• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 28.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.9°C / 21.1°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.9°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%

Από το 2014 η ιταλική τράπεζα έχει αντλήσει περί τα 2,2 δισ. ευρώ από επενδυτές όμως την ίδια περίοδο κατέγραψε ζημιές 1,5 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει χορηγήσει

AP Photo / Luca Bruno
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ

 • A-
 • A+

Προσωρινούς διαχειριστές στη δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Banca Carige, διόρισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την παραίτηση των περισσότερων μελών του διοικητικού συμβουλίου της και την αποτυχία ανακεφαλαιοποίησής της.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ τονίστηκε ότι οι παραιτήσεις 5 μελών του Δ.Σ. της Banca Carige την περασμένη Τετάρτη κατέστησαν αναγκαία την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης για τη σταθεροποίηση της διακυβέρνησής της.

Νωρίτερα η ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Carige, έπειτα από αίτημα της τελευταίας.

Τα προβλήματα της Carige –η οποία έχει έδρα τη Γένοβα– έχουν την απαρχή τους σε κακοδιαχείριση δεκαετιών και στην υπερβολική έκθεσή της στη στάσιμη ιταλική οικονομία.

Η οικονομική κρίση και η συνολική επιδείνωση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος της γειτονικής χώρας βύθισε ακόμη περισσότερο την Carige.

Τον Οκτώβριο η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε CCC+ και προειδοποίησε για πιθανή χρεοκοπία.

Αποτέλεσμα ήταν στο τελευταίο τρίμηνο η μετοχή της να χάσει περίπου το 90% της αξίας της στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου και να αποτιμάται πλέον χαμηλότερα του ενός λεπτού του ευρώ.

Σε μία ύστατη προσπάθεια διάσωσης της ιταλικής τράπεζας, η ΕΚΤ ενέκρινε νωρίτερα σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Το σχέδιο αυτό προέβλεπε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με μια έκδοση νέων μετοχών αξίας 400 εκατ. ευρώ –η οποία όμως θα ήταν η τέταρτη στα τελευταία πέντε χρόνια– και τη συγχώνευσή της με μια μεγαλύτερη τράπεζα.

Ομως το διοικητικό της συμβούλιο δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στην απόφαση αυτή καθοριστική ήταν η στάση του μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας, της οικογένειας Μαλακάλτσα, η οποία κατέχει το 27,6% και απείχε από τη σχετική ψηφοφορία.

Η εν λόγω οικογένεια φέρεται να επένδυσε πάνω από 400 εκατ. ευρώ για μερίδιο στο μετοχικό κεφαλαίο της Carige, το οποίο σήμερα έχει αξία μόλις 20 εκατ. ευρώ.

Από το 2014 η Carige έχει αντλήσει περί τα 2,2 δισ. ευρώ από επενδυτές. Στην ίδια περίοδο κατέγραψε όμως ζημιές 1,5 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει χορηγήσει.

Η τράπεζα της Γένοβας αποτελεί την τελευταία μεγάλη προβληματική τράπεζα της Ιταλίας μετά τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena το 2016 και τη διάσωση και μεταβίβαση στην Intesa Sanpaolo δύο μικρότερων τραπεζών του Βένετο.

H ΕΚΤ τοποθέτησε ως προσωρινή διεύθυνση στην Banca Carige τους Φάμπιο Ινοσέντσι, Πιέτρο Μοντιάνο και Ραφαέλε Λένερ.

O πρώτος ήταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο διευθύνων σύμβουλός της και μεταξύ των παραιτηθέντων μελών του Δ.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αν(ibor)οι να χειραγωγούν ασύστολα
Είδε κι απόειδε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους τραπεζίτες και αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της επιτόκιο αναφοράς. Βλέποντας την αδράνεια του τραπεζικού κλάδου στην πρωτοβουλία που ο ίδιος είχε...
Αν(ibor)οι να χειραγωγούν ασύστολα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποιητικές βολές κεντρικών τραπεζιτών προς τον Τραμπ
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι η χαλάρωση της νομοθεσίας στην τρέχουσα περίοδο είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των κινήτρων που οδήγησαν στην κρίση. Βροντερό...
Προειδοποιητικές βολές κεντρικών τραπεζιτών προς τον Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 8,8 δισ. εκτοξεύτηκε το έλλειμμα της Monte dei Paschi
Την περασμένη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή σχέδιο δανεισμού 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, ενώ ανακοίνωσε ότι μικροεπενδυτές, κάτοχοι ομολόγων περιορισμένης εξασφάλισης...
Στα 8,8 δισ. εκτοξεύτηκε το έλλειμμα της Monte dei Paschi
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίτημα διάσωσης της Monte dei Paschi
Τη διάσωση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Banca Monte dei Paschi di Siena, έχει αιτηθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ιταλική κυβέρνηση. Η Ρώμη έχει ήδη ζητήσει τη δημόσια ανακεφαλαιοποίησή της,...
Αίτημα διάσωσης της Monte dei Paschi
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βουτιές μετά τα τεστ αντοχής
Σε πτώση, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οδήγησε χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, εγείροντας ερωτήματα για την εγκυρότητα των στρες τεστ και των θετικών τους...
Βουτιές μετά τα τεστ αντοχής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας