υπερβολικές χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές για 16 χρόνια ενδεχομένως να την αναγκάσει να χρωστά αποζημίωση 14 δισεκατομμυρίων λιρών σε όσους ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1992 μέχρι το 2008, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε στο βρετανικό δικαστήριο ένας οικονομικός διαμεσολαβητής.
Όταν ανακάλυψε το σκάνδαλο ο Γουόλτερ Μέρικς προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της Mastercard, η οποία απορρίφθηκε αρχικά, λόγω της έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο, το εφετείο ζήτησε επανεξέταση του ζητήματος και η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστήριο.
Τριακόσιες λίρες για κάθε πολίτη
Σύμφωνα με τον μηνυτή, όλοι όσοι πραγματοποίησαν συναλλαγές στον Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάστηκαν από τις αυξημένες χρεώσεις της Mastercard. Συνεπώς, καλεί το δικαστήριο να αποφασίσει ότι κάθε πολίτης δικαιούται αποζημίωση μέχρι και 300 λίρες. Συνολικά, εκτιμά ότι η Mastercard θα κληθεί να πληρώσει 14 δισεκατομμύρια λίρες.
Ο Μέρικς δήλωσε «πολύ ευχαριστημένος» από την έκβαση της υπόθεσης, τόνισε ότι η Mastercard είχε προειδοποιηθεί εδώ και 12 χρόνια για την παραβίαση του νόμου και την υπερχρέωση των καταναλωτών. «Είναι ώρα για τη Mastercard να παραδεχτεί τη ζημιά που προκάλεσε, να απολογηθεί και να αποζημιώσει το βρετανικό κοινό».
Αρνούνται τις κατηγορίες
Σύμφωνα με τον Guardian, ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός δεν αποδέχεται τις κατηγορίες του Μέρικς και δήλωσε πως θα οδηγήσει την απόφαση στα ανώτατα δικαστήρια, αν χρειαστεί.
«Η απόφαση του δικαστηρίου ζητά απλά επανακρόαση των κατηγοριών, δεν είναι τελεσίδικη» δήλωσε η επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι οι καταναλωτές του Η.Β. απολαμβάνουν των καλύτερων και ασφαλέστερων υπηρεσιών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όλοι στο «βαζάκι με το μέλι»
Χρήματα από την αποζημίωση διεκδικούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Από τη μία, οι δικηγόροι του Μέρικς, ζητώντας περίπου 135 εκατομμύρια λίρες, αν αποφασίσει καταδικαστικά το δικαστήριο.
Από την άλλη, ο ίδιος ο Μέρικς δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από «150 λίρες για τις ώρες που ξόδεψε» δουλεύοντας για την υπόθεση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας