• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.7°C / 10.1°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.4°C
  5 BF
  64%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 2.0°C / 11.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 6.1°C / 6.9°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 6.6°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξύπνησε!

 • A-
 • A+

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Περίπου δύο χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου Paradise Papers, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ξύπνησε και ανακοίνωσε χθες έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί αν η Ολλανδία παραβίασε τους κανόνες της Ε.Ε. προσφέροντας στη Nike ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες που επέτρεψαν στον κολοσσό να μειώνει δραστικά τη φορολογητέα του βάση και να πληρώνει απειροελάχιστο φόρο για περισσότερο από μία δεκαετία.

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται οι συμφωνίες που παραχωρήθηκαν από το ολλανδικό κράτος σε δύο θυγατρικές εταιρίες της Nike –τη Nike European Operations Netherlands BV και την Converse Netherlands BV– οι οποίες έχουν την έδρα τους στην Ολλανδία και είναι υπεύθυνες για τις πωλήσεις και τα έσοδα των προϊόντων της Nike σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.

Οι δύο εταιρείες κατέχουν ακόμη τις άδειες χρήσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των προϊόντων Nike και Converse (εμπορικά σήματα) έναντι καταβολής δικαιωμάτων που φοροαπαλλάσσονται προς άλλες επιχειρηματικές οντότητες της Nike οι οποίες αν και σήμερα εδρεύουν στην Ολλανδία δεν φορολογούνται.

Εκτός πραγματικότητας

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι εν λόγω πληρωμές δικαιωμάτων ήταν υπερβολικά υψηλές, πολύ υψηλότερες από αυτές που οι ανεξάρτητες εταιρείες συνήθως διαπραγματεύονται για χρήση εμπορικών σημάτων και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την οικονομική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μεταξύ 2005 και 2015 η Ολλανδία προσέφερε στη Nike πέντε συναφείς ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες, δύο εκ των οποίων είναι ακόμη σε ισχύ, εγκρίνοντας επί της ουσίας την εν λόγω μέθοδο υπολογισμού των δικαιωμάτων.

Tο αποτέλεσμα ήταν η Nike να μειώνει μέσω αυτών τη φορολογητέα της βάση και να καταβάλλει φόρους μόνο βάσει ενός περιορισμένου λειτουργικού περιθωρίου βασισμένου στις πωλήσεις της.

Με την παραχώρηση των παραπάνω συμφωνιών η ολλανδική κυβέρνηση φέρεται ότι διευκόλυνε τη Nike στη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, προσέφερε πιθανότατα έτσι στην πολυεθνική εταιρεία παράνομη κρατική ενίσχυση, κάτι ασύμβατο με κανόνες της Ε.Ε.

Οι παραπάνω πληρωμές φοροαπαλλασόμενων δικαιωμάτων αποτελούν βέβαια ένα μόνο μέρος των ποικίλων ενδοομιλικών συναλλαγών μέσω των οποίων η Nike και οι υπόλοιπες πολυεθνικές μεταφέρουν τα κέρδη τους από τους τόπους παραγωγής τους σε προορισμούς όπου δεν φορολογούνται.

Οπως αποκάλυψαν τα Paradise Papers, ώς το 2014 ο τελικός προορισμός των κερδών της Nike ήταν o φορολογικός παράδεισος των Βερμούδων και η εκεί θυγατρική της εταιρεία-βιτρίνα Nike International.

Τα τέλη δικαιωμάτων που συσσώρευε η Nike από τα εμπορικά της σήματα κατευθύνονταν μέσω της Ολλανδίας (Nike European Operations Netherlands BV και Converse Netherlands BV) στην εν λόγω θυγατρική αντί να παραμένουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), αυτή «η ροή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των εμπορικών σημάτων της βοήθησε τη Nike να δημιουργήσει υπεράκτια κέρδη ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώς τον Ιούνιο του 2014.

Το ποσό αυτό φορολογήθηκε με συντελεστή μόλις 3% εκτός ΗΠΑ, ενώ δεν απέδωσε σεντ φόρου στις τελευταίες».

Το 2014, όταν η σχετική φορολογική συμφωνία με το ολλανδικό κράτος εξέπνευσε, επινοήθηκε μια νέα πρακτική φοροαποφυγής. Η Nike μετέφερε την ιδιοκτησία των εμπορικών της σημάτων από τις Βερμούδες σε μια νέα ολλανδική θυγατρική, τη Nike Innovate CV.

Η εταιρική μορφή CV (commanditaire vennootschap) της τελευταίας αντιστοιχεί σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και αρκετές πολυεθνικές την αξιοποιούν προκειμένου να φοροαποφύγουν.

Σύμφωνα με τον ολλανδικό νόμο, τα κέρδη των CV λογίζονται ότι πραγματοποιούνται από τους εταίρους της. Ετσι τα κέρδη που έχουν πραγματοποιηθεί εκτός Ολλανδίας δεν μπορούν να φορολογηθούν.

Αλλες χώρες όμως βλέπουν διαφορετικά το ζήτημα. Θεωρούν τις ολλανδικές CV κανονικές εταιρείες οι οποίες υπόκεινται φορολογικά στην Ολλανδία και έτσι τις απαλλάσσουν από τη φορολόγηση. Στο τέλος, ο έχων CV έτσι δεν πληρώνει φόρο πουθενά.

Η ICIJ εκτιμά ότι από τότε που μετέφερε τα εμπορικά της σήματα στη Nike Innovate CV έως τον Μάιο του 2017, τα υπεράκτια κέρδη της Nike εκτοξεύτηκαν στα 12,2 δισ. δολάρια, ενώ η φορολόγησή της παγκοσμίως υποχώρησε περαιτέρω.

Τα κέρδη αυτά έχουν φορολογηθεί, σύμφωνα με την ICIJ, με συντελεστή μικρότερο του 2% από τις ξένες φορολογικές αρχές και καθόλου στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς
Η πανδημία έχει αποκαλύψει το σημαντικό κόστος της μετατροπής της φορολογικής πολιτικής σε εργαλείο ανοχής των φοροφυγάδων, αντί προστασίας της ευημερίας των ανθρώπων.
Κλέβουν 427 δισ. από τους φτωχούς
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τη στρατηγική της για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα, όμως ελάχιστη ανταπόκριση φαίνεται να είχε
Φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά οι πολυεθνικές αδιαφορούν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην κρησάρα της Ε.Ε. η IKEA
Έρευνα στις ολλανδικές φορολογικές συμφωνίες της ΙΚΕΑ ξεκινούν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι ολλανδικές αρχές ίσως να έχουν εξασφαλίσει πλεονέκτημα αθέμιτου ανταγωνισμού στη...
Στην κρησάρα της Ε.Ε. η IKEA
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής
Τα κριτήρια για την κατάταξη ενός κράτους στους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη υποτίθεται ότι αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., αλλά μάλλον κορόιδευαν τον εαυτό τους και την κοινωνία....
Ατολμο βήμα κατά της φοροδιαφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το καρουζέλ των επιτρόπων
Η πρώην κορυφαία αξιωματούχος της Ε.Ε για το Κλίμα, υπεύθυνη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Δανέζα πρώην επίτροπος, Κόνι Χέντεγκααρντ, επέλεξε με τη λήξη της θητείας της να πιάσει δουλειά στη...
Το καρουζέλ των επιτρόπων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας