Ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης του γνωστού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Το όνομά του κοσμεί τα τελευταία χρόνια τις σχετικές λίστες των οικονομικών περιοδικών με τους μεγιστάνες του πλανήτη και συναγωνίζεται γνωστούς δισεκατομμυριούχους, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ.
Η αποκλειστική ιστορία που δημοσίευσε πρόσφατα ο βρετανικός Guardian εξηγεί σε μεγάλο βαθμό πώς η περιουσία του Μπέζος αβγατίζει κάθε χρόνο, ανεβάζοντάς τον στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας πλούτου, ενώ από την άλλη πλευρά αποδομεί το ιδεολόγημα του ελεύθερου ανταγωνισμού στο σύγχρονο καπιταλιστικό οικοδόμημα.
Η Amazon και η κυβέρνηση Τραμπ υποτίθεται ότι έχουν εχθρικές σχέσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται συχνά-πυκνά μέσω του αγαπημένου του Twitter στον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος εκτός από ιδρυτής της Amazon είναι και ιδιοκτήτης της Washington Post που ασκεί δριμεία κριτική στον Τραμπ.
Στο παρασκήνιο όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έπεσαν στα χέρια της βρετανικής εφημερίδας πρόσφατα δείχνουν ότι η Amazon χρησιμοποιεί πολύ καλά την «περιστρεφόμενη πόρτα», προσλαμβάνοντας πρώην κυβερνητικούς υπαλλήλους ως συμβούλους, έτσι ώστε να επηρεάζει και να διαμορφώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις που την ενδιαφέρουν στα μέτρα της.
Η ηλεκτρονική αλληλογραφία που ήρθε στο φως αφορούσε την επικοινωνία της συμβούλου της Amazon, Anne Rung (η οποία πριν πιάσει δουλειά σε αυτήν ήταν υπεύθυνη για τις προμήθειες της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα) με τη Mary Davie, αξιωματούχο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών (GSA) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η GSA αποτελεί ανεξάρτητη αρχή του αμερικανικού Δημοσίου και μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για κρατικές προμήθειες 66 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ συνεισφέρει παράλληλα στη διαχείριση κρατικής περιουσίας 500 δισ. δολαρίων.
Οι δύο γυναίκες φέρονται, σύμφωνα με τα e-mails, να κανόνισαν συνάντηση μεταξύ τους στο Σιάτλ προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα έπρεπε να σχεδιαστεί το νέο πόρταλ ηλεκτρονικού εμπορίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η συζήτηση αυτή κανονίστηκε και πραγματοποιήθηκε, ενώ δεν είχε ακόμη ψηφιστεί σχετικός νόμος ή κάποια επίσημη απόφαση για τη δημιουργία του πόρταλ.
Με άλλα λόγια, η Amazon ήταν αυτή που νομοθετούσε, αυτή που πρότεινε το πώς θα έπρεπε να διαμορφωθεί το νέο πόρταλ από το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα προμηθεύεται τα πάντα, από συνδετήρες έως καρέκλες γραφείου.
Παρότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ποιες εταιρείες θα δομήσουν το νέο πόρταλ ηλεκτρονικού εμπορίου της κυβέρνησης αναμένεται ευρέως ότι η Αmazon θα έχει τον μείζονα ρόλο, ο οποίος θα της προσφέρει τεράστιο πάτημα σε μια αγορά κρατικών προμηθειών εμπορικών αγαθών αξίας 53 δισ. δολαρίων.
Ας σημειωθεί ότι η επικοινωνία των δύο γυναικών συνεχίστηκε αμείωτη για μήνες, με την κρατικό αξιωματούχο να ζητά μάλιστα κάποια στιγμή από τη σύμβουλο της Amazon να προτείνει κατάλληλες υποψήφιες για κενές θέσεις εργασίας στην υπηρεσία της.
Το νέο πόρταλ δεν αποτελεί βέβαια τη μοναδική δουλειά της Αmazon με το αμερικανικό Δημόσιο. Πέρυσι κέρδισε κρατική σύμβαση 5,5 δισ. δολαρίων που την κατέστησε μεγαλύτερο προμηθευτή βιβλίων, χαρτικών και άλλων προϊόντων σε χιλιάδες τοπικές κυβερνήσεις και δήμους σε όλες τις ΗΠΑ.
Προσφέρει ακόμη υπηρεσίες cloud computing στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ αυτήν την περίοδο βρίσκεται πολύ κοντά στη διασφάλιση μιας ακόμη σύμβασης ύψους 10 δισ. δολαρίων από το υπουργείο Αμυνας...
Να ’ναι καλά οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πολίτες!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας