Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Φυλετικό» το οικονομικό χάσμα πλούσιων - φτωχών

AP Photo/Jose Luis Magana

«Φυλετικό» το οικονομικό χάσμα πλούσιων - φτωχών

  • A-
  • A+

Παρά την επιμελή αποσιώπησή της από τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης, παρά τις στρατηγικές παραπλάνησης της κοινής γνώμης, η οικονομική ανισότητα αποτελεί χρόνια τώρα τη βραδυφλεγή βόμβα της αμερικανικής κοινωνίας.

Η επικράτηση του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού στα τελευταία 30 χρόνια έκανε ακόμη χειρότερα τα πράγματα καθώς εκτόξευσε σε πρωτόγνωρα ύψη το χάσμα μεταξύ των πολύ πλούσιων Αμερικανών και των φτωχών, ταυτόχρονα δε και τη φυλετική οικονομική ανισότητα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο μέσος πλούτος των οικογενειών λευκών Αμερικανών αυξήθηκε από 105.300 δολάρια στα 140.000 δολάρια, ενώ την ίδια περίοδο ο πλούτος των οικογενειών των μαύρων ή των Λατινοαμερικανών παρέμεινε σταθερά κάτω από τα 10.000 δολάρια.

Ανισότητες

Αναγνωρίζοντας ότι το θεμέλιο της φυλετικής ανισότητας είναι η φυλετική οικονομική ανισότητα και ότι θεμέλιο της τελευταίας είναι ο φυλετικός διαχωρισμός στην κατανομή του πλούτου, μελέτη («Dreams Deferred») που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας εστίασε στις φυλετικές διαστάσεις της ανισοκατανομής του πλούτου στις ΗΠΑ.

Καθορίζοντας ως πλούτο μιας οικογένειας τα περιουσιακά (κινητά ή ακίνητα) στοιχεία που αυτή κατέχει μείον τα χρέη της και εξετάζοντας τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού κράτους στα τελευταία 30 χρόνια, η μελέτη κατέληξε σε συγκλονιστικές διαπιστώσεις.

Μεταξύ άλλων:

 Το διάστημα 1983 και 2016, μια μέση οικογένεια μαύρων Αμερικανών είδε τον  πλούτο της να υποχωρεί περισσότερο από 50%, ενώ αντίθετα μια μέση οικογένεια λευκών αύξησε τον δικό της κατά 33%. Την ίδια χρονική περίοδο ο αριθμός των νοικοκυριών με πλούτο μεγαλύτερο των 10 εκατ. δολαρίων εκτοξεύτηκε κατά 856%!

 Μια μέση οικογένεια μαύρων Αμερικανών κατέχει σήμερα πλούτο μόλις 3.600  δολαρίων, δηλαδή μόλις το 2% του πλούτου μιας μέσης οικογένειας λευκών. Μια μέση οικογένεια Λατίνων είναι σε καλύτερη θέση, αφού κατέχει πλούτο 6.600 δολαρίων, όμως το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 4% του πλούτου που κατέχει αντίστοιχα ένα μέσο νοικοκυριό λευκών. Με άλλα λόγια, ο πλούτος μιας μέσης οικογένειας λευκών είναι σήμερα 41 φορές μεγαλύτερος από τον πλούτο μιας μέσης οικογένειας μαύρων και 22 φορές από τον πλούτο μιας μέσης οικογένειας Λατίνων.

 Το 37% των οικογενειών μαύρων και το 33% των οικογενειών Λατίνων έχουν  μηδενικό ή αρνητικό πλούτο, δηλαδή τα χρέη τους ξεπερνούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αντίθετα, μόλις το 15,5% των οικογενειών λευκών Αμερικανών βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση.

 Αν η τροχιά των τελευταίων 30 ετών συνεχιστεί, τότε ώς το 2050 μια μέση  οικογένεια λευκών θα κατέχει πλούτο 174.000 δολαρίων, μια μέση οικογένεια Λατίνων 8.600 δολάρια, ενώ ο μέσος πλούτος μιας οικογένειας μαύρων θα είναι μόλις 600 δολάρια. Ως το 2082 ο πλούτος της μέσης οικογένειας μαύρων θα έχει αγγίξει το απόλυτο μηδέν.

 Αν οι τρέχουσες τάσεις εξακολουθήσουν, τότε μια τυπική οικογένεια μαύρων θα  χρειαστεί πάνω από 52 εκατομμύρια χρόνια προκειμένου να προσεγγίσει τον πλούτο της πλουσιότερης οικογένειας των ΗΠΑ, των Walton (Wal Mart). Μια μέση οικογένεια Λατίνων θα χρειαστεί 24 εκατ. χρόνια.

 Τα χαμηλά επίπεδα πλούτου στις τάξεις των μαύρων και των Λατίνων σε  συνδυασμό με το αυξανόμενο ποσοστό τους στον συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ αποτελούν παράγοντες-κλειδί για τη συνολική μείωση του πλούτου των μέσων αμερικανικών νοικοκυριών από τα 82.111 δολάρια το 1983 στα 81.704 δολάρια το 2016.

Η μελέτη υπογραμμίζει ακόμη ότι η τεράστια διεύρυνση της φυλετικής κατανομής του πλούτου τα τελευταία χρόνια συμπίπτει με την ακραία συγκέντρωση πλούτου.

Το πλουσιότερο 0,1% των νοικοκυριών έγινε ακόμη πιο πλούσιο, ενώ εκατομμύρια οικογενειών είναι αντιμέτωπα με τη φτώχεια και την οικονομική ανασφάλεια.

Ενδεικτικά της βαθιάς οικονομικής ανισότητας είναι:

◼ Η μέση αμερικανική οικογένεια είδε τον πλούτο της να υποχωρεί κατά 3% μεταξύ 1983 και 2016, ενώ το πλουσιότερο 0,1% είδε τον δικό της πλούτο του να αυξάνεται κατά 133%.

◼ Την ίδια περίοδο, η ετήσια αύξηση του πλούτου μιας μεσαίας οικογένειας λευκών ήταν 1.000 δολάρια, μιας μέσης οικογένειας Λατίνων 66 δολάρια, ενώ ο πλούτος μιας μέσης οικογένειας μαύρων μειώθηκε κατά 83 δολάρια ετησίως. Στον αντίποδα, ένα μέσο νοικοκυριό του πλουσιότερου 1% είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά μισό εκατομμύριο δολάρια ετησίως.

◼ Οι τρεις πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ (Waltons, Koch, Mars) είδαν από το 1983 τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά περίπου... 6.000%.

◼ Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχει συνολικό πλούτο 160 δισ. δολαρίων, 44 εκατ. φορές περισσότερο απ' ό,τι μια μέση οικογένεια μαύρων και 24 εκατ. φορές περισσότερα από μια μέση οικογένεια Λατίνων.

Η μελέτη καταλήγει ότι υπεύθυνες τόσο για τη βαθιά οικονομική ανισότητα όσο και για την ακραία φυλετική ανισότητα στην κατανομή του πλούτου είναι οι πολιτικές που δημιούργησε και διαιώνισε το αμερικανικό κράτος προς χάριν των λευκών και των πλουσίων.

Για να αλλάξουν τα πράγματα, θα πρέπει να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές, φορολογώντας περισσότερο τους πολύ πλούσιους και βοηθώντας τους φτωχότερους.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τρέλα του χρήματος
Το μυαλό σας σάς δουλεύει, προειδοποίησαν χθες τους «τρελαμένους» με τα λεφτά δισεκατομμυριούχους επισκέπτες του Νταβός τρεις καθηγητές Ψυχολογίας....
Η τρέλα του χρήματος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θησαυρίζοντας σε βάρος μας
Σοκάρουν για ακόμη μια φορά τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam για την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση...
Θησαυρίζοντας σε βάρος μας