• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.8°C
  4 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 9.7°C / 14.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  2 BF
  75%

Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μπορεί να μειώνει το κόστος του χρήματος, αλλά δεν αναθερμαίνει την οικονομία

Υποχωρεί το ευρώ

 • A-
 • A+

Το ευρώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνέχισαν και χθες -μία ημέρα μετά την έναρξη της αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ- την πτώση τους.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του γερμανικού δημοσίου υποχώρησε συγκεκριμένα έως και το 0,23% σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ αντίστοιχα πτωτικά ρεκόρ σημείωσαν και οι αποδόσεις των ισπανικών, ιταλικών και ιρλανδικών ομολόγων.

Στην ίδια κατεύθυνση, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υποχώρησε έως και 1,3% χαμηλότερα στα 1,0712 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013. Οι «στρατηγοί» της αγοράς συναλλάγματος προβλέπουν περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ, επισημαίνοντας ότι πέρα από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (που τυπώνει χρήμα και αγοράζει κρατικούς τίτλους με ρυθμό 60 δισ. ευρώ τον μήνα) σε αυτήν την κατεύθυνση συντελεί και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής Fed.

Ωστόσο όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι εκφράζουν ενστάσεις για το αν αυτή η αντισυμβατική πολιτική νομισματικής επέκτασης που ακολουθεί σήμερα η ΕΚΤ θα καταφέρει τελικά να βγάλει την ευρωπαϊκή οικονομία από το τέλμα της στασιμότητας και του αποπληθωρισμού και να την οδηγήσει σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης.

Χαμηλότοκα δάνεια

Η ΕΚΤ προσπάθησε πριν από την εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης και τις αγορές ομολόγων να δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία με τη διαρκή μείωση των επιτοκίων της -στο 0,05% τον περασμένο Σεπτέμβριο, με προγράμματα χορήγησης χαμηλότοκων δανείων στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποδοχή εχέγγυων καλυμμένων τίτλων και άλλα μέτρα.

Ομως αυτά τα μέτρα δεν απέδωσαν. Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να παραπαίει, σημειώνοντας ρυθμούς της τάξης του 0,2% και του 0,3% στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2014 και διολισθαίνοντας σε αρνητικά επίπεδα πληθωρισμού στο πρώτο δίμηνο του 2015.

Η αποτυχία οφείλεται στη λανθασμένη διάγνωση του προβλήματος και στις ιδεολογικές προσκολλήσεις των ελίτ που κυβερνούν σήμερα την ευρωζώνη. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία δεν είναι η ρευστότητα ούτε το υψηλό κόστος του χρήματος, αλλά η ζήτηση.

Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης διαθέτουν σήμερα άπλετη ρευστότητα όμως δεν έχουν κίνητρο για να επενδύσουν αφού η ζήτηση για τα αγαθά τους είναι ελλειμματική. Και αιτία είναι βέβαια οι πολιτικές λιτότητας (ή, κομψότερα, δημοσιονομικής προσαρμογής) που συνεχίζουν να εφαρμόζουν επί της κεφαλής των λαών της Ευρώπης οι Μέρκελ, Σόιμπλε και το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλπάζει το ευρώ έναντι του δολαρίου
​Σε υψηλά τριετίας καλπάζει το ευρώ καθώς οι αυξανόμενες πιθανότητες σχηματισμού ακόμη μίας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία, οι καλές επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας και η «φιλολογία» περί...
Καλπάζει το ευρώ έναντι του δολαρίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρή για να αντέξει τον αυξανόμενο οικονομικό προστατευτισμό, τα υπερβολικά φουσκωμένα χρηματιστήρια, τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και...
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλίμονο σ’ αυτούς που χρωστούν!
Οι Γερμανοί πιέζουν την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της και να απεμπολήσει την ποσοτική χαλάρωση λόγω ανόδου πληθωρισμού. Τα στοιχεία όμως τους διαψεύδουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DZ Bank, τα σημερινά 100...
Αλίμονο σ’ αυτούς που χρωστούν!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο
Από την κατάρρευση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών, την περιπέτεια της Ελλάδας και τον εξαναγκασμό της στο τρίτο Μνημόνιο έως την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης...
Από το κακό στο χειρότερο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές πολιτικής συζητά η ΕΚΤ
Στον Δεκέμβριο παρέπεμψε το ενδεχόμενο πιθανών αλλαγών στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος ποσοτικής...
Αλλαγές πολιτικής συζητά η ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας