• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.8°C / 17.8°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 11.0°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.1°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.9°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  3 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 15.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
Φορολογική «ασυλία» για την Amazon

Οι έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές, βουλευτές και συνδικάτα, ανάγκασαν την Amazon να αποσύρει τα σχέδιά της για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στο Long Island της Νέας Υόρκης.

AP Photo/Bebeto Matthews
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φορολογική «ασυλία» για την Amazon

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εξαιρετική χρονιά αποδείχτηκε το 2018 για την Amazon. Ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδόν διπλασίασε πέρυσι τα κέρδη του σε σχέση με το 2017 στα 11,2 δισ. δολάρια, ενώ για ακόμη μια χρονιά δεν πλήρωσε σεντ φόρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τα πιο πρόσφατα εταιρικά στοιχεία της αποκάλυψαν ότι η Amazon αντί να φορολογηθεί με τον νέο νόμιμο φορολογικό συντελεστή 21% που ισχύει για τις επιχειρήσεις μετά τη μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ είχε πέρυσι επιστροφές ύψους 129 εκατ. δολαρίων.

Με άλλα λόγια, η Amazon φορολογήθηκε για τα περσινά της κέρδη με αρνητικό συντελεστή -1% και αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των τεράστιων φοροελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει από ομοσπονδιακή και τοπικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Το 2018 δεν είναι η πρώτη φορά που ο κολοσσός αποφεύγει τη φορολόγησή του. Το 2017 η Amazon παρότι είχε κέρδη 5,6 δισ. δολαρίων απήλαυσε επιστροφή φόρων ύψους 140 εκατ. δολαρίων. Τα κέρδη της φορολογήθηκαν, δηλαδή, με αρνητικό συντελεστή -2,5%.

Η για ακόμη μια χρονιά φορολογική ασυλία της Amazon τροφοδοτεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ. Η μείωση του νόμιμου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 21% είχε χαιρετιστεί μεταξύ άλλων από τους υποστηρικτές του ως μέτρο, το οποίο θα έφερνε τις πολυεθνικές επιχειρήσεις πίσω στις ΗΠΑ και θα ενίσχυε τα φορολογικά έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το μέτρο απέτυχε να διευρύνει τη φορολογική βάση και να κλείσει τα «παραθυράκια» που υπάρχουν σε ομοσπονδιακή και πολιτειακή νομοθεσία, τα οποία επιτρέπουν σε ιδιαίτερα κερδοφόρες επιχειρήσεις να αποφεύγουν την καταβολή των φόρων.

Η Amazon βασίζει εδώ και χρόνια μέρος της ευμάρειάς της στην εκμετάλλευση της νομοθεσίας που διέπει επιχειρήσεις και επενδύσεις σε συνδυασμό με το τεράστιο μέγεθός της (είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης των ΗΠΑ).

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δημιουργήσει μια δεύτερη έδρα για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ πέραν αυτής στο Σιάτλ. Υποσχέθηκε τη δημιουργία 50.000 υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και δισεκατομμύρια επενδύσεων στην κοινότητα που θα της προσέφερε γην και ύδωρ για να φτιάξει τις νέες της εγκαταστάσεις. Η υπόσχεση προκάλεσε φρενίτιδα.

Περισσότερες από 200 αμερικανικές πόλεις έσπευσαν να υποβάλουν προσφορές δελεάζοντας την Amazon με φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα. Το περασμένο φθινόπωρο η Amazon κατέληξε ότι καμιά πόλη δεν ήταν σε θέση να της προσφέρει τους εργαζόμενους υψηλών τεχνολογικών δεξιοτήτων που ήθελε και αποφάσισε να σπάσει τη νέα έδρα των δραστηριοτήτων της στα δύο, σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια.

Την περασμένη Πέμπτη αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει τα σχέδια της για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στη Νέα Υόρκη λόγω της απροσδόκητα ισχυρής αντίδρασης από ακτιβιστές, βουλευτές και συνδικάτα που αντέτειναν ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν δικαιούται κίνητρα ύψους 3 δισ. δολαρίων που ήταν έτοιμες να του προσφέρουν οι τοπικές αρχές. Δεν ήταν η πρώτη φορά που Amazon έπαιζε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Στην έδρα της, το Σιάτλ, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης πρότεινε πέρυσι τη φορολόγηση των μεγάλων εργοδοτών της περιοχής προκειμένου να καλυφθούν οι υπηρεσίες βοήθειας προς τους άστεγους.

Η Amazon που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής απείλησε ότι θα σταματήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Η πόλη του Σιάτλ ανακάλεσε αμέσως την πρόταση.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις
Ενα από τα βασικά αφηγήματα της αναπτυξιακής πολιτικής που πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η ανάπτυξη θα τονωθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η εμπειρία των ΗΠΑ, όμως, μετά τη...
Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφορολόγητα τα υπερκέρδη στις ΗΠΑ
Εξήντα από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ παρότι το 2018, κατέγραψαν στο σύνολό τους κέρδη 79 δισ. δολαρίων, όχι μόνο δεν κατέβαλαν ούτε ένα δολάριο φόρου, αλλά έλαβαν και... επιστροφές 4,3 δισ....
Αφορολόγητα τα υπερκέρδη στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια τρύπα στο νερό...
Μύθος αποδεικνύεται στις ΗΠΑ η γνωστή ιδεοληψία των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων και απανταχού συντηρητικών ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία νέων...
Μια τρύπα στο νερό...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
Ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για τον κίνδυνο ενός νέου κραχ που θα φέρει το τέλος του κόσμου, τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν για πιο «πεζά» πράγματα όπως το τέλος του μηνιάτικου, στριμώχνοντας όλο...
Είναι θέμα δικαιοσύνης, ηλίθιοι!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «προδοσία» της Harley
​Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ντόναλντ Τραμπ με το χουνέρι που του έκανε η Harley-Davidson, να μεταφέρει μέρος της παραγωγής τη στο εξωτερικό προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με τους δασμούς που επέβαλε η Ε.Ε. ως...
Η «προδοσία» της Harley
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θύμα» των δασμών η Harley-Davidson
Την πρώτη σφαλιάρα λόγω των αλλοπρόσαλλων επιλογών του στο διεθνές εμπόριο έφαγε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κατασκευάστρια μοτοσυκλετών Harley-Davidson ανακοίνωσε ότι δεν «βγαίνει οικονομικά» στην Ε.Ε. μετά τα...
«Θύμα» των δασμών η Harley-Davidson

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας