Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι προτρέπει Αλβανία και Βουλγαρία το ΔΝΤ

Τι προτρέπει Αλβανία και Βουλγαρία το ΔΝΤ

  • A-
  • A+

Σε συστάσεις προς Τίρανα και Σόφια προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοινώσεις του. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, και στην περίπτωση της αλβανικής οικονομίας οι μεταρρυθμίσεις είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη, ενώ η Βουλγαρία «ενθαρρύνεται» για ένταξη στην ευρωζώνη.

Μεσοπρόθεσμα, η Αλβανία καλείται να προστατευθεί από την έκθεσή της «στους αυξανόμενους κινδύνους για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, κυρίως στους κύριους εμπορικούς της εταίρους. Μια κάμψη στις χώρες αυτές θα μπορούσε να «αποτυπωθεί» σε χαμηλότερες εξαγωγές, μειωμένα εμβάσματα και λιγότερες άμεσες ξένες επενδύσεις».

Το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, ενώ η χαμηλή εγχώρια αποταμίευση και η απουσία μεγάλων θεσμικών επενδυτών ενισχύουν την εξάρτηση από ξένες πηγές χρηματοδότησης. Η αυξανόμενη εξάρτηση από τις ΣΔΙΤ για έργα υποδομής είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ενδεχόμενων υποχρεώσεων. Οι εγχώριοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν, επίσης, τον αντίκτυπο της ξηρασίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας κινδύνους για τον προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ προτρέπει τις αλβανικές αρχές να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για την περαιτέρω προώθηση πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εδραίωση της μακροοικονομικής σταθερότητας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη επιπλέον δημοσιονομικής εξυγίανσης, της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με έμφαση στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εφαρμογή πολιτικών για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών.

Το Ταμείο σημειώνει ότι για το 2018 το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 4,2%. Η ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας διατήρησε ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα είδε οφέλη από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται και προστίθεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να διατηρηθεί -μεσοπρόθεσμα- σε υψηλά επίπεδα, έχοντας ως βάση στήριξης τις ισχυρές εξαγωγές, τον τουρισμό και τις επενδύσεις στον τομέα των υποδομών.

Παράλληλα, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θετικές συνέπειες για τη Βουλγαρία θα έχουν ο προσανατολισμός και η ώθηση που δίνουν στη χώρα οι διαδικασίες για την είσοδό της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι, για να ενταχθεί η Σόφια στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ERM-ΙΙ, τη διετή «αίθουσα αναμονής» για την ευρωζώνη, αυτό το καλοκαίρι «έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, τα μέτρα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη διαχείριση κρατικών επιχειρήσεων».

Η προετοιμασία για την ένταξη στον ERM II βελτιώνει τη διακυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Βουλγαρία, Jaewoo Lee. Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση αυτών των δεσμεύσεων και η ένταξη της χώρας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών θα ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία των πολιτικών που εφαρμόζονται, εξέλιξη που θα έχει προστιθέμενη αξία στα οφέλη που έχει ήδη "δει" η Βουλγαρία από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Μ. Ψαλιδόπουλος στο ΔΝΤ
Ο νυν πρόεδρος του ΚΕΠΕ και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μιχάλης...
Ο Μ. Ψαλιδόπουλος στο ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η φάρ(σ)α του Νταβός
Στις ομιλίες τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ του πλανήτη αναγνωρίζουν τα σημερινά προβλήματα και αγχώνονται...
Η φάρ(σ)α του Νταβός
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, προειδοποίησε ότι συσσωρεύονται σύννεφα πάνω από την παγκόσμια...
ΔΝΤ: Μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τα κέρδη της παγκοσμιοποίησης πρέπει να τα μοιράζονται όλοι»
Έκκληση για ανανέωση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξέφρασε τον φόβο ότι έρχεται μια νέα «εποχή της οργής»,...
«Τα κέρδη της παγκοσμιοποίησης πρέπει να τα μοιράζονται όλοι»