• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.3°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%

Δεξιά και αριστερά: Η σύμβουλος της Amazon, Anne Rung, και η αξιωματούχος της Γεν. Διεύθυνσης Υπηρεσιών, Mary Davie. Στο κέντρο, ο ιδιοκτήτης των Amazon και Washington Post, Τ. Μπέζος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι διαπλεκόμενες αμαζόνες της Amazon

 • A-
 • A+

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης του γνωστού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Το όνομά του κοσμεί τα τελευταία χρόνια τις σχετικές λίστες των οικονομικών περιοδικών με τους μεγιστάνες του πλανήτη και συναγωνίζεται γνωστούς δισεκατομμυριούχους, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ.

Η αποκλειστική ιστορία που δημοσίευσε πρόσφατα ο βρετανικός Guardian εξηγεί σε μεγάλο βαθμό πώς η περιουσία του Μπέζος αβγατίζει κάθε χρόνο, ανεβάζοντάς τον στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας πλούτου, ενώ από την άλλη πλευρά αποδομεί το ιδεολόγημα του ελεύθερου ανταγωνισμού στο σύγχρονο καπιταλιστικό οικοδόμημα.

Η Amazon και η κυβέρνηση Τραμπ υποτίθεται ότι έχουν εχθρικές σχέσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται συχνά-πυκνά μέσω του αγαπημένου του Twitter στον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος εκτός από ιδρυτής της Amazon είναι και ιδιοκτήτης της Washington Post που ασκεί δριμεία κριτική στον Τραμπ.

Στο παρασκήνιο όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έπεσαν στα χέρια της βρετανικής εφημερίδας πρόσφατα δείχνουν ότι η Amazon χρησιμοποιεί πολύ καλά την «περιστρεφόμενη πόρτα», προσλαμβάνοντας πρώην κυβερνητικούς υπαλλήλους ως συμβούλους, έτσι ώστε να επηρεάζει και να διαμορφώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις που την ενδιαφέρουν στα μέτρα της.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία που ήρθε στο φως αφορούσε την επικοινωνία της συμβούλου της Amazon, Anne Rung (η οποία πριν πιάσει δουλειά σε αυτήν ήταν υπεύθυνη για τις προμήθειες της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα) με τη Mary Davie, αξιωματούχο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών (GSA) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η GSA αποτελεί ανεξάρτητη αρχή του αμερικανικού Δημοσίου και μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για κρατικές προμήθειες 66 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ συνεισφέρει παράλληλα στη διαχείριση κρατικής περιουσίας 500 δισ. δολαρίων.

Οι δύο γυναίκες φέρονται, σύμφωνα με τα e-mails, να κανόνισαν συνάντηση μεταξύ τους στο Σιάτλ προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα έπρεπε να σχεδιαστεί το νέο πόρταλ ηλεκτρονικού εμπορίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η συζήτηση αυτή κανονίστηκε και πραγματοποιήθηκε, ενώ δεν είχε ακόμη ψηφιστεί σχετικός νόμος ή κάποια επίσημη απόφαση για τη δημιουργία του πόρταλ.

Με άλλα λόγια, η Amazon ήταν αυτή που νομοθετούσε, αυτή που πρότεινε το πώς θα έπρεπε να διαμορφωθεί το νέο πόρταλ από το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα προμηθεύεται τα πάντα, από συνδετήρες έως καρέκλες γραφείου.

Παρότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ποιες εταιρείες θα δομήσουν το νέο πόρταλ ηλεκτρονικού εμπορίου της κυβέρνησης αναμένεται ευρέως ότι η Αmazon θα έχει τον μείζονα ρόλο, ο οποίος θα της προσφέρει τεράστιο πάτημα σε μια αγορά κρατικών προμηθειών εμπορικών αγαθών αξίας 53 δισ. δολαρίων.

Ας σημειωθεί ότι η επικοινωνία των δύο γυναικών συνεχίστηκε αμείωτη για μήνες, με την κρατικό αξιωματούχο να ζητά μάλιστα κάποια στιγμή από τη σύμβουλο της Amazon να προτείνει κατάλληλες υποψήφιες για κενές θέσεις εργασίας στην υπηρεσία της.

Το νέο πόρταλ δεν αποτελεί βέβαια τη μοναδική δουλειά της Αmazon με το αμερικανικό Δημόσιο. Πέρυσι κέρδισε κρατική σύμβαση 5,5 δισ. δολαρίων που την κατέστησε μεγαλύτερο προμηθευτή βιβλίων, χαρτικών και άλλων προϊόντων σε χιλιάδες τοπικές κυβερνήσεις και δήμους σε όλες τις ΗΠΑ.

Προσφέρει ακόμη υπηρεσίες cloud computing στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ αυτήν την περίοδο βρίσκεται πολύ κοντά στη διασφάλιση μιας ακόμη σύμβασης ύψους 10 δισ. δολαρίων από το υπουργείο Αμυνας...

Να ’ναι καλά οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πολίτες!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
Το αφήγημα της «έλλειψης προσωπικού» και οι μυθικοί μισθοί των στελεχών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ● Το μέσο πακέτο αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων των 350 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι παρά...
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
Η μάχη δόθηκε σε μια Πολιτεία του αμερικανικού Νότου, όπου παραδοσιακά υπάρχει καχυποψία απέναντι στον συνδικαλισμό και η αποβιομηχάνιση των τελευταίων δεκαετιών δημιούργησε στρατιές ανέργων και εξαθλιωμένων.
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s
Σε στενή παρακολούθηση έχει εδώ και χρόνια τους εργαζομένους που αγωνίζονται για καλύτερες αποδοχές, συνθήκες εργασίας και ίδρυση συνδικάτου, η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food του κόσμου, η McDonald’s.
Οι ρουφιάνοι της McDonald’s
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει
Η πανδημία του κορονοϊού προσέφερε στις επιχειρήσεις τη ευκαιρία για την ταχύτερη προώθηση των αλλαγών που σχεδίαζαν εδώ και καιρό σχετικά με τον τρόπο που θα απασχολούν τους εργαζομένους τους.
Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σφαγή της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ
Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες ήταν σοκαριστικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, περί τα 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας.
Σφαγή της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους
Το Economic Policy Institute αποκαλύπτει ότι 278 φορές περισσότερα απ’ όσα οι μέσοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων κέρδισαν πέρυσι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας