• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.1°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.6°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.0°C / 18.6°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.0°C
  1 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 19.6°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 20.3°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 14.6°C / 21.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 17.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 16.8°C / 22.7°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 21.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 17.7°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για την εντατική, καλέστε... «996»

 • A-
 • A+
Ωράρια εργασίας από 9 το πρωί έως 9 το βράδυ, 6 ημέρες την εβδομάδα, στον τομέα υψηλής τεχνολογίας της Κίνας ξεσηκώνουν κύμα διαμαρτυρίας για απανθρωπιά και απλήρωτες υπερωρίες.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Η εργασία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, 6 ημέρες την εβδομάδα, είναι τεράστια ευλογία και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τη θεωρούν τιμή τους, όχι βάρος!».

Τα λόγια δεν ανήκουν σε κάποιο ναζί διοικητή του Νταχάου, του Μπούχενβαλντ ή άλλου γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά στον σημερινό επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου του κόσμου και έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας.

Ο λόγος για τον ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, που τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε την παγκόσμια εργατική τάξη με τα σχόλιά του στα social media για την υπεράσπιση των εξαντλητικών προγραμμάτων εργασίας «996» που επιβάλλουν αυξανόμενα οι κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στους εργαζομένους τους.

Το «996», δηλαδή το ωράριο εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, 6 ημέρες την εβδομάδα, εισήχθη για πρώτη φορά στον κινεζικό τομέα της υψηλής τεχνολογίας τον Σεπτέμβριο του 2016 από την 58.com, μια εταιρεία ταξινόμησης διαφημίσεων, η οποία μάλιστα δεν αποζημίωσε τους εργαζομένους της με τις υπερωρίες των Σαββατοκύριακων.

Στις αρχές του 2019 μια κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, η Youzan, ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει το «996» στις ετήσιες εργασιακές της συμβάσεις. Κουλτούρα μας «είναι η ολόψυχη αφιέρωσή μας στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση.

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, η JD.com, ανήγγειλε ότι ξεκινά σε κάποια τμήματά της την εφαρμογή προγραμμάτων «996» ή «995».

Τα παραπάνω προγράμματα υπερεκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο, αποτελούν μυστικά εργασιακή πρακτική για πληθώρα εταιρειών από την Κίνα.

Τυπικά η εργασιακή νομοθεσία της Κίνας προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απασχολούν το προσωπικό τους πάνω από 8 ώρες την ημέρα ή 40 ώρες την εβδομάδα.

Ανώτατο όριο υπερωριών είναι οι 36 ώρες τον μήνα και όσοι τις δουλεύουν θα πρέπει να αμείβονται 2,275 φορές τον βασικό τους μισθό. Αλλά οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων «996» σπανίως πληρώθηκαν υπερωρίες.

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου όμως κάποιοι Κινέζοι προγραμματιστές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας αποφάσισαν να αντιδράσουν πριν «καταλήξουν στην εντατική» ανοίγοντας δημόσια συζήτηση για το «996» σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η συζήτηση για την «απάνθρωπη εργασιακή πρακτική» άναψε πολύ γρήγορα σε πανεθνικό επίπεδο.

Οι χρήστες της πλατφόρμας δημιούργησαν μαύρη λίστα με πάνω από 150 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εξωθούν το προσωπικό τους σε υποχρεωτικές και απλήρωτες υπερωρίες και ωράρια «996».

Μία εξ αυτών, η πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Ant Financial, φαίνεται να εφαρμόζει πρόγραμμα εργασίας «9106», δηλαδή από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (13 ώρες), 6 ημέρες την εβδομάδα. Σε μια άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοι εταιρείας υποχρεούνται να δουλεύουν περισσότερες από 100 ώρες υπερωρία τον μήνα.

Η εξάπλωση της συζήτησης οδήγησε σε καυτηριασμό της «996» ακόμη και από κρατικά μέσα, όπως η «Λαϊκή Ημερησία» στο βασικό της άρθρο την περασμένη Κυριακή. Από την πλευρά τους οι εργοδότες συνέχισαν τον αλαζονικό χαβά τους.

Ο ιδρυτής της JD.com, Ρίτσαρντ Λιου, χαρακτήρισε τεμπέληδες όσους δεν θέλουν να δουλεύουν σκληρά, ενώ ο Τζακ Μα –που είναι και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας– έγραψε ότι αν κάποιος θέλει να δουλέψει στην Alibaba θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να εργαστεί 12 ώρες την ημέρα. Αλλιώς γιατί έρχεται στην Αlibaba; Δεν τους χρειαζόμαστε όσους δουλεύουν 8ωρο, ξεκαθάρισε.

«Είμαστε όλοι βίδες. Εάν η βίδα σκουριάσει της βάζουν λάδι, τη γυαλίζουν, την ξαναβιδώνουν και τη χρησιμοποιούν. Αν σπάσει θα βρουν μια νέα βίδα για να σε αντικαταστήσουν», έγραψε πικρά από την πλευρά του ένας εργαζόμενος.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υπερεργασία σκοτώνει!
Αποκαλυπτική έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποδίδει στις πολλές ώρες δουλειάς το.ν θάνατο 645.000 ανθρώπων κάθε χρόνο και προειδοποιεί για τα θολά όρια εργάσιμου...
Η υπερεργασία σκοτώνει!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμια εργοδοτική απανθρωπιά
Εργασιακές βαρβαρότητες αποκαλύπτει έρευνα της οργάνωσης Equidem ● Κλοπή μισθών, αναγκαστικές άδειες, μαζικές απολύσεις, ρατσισμός, αλλά και ξύλο σε Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.
Παγκόσμια εργοδοτική απανθρωπιά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25 ετών έγινε η Amazon
Τα 25α της γενέθλια γιόρτασε χθες η Amazon, μια από τις πλουσιότερες αλλά και τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες του πλανήτη, που επικρίθηκε για πληθώρα περιπτώσεων καταχρηστικής συμπεριφοράς.
25 ετών έγινε η Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργαζόμενοι στα τέσσερα
Ενώ οι πτήσεις ιδιωτικών τζετ μεταφέρουν τα εκλεκτά μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του πλανήτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας και την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα...
Εργαζόμενοι στα τέσσερα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης
Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπει φέτος και το 2018 στον πλανήτη η Παγκόσμια Τράπεζα. Η εκτίμηση αυτή όμως μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί όταν μεγάλες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως η Βρετανία,...
Οι νεόπτωχοι της... ανάπτυξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας