Το Βερολίνο θέλει να τις παντρέψει και μάλιστα γρήγορα πριν πλακώσουν οι μνηστήρες από το εξωτερικό, όμως τα εμπόδια είναι πολλά. Ο λόγος για τις δύο μεγαλύτερεςτράπεζες της Γερμανίας, Deutsche Bank και Commerzbank, οι οποίες τρία χρόνια μετά την τελευταία προσπάθεια συγχώνευσής τους βρίσκονται ξανά σε επαφές με απώτερο σκοπό τον… γάμο.
«Προξενήτρα» αυτή τη φορά είναι η γερμανική κυβέρνηση που ανησυχεί σφόδρα για τα ενδεχόμενα: α. η προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της να ξεμείνει χωρίς αξιόπιστο εθνικό τραπεζικό φορέα, β. περιουσιακά στοιχεία περίπου 2 τρισ. ευρώ να περάσουν στον έλεγχο των ξένων.
Στην παρούσα φάση οι δύο τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιθετικές προτάσεις εξαγοράς από το εξωτερικό.
Οι μετοχές τους υποχώρησαν περίπου 40% το τελευταίο 12μηνο και η κοινή χρηματιστηριακή αξία τους προσεγγίζει πια μόλις τα 25 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με το τεράστιο ενεργητικό τους, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση αυτή είναι μικρή και τις καθιστά ελκυστικές σε τράπεζες, εταιρείες private equity, hedge funds και άλλα ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα θελήσουν να τις αποκτήσουν.
Η γερμανική κυβέρνηση, που ελέγχει ήδη το 15% της Commerzbank -μερίδιο το οποίο απέκτησε κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης με τις πολιτικές διάσωσης του τραπεζικού τομέα- έχει ακόμη έναν λόγο για να στηρίζει αυτήν τη συγχώνευση.
H Commerzbank εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας.
Το Βερολίνο είναι φυσικό να θέλει αυτή να παραμείνει σε γερμανικά χέρια.
Από την άλλη πλευρά η Deutsche Bank -που χρόνια τώρα δυσκολεύεται να ανακάμψει και αντιμετωπίζει πληθώρα αγωγών για τις παρανομίες της (χειραγώγηση αγορών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.λπ.) και πιθανά νέα πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ- εξασφαλίζει μέσω της συγχώνευσής της με την ελεγχόμενη από το κράτος Commerzbank ένα ασφαλές λιμάνι.
30.000 απολύσεις
Ο γάμος πάντως -αν τελικά ευδοκιμήσει- θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη -με βάση τα περιουσιακά στοιχεία- τράπεζα της Ευρώπης.
Ο νέος όμιλος θα έχει 2.500 υποκαταστήματα στη Γερμανία ελέγχοντας το 1/5 της αγοράς λιανικής τραπεζικής ενώ θα απασχολεί συνολικά περί τους 140.000 υπαλλήλους παγκοσμίως.
Τα εμπόδια όμως παραμένουν για την ώρα πολλά. Η συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο τραπεζών εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες έως και 30.000 θέσεων εργασίας και αυτό προκαλεί… καντήλες στα συνδικάτα που κατέχουν θέσεις στα διοικητικά συμβούλια της Deutsche Bank και της Commerzbank και επηρεάζουν τις αποφάσεις.
Τα συνδικάτα δεν είναι τα μόνα που αντιδρούν. Εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων μετόχων της Deutsche Bank έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη συγχώνευση προτιμώντας αντ’ αυτής τη συρρίκνωση των αμερικανικών δραστηριοτήτων.
Οι ρυθμιστικές αρχές εκφράζουν και αυτές από την πλευρά τους τις αμφιβολίες τους για το αν οι δύο τράπεζες μπορούν να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και να επιδείξουν ότι η νέα οντότητα θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.
Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, υπογραμμίζουν, είναι το πώς θα αναπληρωθεί η μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί λόγω της προσαρμογής των αποτιμήσεων κάποιων τραπεζικών επενδύσεων.
Η Commerzbank για παράδειγμα έχει στο χαρτοφυλάκιό της ιταλικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 30,8 δισ. ευρώ, τα οποία σήμερα έχουν αξία 27,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,1 δισ. ευρώ λιγότερα.
Η ένωση των δύο τραπεζώνθα αποκρυσταλλώσει αυτή τη ζημιά και το ζήτημα είναι πώς αυτή θα καλυφθεί. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν βέβαια και για τις επενδύσεις της Deutsche Βank.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας