Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πλυντήρια», καρτέλ και απάτες με διαμάντια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πλυντήρια», καρτέλ και απάτες με διαμάντια

  • A-
  • A+
Την τιμητική τους είχαν αυτήν την εβδομάδα οι τράπεζες. Πλυντήρια μαύρου χρήματος, απάτες, καρτέλ και χειραγώγηση τιμών περιελάμβαναν μεταξύ άλλων οι αποκαλύψεις που είδαν το φως για τα ευαγή ιδρύματα αυτές τις ημέρες, γεννώντας για ακόμη μια φορά τα γνωστά ερωτήματα για τις δραστηριότητές τους.

Κορυφαίες όλων ήταν αναμφίβολα οι εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου της Danske Bank. H μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας -που μέσω της εσθονικής θυγατρικής της φέρεται ότι ξέπλυνε σε διάστημα περίπου μιας δεκαετίας μαύρο χρήμα ύψους 200 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες- δεν έκανε τη «βρομοδουλειά» μόνη της.

Οπως αποκάλυψε η σουηδική κρατική τηλεόραση την περασμένη Τετάρτη, εκτός των Deutsche Bank, Bank of America και JP Morgan, που ως ανταποκρίτριες τράπεζες της εσθονικής Danske Bank ήταν αυτές που έβαζαν το μαύρο χρήμα νόμιμο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Δύσης, στο κόλπο συμμετείχε και η παλαιότερη τράπεζα της Σουηδίας, η Swedbank.

Οπως έδειξε η σχετική έρευνα, μέσω τραπεζικών λογαριασμών της Swedbank και θυγατρικών της Danske Bank στις χώρες της Βαλτικής, ξεπλύθηκαν μέσα σε μια δεκαετία περί τα 4,3 δισ. δολάρια.

Οι περισσότεροι από τους 50 πελάτες της Swedbank που εξακριβώθηκε ότι μετέφεραν αυτά τα κεφάλαια μέσω λογαριασμών τους στη Swedbank ήταν «εταιρείες-κέλυφος», χωρίς δηλαδή κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα, τηλέφωνο ή ιστοσελίδα.

Δεκάδες εξ αυτών των εικονικών εταιρειών βρέθηκαν να έχουν κοινή έδρα στα περίχωρα του Λονδίνου, σε κτίριο όπου στεγαζόταν συνεργάτης ενός δικηγορικού γραφείου.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ακόμη ότι οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, γνωστός φορολογικός παράδεισος του πλανήτη, ήταν ο αγαπημένος τελικός προορισμός των κεφαλαίων που ξεπλύθηκαν. Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα η διοίκηση της Swedbank είχε αρνηθεί επανειλημμένα την εμπλοκή της στο σκάνδαλο.

Μία ημέρα πριν από τις αποκαλύψεις για τη Swedbank, οι εσθονικές εποπτικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο της εκεί θυγατρικής της Danske και αμέσως μετά η δανέζικη τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί απ’ όλες τις χώρες της Βαλτικής και τη Ρωσία.

Οι κινήσεις και των δύο μερών ίσως να μην είναι άμοιρες της έρευνας που ξεκίνησε εκείνη την ημέρα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), αλλά και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μία ημέρα αργότερα.

Συνολικά αρχές 5 χωρών ερευνούν σήμερα το σκάνδαλο Danske που ενδεχομένως να βγάλει κι άλλα «λαβράκια». Νύξεις εμπλοκής στο «μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος» έχουν άλλωστε διατυπωθεί για ακόμη δύο σκανδιναβικές τράπεζες (Nordea, SEB).

■ Πλυντήριο πάντως δεν διέθετε μόνο η Danske Bank αλλά και ένας από τους κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους του πλανήτη, η ελβετική UBS, η οποία την περασμένη Τετάρτη τιμωρήθηκε με καμπάνα 4,5 δισ. ευρώ από τη γαλλική Δικαιοσύνη. Εκμεταλλευόμενη το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας, η UBS φέρεται ότι είχε στήσει βιομηχανία ξεπλύματος χρήματος για τους ανά τον κόσμο πλούσιους πελάτες της που φοροδιέφευγαν.

Στη δίκη εναντίον της αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων ότι υπάλληλοι της UBS «ψάρευαν» τους υποψήφιους πελάτες σε κονσέρτα κλασικής μουσικής, επιδείξεις μόδας, σαφάρι, τουρνουά γκολφ και τένις. Μεταξύ 2004 και 2012 εκτιμάται ότι μόνο από τη Γαλλία μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς Γάλλων φοροφυγάδων στην Ελβετία πάνω από 10 δισ. δολάρια.

■ Το μενού, εκτός από «πλυντήρια», περιελάμβανε όμως αυτή την εβδομάδα και καρτέλ, γνωστή τέχνη των τραπεζιτών. Η αμερικανική Πολιτεία της Φιλαδέλφειας ενήγαγε συγκεκριμένα 7 κορυφαίες τράπεζες του κόσμου (Bank of America, Barclays, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, Royal Bank of Canada, Wells Fargo) κατηγορώντας τες ότι συνεργάζονταν μυστικά επί 8 χρόνια προκειμένου να φουσκώνουν τα επιτόκια των ομολόγων VRDO που πόλεις, κωμοπόλεις και άλλες δημόσιες οντότητες χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ για τον δανεισμό τους.

■ Τραπεζική απάτη όμως είχαμε και στη γειτονική Ιταλία. Οπως αποκαλύφθηκε, τα 4 μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας (UniCredit, Banco BPM, Monte dei Paschi, Intesa Sanpaolo) εμπλέκονται σε σκάνδαλο πώλησης διαμαντιών προς πελάτες τους σε διπλάσιες των κανονικών τιμών, προκειμένου να εισπράττουν τεράστιες προμήθειες.

Deutsche Bank
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέραντο το ένοχο πλυντήριο
Ο κύκλος του ξεπλύματος ρωσικού μαύρου χρήματος από ευρωπαϊκές τράπεζες μεγαλώνει, καθώς αποκα­λύπτεται η συμμετοχή σκανδιναβικών, αυστριακών και γερμανικών κολοσσών που βλέπουν τη χρηματι­στηριακή τους αξία...
Απέραντο το ένοχο πλυντήριο
Ξέπλυμα χρήματος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλυντήριο της... Τρόικας
Μεταξύ 2006 και 2013, η Troika Dialog λειτούργησε ένα πολυδαίδαλο δίκτυο 70 υπεράκτιων εταιρειών-βιτρίνα με τραπεζικούς λογαριασμούς στη Λιθουανία, προκειμένου να μεταφέρει δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία...
Το πλυντήριο της... Τρόικας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα πλυντήριο που θυμίζει... τράπεζα
Περισσότερο πλυντήριο μαύρου χρήματος παρά ευαγές ίδρυμα του χρηματοπιστωτικού τομέα τείνει να θυμίζει πλέον η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας Deutsche Bank. 170 αστυνομικοί, εισαγγελείς και εφοριακοί...
Ενα πλυντήριο που θυμίζει... τράπεζα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκανδιναβικό... πλυντήριο
Σε πρωτομάστορες του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών αναδεικνύονται οι καθ’ όλα αξιοπρεπείς τράπεζες των σκανδιναβικών χωρών.
Σκανδιναβικό... πλυντήριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ρωσικό «πλυντήριο» και το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων
Το 2014 η OCCRP είχε αποκαλύψει την ύπαρξη ενός εγκληματικού δικτύου που διακινούσε τεράστια ποσά έξω από τη Ρωσία, ξεπλένοντας δισ. μέσω ευρωπαϊκών τραπεζών. Τώρα Novaya Gazeta & OCCRP αποκαλύπτουν την πλήρη...
Το ρωσικό «πλυντήριο» και το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα αγωγή κατά της Danske Bank
Στα δικαστήρια οδηγείται η Danske Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών, από ακόμη 60 επενδυτές για τη γνωστή υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Νέα αγωγή κατά της Danske Bank

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας