• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.9°C / 3.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.0°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 0.5°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 1.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.4°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 3.8°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.8°C / 1.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  2 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βγάζουν μόνες τους τα μάτια τους

 • A-
 • A+

Από το 2006 έως το 2017 εταιρείες οι οποίες έχουν βάση φορολογικούς παράδεισους κέρδισαν πάνω από το 5% της αξίας των κρατικών συμβάσεων που παραχώρησαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σημαίνει ότι κατ’ εκτίμηση περίπου 100 δισ. ευρώ -χρήματα τα οποία αθροίζονται στα δημόσια ταμεία των χωρών της Ε.Ε. από τους φόρους κυρίως που καταβάλλουν οι απλοί φορολογούμενοι πολίτες- περνούν κάθε χρόνο στα χέρια αυτών των εταιρειών.

Προσφέροντας όμως ένα επικερδές συμβόλαιο έργου, προμήθειας ή παροχής υπηρεσιών σε μια εταιρεία η οποία έχει βάση της -για παράδειγμα- τις Βερμούδες, το πιο πιθανό είναι ότι μια κυβέρνηση θα χάσει χρήματα.

Ο λόγος βέβαια, η φοροαποφυγή. Αντί να φορολογηθούν στη χώρα που εισπράχθηκαν, τα έσοδα που η εν λόγω εταιρεία θα αποκομίσει από τη δημόσια σύμβαση θα δηλωθούν στις Βερμούδες, όπου βέβαια δεν φορολογούνται.

Ακόμη, εξαιτίας της αδιαφάνειας που διέπει τις Βερμούδες και τους υπόλοιπους φορολογικούς παραδείσους, είναι πολύ πιθανή η ύπαρξη κρυφών ιδιοκτητών στην προμηθεύτρια εταιρεία οι οποίοι θα εισπράξουν αφορολόγητα και στο ακέραιο τα κέρδη της σύμβασης σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κορόιδα που πληρώνουν φόρο. Εξίσου πιθανή είναι τέλος και η σύγκρουση συμφερόντων.

Το 2008, για παράδειγμα, ο Τσέχος υπουργός Συγκοινωνιών είχε παραχωρήσει έργο κατασκευής αυτοκινητοδρόμου της χώρας του σε εταιρεία η οποία είχε σχέση συνιδιοκτησίας σε φορολογικό παράδεισο. Οπως αποκαλύφθηκε, συνιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής ήταν ο ίδιος. Με άλλα λόγια Γιάννης κερνούσε, Γιάννης έπινε.

Στη μελέτη, περί της οποίας ο λόγος, η τσέχικη εταιρεία Datalab (που εξειδικεύεται στη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, με έμφαση στα οικονομικά στοιχεία και τις δημόσιες συμβάσεις) έβαλε στο μικροσκόπιό της 17 εκατομμύρια δημόσιες συμβάσεις αξίας περίπου 5 τρισ. ευρώ οι οποίες χορηγήθηκαν σε χώρες της Ε.Ε. από το 2006.

Εν συνεχεία ταυτοποίησε 255.624 εταιρείες που είχαν κερδίσει συμβάσεις (10% του συνόλου) και εξέτασε το καθεστώς ιδιοκτησίας αυτών έως και το 20ό επίπεδο.

Ανακάλυψε 675.215 συνιδιοκτήτριες εταιρείες αυτών με μερίδιο πάνω από 10%. Στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη την έδρα τους διαπίστωσε ότι περίπου 10.000 εταιρείες, οι οποίες είχαν κερδίσει κρατικές συμβάσεις στις χώρες της Ε.Ε., είχαν συνιδιοκτήτριες εταιρείες οι οποίες ήταν καταγεγραμμένες σε χώρες όπως οι Βερμούδες, το Κουρασάο και τα Νησιά Κεϊμάν.

Χώρες δηλαδή οι οποίες περιλαμβάνονται στη «μαύρη» ή την «γκρίζα» λίστα που δημιούργησε πέρσι η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους ανά τον κόσμο φορολογικούς παράδεισους.

Η Datablog ανακάλυψε ότι τα τελευταία 12 χρόνια οι εταιρείες αυτές υπερδιπλασίασαν το μερίδιό τους στις κρατικές συμβάσεις της Ε.Ε. κερδίζοντας συνολικά έργα και προμήθειες ύψους 56 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. ή περίπου το 5,3% των δημόσιων συμβάσεων του δείγματος που εξέτασε. 

Το ποσό αυτό, όπως λέει, είναι πιθανότατα μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας στοιχείων εξετάστηκε μόλις το 10% των εταιρειών που κέρδισαν κρατικές συμβάσεις στις χώρες της Ε.Ε.

Αγαπημένη η Ελβετία

Οσον αφορά τους φορολογικούς παράδεισους, ο αγαπημένος των εταιρειών είναι μακράν η Ελβετία, ενώ ακολουθούν Χονγκ Κονγκ, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Βερμούδες, Κατάρ, Ν. Κεϊμάν, Κουρασάο.

Μεταξύ των χωρών η πλέον χαμένη σε φορολογικά έσοδα ήταν η Βρετανία. Περίπου το 13,5% της αξίας των δημόσιων συμβάσεων που παραχώρησε αυτή κατέληξαν σε εταιρείες που είχαν βάση φορολογικούς παράδεισους.

Η μελέτη -η πρώτη στο είδος της -αποτελεί αναμφίβολα εφαλτήριο για όσες κυβερνήσεις επιθυμούν πραγματικά να κυνηγήσουν τη χρήση των φορολογικών παραδείσων από τις επιχειρήσεις για λόγους φοροαποφυγής. Η κίνησή τους, απλή. Απαγορεύοντας τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων με αυτές τις εταιρείες είναι πολύ πιθανό να τις οδηγήσουν σε μετεγκατάσταση.

Ισοδυναμώντας άλλωστε με το 10%-20% του ΑΕΠ μιας χώρας, τα χρήματα των κρατικών συμβάσεων στην Ε.Ε. είναι πολλά για να αγνοηθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα Κεϊμάν, η μαύρη λίστα της Ε.Ε. και η... «Σιγκαπούρη του Τάμεση»
Η επανένταξη των Κεϊμάν στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. αποτελεί αναμφίβολα χαστούκι προς τη Βρετανία εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών στη μετά Brexit περίοδο.
Τα Κεϊμάν, η μαύρη λίστα της Ε.Ε. και η... «Σιγκαπούρη του Τάμεση»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δωράκια σε φορολογικούς παραδείσους
Σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος της ΕΤΕ -του μεγαλύτερου πολυμερούς πιστωτή παγκοσμίως- περιλαμβάνονται σε έκθεση του συνασπισμού αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών ΜΚΟ Counter Balance, και αφορούν επενδυτικά...
Δωράκια σε φορολογικούς παραδείσους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «λίστα της ντροπής»
Οι μεγάλοι φοροφυγάδες της υφηλίου και οι χώρες που τους βοηθούν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Η μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων -που επί δύο χρόνια η Ε.Ε. ετοίμαζε- τελικά μόνο μαύρη δεν είναι....
Η «λίστα της ντροπής»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς
Η πανδημία έχει αποκαλύψει το σημαντικό κόστος της μετατροπής της φορολογικής πολιτικής σε εργαλείο ανοχής των φοροφυγάδων, αντί προστασίας της ευημερίας των ανθρώπων.
Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η υποκρισία της Ε.Ε. τσακίζει κόκαλα
Η κοροϊδία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τους φορολογούμενους πολίτες τους πάει σύννεφο. Παρά το μπαράζ των αποκαλύψεων των τελευταίων ετών για το σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς υπέρ των πολυεθνικών, οι...
Η υποκρισία της Ε.Ε. τσακίζει κόκαλα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρω-μαγειρέματα με τους φορολογικούς παραδείσους
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δημοσιοποιεί λίστα με τα κράτη, τις κτήσεις, τις περιοχές που θεωρεί ότι αποτελούν φορολογικούς παραδείσους. Είναι η πρώτη φορά που η προσπάθειά της θεωρείται σοβαρή, αφού υπάρχει το...
Ευρω-μαγειρέματα με τους φορολογικούς παραδείσους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας