Στροφή 180 μοιρών φαίνεται ότι κάνει η Κίνα στον οικονομικό της σχεδιασμό, πιθανότατα επειδή διαπιστώνει ότι δεν μπορεί στην παρούσα φάση να ανταποκριθεί στον εμπορικό πόλεμο που της έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Πεκίνο προχωρεί σε απόσυρση του 10ετούς στρατηγικού οικονομικού πλάνου «Made in China 2025», που στόχευε στην αναβάθμιση της κινεζικής βιομηχανίας έτσι ώστε αυτή να κυριαρχήσει παγκοσμίως το 2025 σε δέκα ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς υψηλής τεχνολογίας (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τεχνολογία πληροφορικής επόμενης γενιάς, τηλεπικοινωνίες, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, αγροτική τεχνολογία, αεροναυπηγική, νέα συνθετικά υλικά, προηγμένος ηλεκτρικός εξοπλισμός, βιοφαρμακευτική).
Οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Δύσης δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι το σχέδιο, καθώς απειλούσε ζωτικούς οικονομικούς τομείς στους οποίους σήμερα αυτές κυριαρχούν. Εστίασαν τις ενστάσεις τους στο γεγονός ότι κινητήρας του «Made in China 2025» είναι οι κρατικές επιδοτήσεις, οι κρατικές επιχειρήσεις, η αγορά πνευματικών δικαιωμάτων με παραβίαση των κανόνων του δίκαιου εμπορίου και άρχισαν να χτυπούν το Πεκίνο για πρακτικές -που εν γνώσει τους ακολουθούσε εδώ και δεκαετίες- όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, η διακριτική μεταχείριση των ξένων επενδύσεων, η υποχρεωτική μεταβίβαση τεχνολογίας και η κατασκοπία στον κυβερνοχώρο.
Οι ενστάσεις αυτές κορυφώθηκαν με τον ερχομό του Ντόναλντ Τραμπ και την έναρξη της πολιτικής των απειλών, των δασμών, αλλά και των διώξεων σε στελέχη της επιχειρηματικής Κίνας, όπως η πρόσφατη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στον Καναδά, Μενγκ Γουανζού.
Το νέο στρατηγικό σχέδιο του Πεκίνου που, σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, θα αντικαταστήσει το «Made in China 2025», θα προσφέρει μεγαλύτερη πρόσβαση των ξένων εταιρειών στην τεράστια αγορά της Κίνας. Κάτι που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα του Τραμπ.
Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τις προβλέψεις ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα κατάφερνε να βγει αλώβητη από τη μομφή που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του κόμματός της οδήγησε χθες όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του κόσμου σε σημαντική άνοδο, στην οποία συντέλεσε και η απόφαση καναδικού δικαστηρίου για την -υπό όρους- απελευθέρωση της Μενγκ έναντι εγγύησης 7,5 εκατ. δολαρίων.
Η σύλληψη της Μενγκ -μετά από σχετικό ένταλμα των αμερικανικών αρχών που κατηγορούν την εταιρεία Huawei για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν- είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία απείλησε τόσο τον Καναδά όσο και τις ΗΠΑ με αντίποινα.
Παρέμβαση Τραμπ
Χθες πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ -12 ημέρες από τη σύλληψη της Μενγκ στο Βανκούβερ- αποφάσισε να μιλήσει για την υπόθεση, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να παρέμβει στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αν αυτό θα βοηθούσε στην αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης των διμερών σχέσεων με την Κίνα. Η δήλωση αυτή δείχνει να επιβεβαιώνει το δημοσίευμα για αλλαγή πλεύσης της Κίνας στη βιομηχανική στρατηγική της και εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.
Ωρες νωρίτερα άλλωστε, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι ανακαλεί τους πρόσθετους φόρους που είχε επιβάλει το καλοκαίρι στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας