• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 19.5°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 15.7°C
  0 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  5 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 13.6°C
  2 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.8°C
  4 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.9°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  3 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 19.8°C
  1 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.7°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 14.4°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
Deutsche Bank
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απέραντο το ένοχο πλυντήριο

 • A-
 • A+
Ο κύκλος των ευρωπαϊκών τραπεζών που φαίνεται να εμπλέκονται σε σχήματα ξεπλύματος ρωσικού μαύρου χρήματος μεγαλώνει διαρκώς τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας τα ερωτήματα για τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων αυτών των ιδρυμάτων αλλά και τροφοδοτώντας απώλειες στη χρηματιστηριακή τους αξία.

Το «Troika Laundromat» ή αλλιώς το πλυντήριο χρήματος που είχε στήσει η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ρωσίας Troika Dialog -και το οποίο ήλθε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό μίντια OCCRP και ακόμη 21 συνεργαζόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης- έδειξε μεταξύ άλλων ότι εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους», δηλαδή τις τράπεζες των χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής Χερσονήσου, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας Danske Bank ή τον γερμανικό κολοσσό Deutsche Bank που γνωρίζαμε έως τώρα ότι εμπλέκονται σε σχήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη μεταφορά τους από τη Ρωσία προς τη Δύση, αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές τράπεζες συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση.

Το «Troika Laundromat», το δίκτυο δηλαδή των 70 υπεράκτιων εταιρειών-βιτρίνα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς στη λιθουανική τράπεζα Ukio Bankas που είχε στήσει η Troika Dialog, ξέπλυνε και μετέφερε από τη Ρωσία προς Ευρώπη και ΗΠΑ 4,6 δισ. δολάρια σε διάστημα περίπου 6 ετών.

Μέρος αυτού του χρήματος, όπως τα κεφάλαια που μετέφεραν στη Δύση ανάλογα πλυντήρια (Proxy Platform, Russian Laundromat ή Azerbaijani Laundromat), προερχόταν από κομπίνες και κατάχρηση ρωσικής κρατικής περιουσίας.

Σκοπός του πλυντηρίου δεν ήταν μόνο η νομιμοποίηση και η εξαγωγή χρήματος από τη Ρωσία αλλά και η παροχή βοήθειας σε Ρώσους ολιγάρχες και πολιτικούς προκειμένου αυτοί να αγοράσουν μυστικά μετοχές κρατικών επιχειρήσεων, ακίνητα στη Ρωσία και στο εξωτερικό, πολυτελή γιοτ, να «ενοικιάσουν» γνωστούς σταρ της μουσικής κοκ. Και σε αυτό, οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης φαίνεται να έχουν βάλει το χεράκι τους με το αζημίωτο.

15% πτώση

Η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International είδε χθες τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 15% μετά τη δημοσιοποίηση ότι πριν από μερικά χρόνια είχε αγνοήσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις πως κάποιες από τις τεράστιες μεταβιβάσεις κεφαλαίων που διεκπεραίωνε ήταν ύποπτες και διευκόλυναν επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος που συνδέεται με τις αποκαλύψεις του Ρώσου δικηγόρου Μαγκνίτσκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, 634 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς της λιθουανικής Ukio Bankas και της εσθονικής θυγατρικής της δανέζικης Danske Bank (τράπεζες-κλειδί στις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις μεταφοράς ρωσικών κεφαλαίων στη Δύση) προς λογαριασμούς της Raiffeisen.

Το «πλυντήριο της Troika» χρησιμοποίησε όμως για την πλύση του και ολλανδικές τράπεζες. Σύμφωνα με το ολλανδικό περιοδικό De Groene Amsterdammer, που συμμετέχει στον όμιλο OCCRP, περίπου 43 δισ. ευρώ πληρώθηκαν από εταιρείες-βιτρίνα του δικτύου της Troika Dialog σε τραπεζικό λογαριασμό της ολλανδικής κατασκευάστριας γιοτ Heesen στη Rabobank για την κατασκευή δύο πολυτελών σκαφών.

Ακόμη περί τα 190 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών σε θυγατρική της ΑΒΝ Αmro (που αργότερα πέρασε στα χέρια της βρετανικής Royal Bank of Scotland).

H μετοχή της ΑΒΝ Amro υποχώρησε χθες έως και 5%, ενώ αυτή της RBS 3,3%. Αλλά και η μετοχή μιας ακόμη μεγάλης ολλανδικής τράπεζας, της ING Groep, υπoχώρησε χθες 3,6% μετά την αποκάλυψη ότι το υποκατάστημά της στη Μόσχα συνεργαζόταν ώς το 2013 με πελάτη ο οποίος εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος.

Αποκαλύψεις εμπλοκής στο σκάνδαλο υπήρξαν όμως και για τη Nordea Bank η οποία φέρεται να διαχειρίστηκε 700 εκατ. ευρώ, πιθανότατα μαύρο χρήμα από τη Ρωσία που συνδέεται και αυτό με την υπόθεση Μαγκνίτσκι. Η Nordea Bank είναι η τρίτη σκανδιναβική τράπεζα μετά τις Danske Bank και Swedbank που εμπλέκεται σε δίκτυο νομιμοποίησης και εξαγωγής κεφαλαίων από τη Ρωσία.

Τέλος, σύμφωνα με τη γερμανική ημερησία Suddeutsche Zeitung, περισσότερα από 889 εκατ. δολάρια φέρονται να έχουν μεταφερθεί μεταξύ 2003 και 2017 από λογαριασμούς της Deutsche Bank σε λογαριασμούς των εταιρειών-βιτρίνα του «Troika Laundromat».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Ξέπλυμα χρήματος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλυντήριο της... Τρόικας
Μεταξύ 2006 και 2013, η Troika Dialog λειτούργησε ένα πολυδαίδαλο δίκτυο 70 υπεράκτιων εταιρειών-βιτρίνα με τραπεζικούς λογαριασμούς στη Λιθουανία, προκειμένου να μεταφέρει δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία...
Το πλυντήριο της... Τρόικας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκανδιναβικό... πλυντήριο
Σε πρωτομάστορες του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών αναδεικνύονται οι καθ’ όλα αξιοπρεπείς τράπεζες των σκανδιναβικών χωρών.
Σκανδιναβικό... πλυντήριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένουν στο τραπεζικό απόρρητο
Οι ελβετικές τράπεζες ζητούν ρήτρα ενεργοποίησης και δικλίδες ασφαλείας για τις πληροφορίες που είναι υποχρεωμένες να δίνουν στις ξένες φορολογικές αρχές υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να πωληθούν...
Επιμένουν στο τραπεζικό απόρρητο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελευθέρας από την... «ΕΒΑ» στο μαύρο χρήμα της Ε.Ε.
Το εποπτικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) ψήφισε να κλείσει την έρευνα για τις παραλείψεις των τραπεζικών αρχών Δανίας και Εσθονίας, απόρροια των μεγάλων σκανδάλων που είδαν το φως της...
Ελευθέρας από την... «ΕΒΑ» στο μαύρο χρήμα της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πλυντήρια», καρτέλ και απάτες με διαμάντια
Την τιμητική τους είχαν αυτήν την εβδομάδα οι τράπεζες. Πλυντήρια μαύρου χρήματος, απάτες, καρτέλ και χειραγώγηση τιμών περιελάμβαναν μεταξύ άλλων οι αποκαλύψεις που είδαν το φως για τα ευαγή ιδρύματα αυτές...
«Πλυντήρια», καρτέλ και απάτες με διαμάντια
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη τρέχει...
Οπου φύγει φύγει η Danske Bank, που μέσω της θυγατρικής της στην Εσθονία προέβη μεταξύ 2007 και 2015 στο μεγαλύτερο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ιστορία. Ανακοίνωσε ότι κλείνει τα υποκαταστήματά της και...
Ακόμη τρέχει...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας