Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε ισχυρές χώρες καταναλώθηκε μεγάλο μέρος του «πακέτου Γιούνκερ»

Dreamstime

Σε ισχυρές χώρες καταναλώθηκε μεγάλο μέρος του «πακέτου Γιούνκερ»

  • A-
  • A+

Οπου λαλούν πολλά κοκόρια... Το περίφημο «πακέτο Γιούνκερ», που διαφημίστηκε από τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρέθηκε στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), το οποίο σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι έχει υπερεκτιμηθεί «το μέγεθος της κινητοποίησης πρόσθετων πόρων στην πραγματική οικονομία».

Και όχι μόνον αυτό. Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις του «πακέτου» πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μέσω καλά εδραιωμένων εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών. Το αντίθετο θα ήταν έκπληξη.

Φυσικά, η έκθεση για τη λειτουργία του επενδυτικού «πακέτου» και συγκεκριμένα του χρηματοδοτικού του εργαλείου, που αποκαλείται Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην έδρα της Κομισιόν, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες και εκφράζει την έκπληξή της.

Περισσότερο εκτεθειμένος είναι ο Φινλανδός επίτροπος Γιούρκι Κατάινεν (επενδύσεις) που έκανε άπειρα ταξίδια στα κράτη-μέλη για να διαλαλήσει το εμπόρευμα του «πακέτου». Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΕΣ, η στήριξη του ΕΤΣΕ στο «πακέτο» αντικατέστησε απλώς χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επίσης, ένα μέρος των χρημάτων πήγε σε έργα «που θα μπορούσαν να είχαν χρηματοδοτηθεί από άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης».

Αυτό, όμως, που ναι μεν δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη αλλά όπως και να το κάνουμε δείχνει την πραγματική εικόνα της σημερινής Ε.Ε., είναι η διαπίστωση ότι «στην πλειονότητά τους οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη, μέσω καλά εδραιωμένων εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών».

Και είναι λογικό, δεδομένου ότι το «πακέτο Γιούνκερ» βασίζεται σε δανειοδοτήσεις για επενδύσεις από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στοιχείο που ευνοεί τα μεγάλα κράτη-μέλη, ιδίως του Βορρά, και όχι του Νότου, που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, με αρνητικά αποτελέσματα στις δημόσιες αλλά και στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, στην Ελλάδα έγιναν προσπάθειες και έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα 18 επενδυτικά σχέδια σε διάφορους τομείς και 13 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πάλι καλά.

Το ΕΕΣ αναγνωρίζει ότι το ΕΤΣΕ, από τη δρομολόγησή του το 2015 έως τον Ιούλιο του 2018, κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια προκειμένου να στηριχτεί η πραγματοποίηση πρόσθετων επενδύσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Ωστόσο, αμφισβητεί τις εκτιμήσεις περί κινητοποίησης πρόσθετων επενδύσεων ποσού ύψους 335 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην έδρα της Κομισιόν, οι επικρίσεις του ΕΕΣ δεν έγιναν φυσικά αποδεκτές.

Εκπρόσωπος Τύπου εξέφρασε την έκπληξή του για τις αρνητικές διαπιστώσεις και υπενθύμισε τις θετικές κριτικές για το «πακέτο Γιούνκερ» από τους ηγέτες των κρατών-μελών αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αμφισβήτησε τη μεθοδολογία του ΕΕΣ. Βέβαια, αναγνωρίστηκε ότι στην αρχή έγιναν ορισμένα λάθη, τα οποία, όμως, διορθώθηκαν στη συνέχεια.

Κατά την Επιτροπή, το «πρόγραμμα Γιούνκερ» έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης σχεδίων στην ενέργεια, την ψηφιακή τεχνολογία, τις κοινωνικές υποδομές. Πάντως, με βάση τις διαπιστώσεις του ΕΕΣ, το «πρόγραμμα Γιούνκερ» είναι πολύ μακριά από τα πράγματι επιτυχημένα προγράμματα Ντελόρ...

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιλέλληνας και ο Γιούνκερ
Μπορεί στην ελληνική πολιτική σκηνή να συνεχίζεται η συζήτηση για την άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης στους εταίρους-δανειστές κατά τις...
Φιλέλληνας και ο Γιούνκερ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκθετος ο Ζ.Κ. Γιούνκερ για κάλυψη του λομπίστα προκατόχου του, Ζ.Μ. Μπαρόζο
Δεν χαρίστηκε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’Ρέιλι στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την πλάτη που έβαλε προκειμένου...
Εκθετος ο Ζ.Κ. Γιούνκερ για κάλυψη του λομπίστα προκατόχου του, Ζ.Μ. Μπαρόζο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η Ευρώπη είμαστε εμείς» λέει η Ιταλία και δεν υποχωρεί
Η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στην άρνησή της να αλλάξει ουσιωδώς τον προϋπολογισμό της, όπως της ζητά η Κομισιόν, ενώ σύμφωνα με τον Λουίτζι ντι Μάιο...
«Η Ευρώπη είμαστε εμείς» λέει η Ιταλία και δεν υποχωρεί