Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Καμπανάκι» για νέα ύφεση

Evan Agostini / Invision / AP

«Καμπανάκι» για νέα ύφεση

  • A-
  • A+

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν εδώ και καιρό ότι η παγκόσμια οικονομία, παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξής της, θα καταφέρει τελικά να αποφύγει την ύφεση φέτος, επιτυγχάνοντας μια ομαλή προσγείωση μετά την πτήση των τελευταίων δύο ετών.

Την εκτίμηση αυτή -που αποτελεί και θέση όλων των διεθνών οργανισμών- αμφισβήτησε ανοιχτά χθες ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Μιλώντας σε συνέδριο (World Government Summit) που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, ο γνωστός καθηγητής του Πρίνστον διεμήνυσε ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να είναι κάποιος αντίθετος με το σενάριο της ήπιας επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του έγινε για το αν οι επενδυτές θα έπρεπε να αναμένουν μια ύφεση τους επόμενους μήνες, ο Κρούγκμαν απάντησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση αργότερα φέτος ή στη διάρκεια του 2020.

Σημείωσε μάλιστα ότι η οικονομική συρρίκνωση δεν θα προκληθεί από ένα μόνο πολύ μεγάλο συμβάν (π.χ. χρηματιστηριακή αναταραχή) αλλά από πληθώρα οικονομικών αιτιών.

Ο Κρούγκμαν χαρακτήρισε «πεδίο ανησυχίας» τη φορολογική μεταρρύθμιση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ -προσέφερε φοροαπαλλαγές ύψους τρισ. δολαρίων σε μεγάλες επιχειρήσεις και πλούσιους- υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Εκφράζοντας ακόμη την ένστασή του στις τεράστιες προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την πορεία των μεγάλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας προειδοποίησε ότι η τεχνολογική ανάπτυξη μοιάζει με φούσκα που έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει.

Σημαντικότερη πηγή ανησυχίας αποτελεί η έλλειψη προετοιμασίας απέναντι στην επικείμενη επιβράδυνση και η έλλειψη μιας αποτελεσματικής απάντησης σ' αυτήν.

Προειδοποίησε, τέλος, ότι η περιοχή του πλανήτη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή πιο κοντά στην ύφεση είναι η ευρωζώνη.

Και ο Ρουμπινί

Από την πλευρά του, ένας άλλος Αμερικανός οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και με θητεία σε κυβερνητικές θέσεις και διεθνείς οργανισμούς, ο Νουριέλ Ρουμπινί, θεωρεί ότι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 2019 δεν είναι η πιθανότητα ύφεσης αλλά το ενδεχόμενο μιας συγχρονισμένης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή συρρίκνωση της ανάπτυξης -σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλότερα της δυνητικής- στην πλειονότητα των οικονομικών ζωνών του πλανήτη.

Σε σχετικό άρθρο του ο Ρουμπινί εκτιμά ότι μετά το «λουτρό αίματος» που σημειώθηκε στα χρηματιστήρια το δ' τρίμηνο του 2018 οι συνθήκες που επικρατούν τις πρώτες εβδομάδες του 2019 είναι σχετικά θετικές.

Η διατήρησή τους στη συνέχεια θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με την ανάλυσή του, από οκτώ παράγοντες:

1. τη Fed και τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ,

2. την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας,

3. την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας,

4. την επιβράδυνση της ευρωζώνης και την επίδραση του Brexit,

5. τις δυσλειτουργικές εσωτερικές πολιτικές των ΗΠΑ (π.χ. shutdown, φορολογική μεταρρύθμιση) και τις διεθνείς επιπτώσεις που αυτές προκαλούν

6. την πιθανή διόρθωση στις υπερτιμημένες αγορές,

7. το ενδεχόμενο λουκέτων σε ενεργειακό και συναφείς τομείς λόγω της πτώσης των πετρελαϊκών τιμών,

8. τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών και την αβεβαιότητα που διέπει την πορεία τους.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι στη Wall Street στη 10η επέτειο του παγκόσμιου κραχ
Με γλέντια, πανηγύρια, πάρτι επανένωσης παλαιών συναδέλφων χρεοκοπημένων τραπεζών και το μακρύτερο ράλι στην ιστορία της Wall Street υποδέχονται τη...
Πάρτι στη Wall Street στη 10η επέτειο του παγκόσμιου κραχ