• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.0°C
  5 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  0 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 8.1°C
  4 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα 20 χρόνια του γιορτάζει το ευρώ

 • A-
 • A+

Την 1η Ιανουαρίου του 1999, 11 χώρες της Ε.Ε. «κλείδωσαν» τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των εθνικών τους νομισμάτων, δημιουργώντας ένα νέο νόμισμα, το ευρώ.

Τρία χρόνια μετά, το ευρώ έπαψε να είναι εικονικό νομισματικό εργαλείο και τα χαρτονομίσματα και τα κέρματά του τέθηκαν σε κυκλοφορία.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ακόμη 8 χώρες της Ε.Ε. εγκατέλειψαν τα εθνικά τους νομίσματα και υιοθέτησαν το ευρώ. Η Ελλάδα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2001.

Είκοσι χρόνια μετά, το ευρώ αποτελεί το νόμισμα 340 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 19 χώρες της Ευρώπης. Ακόμη 175 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες εκτός της ευρωζώνης το χρησιμοποιούν ή έχουν συνδέσει το νόμισμά τους με αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το 38% των πολιτών της ευρωζώνης δεν έχει γνωρίσει άλλο νόμισμα στη ζωή του. Το 75% των πολιτών της ευρωζώνης θεωρεί θετική εξέλιξη για την Ε.Ε. τον ερχομό του ευρώ (το υψηλότερο από το 2004).

Το ευρώ αποτελεί ακόμη το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο, υπεύθυνο για το 36% των διεθνών συναλλαγών και το 20% των συναλλαγματικών αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που το 1999 ανέλαβε τα ηνία της νομισματικής πολιτικής, διατυμπανίζει ότι το ευρώ συνέβαλε στη σταθερότητα των τιμών και εμπόδισε πληθωριστικές παρεκτροπές στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι διευκόλυνε τις διακρατικές ροές κεφαλαίων και δανεισμού. Οι διακρατικές απαιτήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης εκτοξεύθηκαν στα 10 τρισ. ευρώ το 2008 από περίπου 1 τρισ. ευρώ το 1999.

Η αμέριστη ροή κεφαλαίων συνετέλεσε, όπως αναμενόταν, στον υπερδιπλασιασμό του διευρωπαϊκού εμπορίου, στο ίδιο διάστημα. Ομως, αυτήν την πρώτη χρυσή δεκαετία του ευρώ ήλθε να τσαλακώσει το κραχ του 2008 και η θυελλώδης παγκόσμια ύφεση που ακολούθησε.

Η κρίση -που στην ευρωζώνη εξελίχθηκε σε κρίση κρατικού δημόσιου χρέους- συγκλόνισε επανειλημμένα τα θεμέλια του οικοδομήματος, ενώ οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν απέβησαν πολλές φορές σε βάρος των λαών.

Η κρίση ανέδειξε ακόμη και τις τεράστιες αδυναμίες του εγχειρήματος ευρώ.

Η σύγκλιση που ήταν βασικό ζητούμενο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένει ακόμη όνειρο θερινής νυκτός: ο Νότος συνεχίζει να αποκλίνει από τον Βορρά, σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος, πραγματικών μισθών, επενδύσεων, παραγωγικότητας.

Γερμανική αλαζονεία

Σημαντικοί πυλώνες της ολοκλήρωσης, όπως η τραπεζική ενοποίηση ή ο κοινός προϋπολογισμός, καθυστερούν, ενώ η απουσία ευρωπαϊκής δημοσιονομικής αλληλεγγύης -μέσω της αμοιβαιοποίησης χρέους- περισσεύει.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι βέβαια η Γερμανία και η αλαζονεία της έναντι των πιο αδύναμων οικονομικά εταίρων της.

Την αλαζονεία αυτή γνώρισαν καλύτερα στα χρόνια των μνημονίων οι Ελληνες, που είδαν το κατά κεφαλήν εισόδημά τους το 2017 να υποχωρεί χαμηλότερα απ’ ό,τι το 2001, όταν η χώρα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.

◼ Εν τω μεταξύ, ένας γείτονάς μας, η Ρουμανία, ανέλαβε από χθες και για τους επόμενους 6 μήνες την προεδρία της Ε.Ε.  Το Βουκουρέστι, που αναλαμβάνει για πρώτη φορά τα ηνία της Ενωσης, βρίσκεται στο στόχαστρο της Κομισιόν, που το κατηγορεί για οπισθοδρόμηση στον εκδημοκρατισμό της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άξιζε τελικά τον κόπο η ένταξη στην ευρωζώνη;
Σε μόλις 190 ευρώ ανέρχεται το κέρδος ενός μέσου Ελληνα στα περίπου 20 χρόνια που μεσολάβησαν από την εισαγωγή του ευρώ ● 23.000 ευρώ κατά μ.ό. κέρδισε κάθε Γερμανός, από 21.000 κάθε Ολλανδός, μεγάλες απώλειες...
Άξιζε τελικά τον κόπο η ένταξη στην ευρωζώνη;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Η γερμανική Bundesbank ήταν πάλι η μοναδική εκ των κεντρικών τραπεζών του χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντέδρασε άμεσα πριν από λίγες ημέρες όταν διέρρευσε σχέδιο «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης» για τη...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7 αλλαγές για τη σωτηρία του ευρώ
Κι όμως, υπάρχουν προτάσεις για τη σωτηρία του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ταλανίζονται από την παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα και απειλούνται πλέον σοβαρά -μετά το Brexit- με την οριστική διάλυσή...
7 αλλαγές για τη σωτηρία του ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βουτιά» στις ατέλειες του ευρώ
Αγρια κριτική στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις παρωχημένες νεοφιλελεύθερες πεποιθήσεις που συνεχίζουν να ανθούν και να κατευθύνουν τα κέντρα αποφάσεων, αλλά και τις πολιτικές ελίτ που αντιπαθούν κάθε δημοκρατική...
«Βουτιά» στις ατέλειες του ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχωρεί το ευρώ
Το ευρώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνέχισαν και χθες την πτώση τους. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του γερμανικού δημοσίου υποχώρησε έως και το 0,23% σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ αντίστοιχα...
Υποχωρεί το ευρώ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο μπράβος του ευρώ
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ εκβιάζει ωμά κάποιο κράτος-μέλος της ευρωζώνης, εν προκειμένω την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το όπλο της ρευστότητας. Αν κάτι μας δίδαξε η κρίση, είναι η συνεπής στάση του...
Ο μπράβος του ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας