Η σύλληψη μιας γυναίκας, υψηλόβαθμου στελέχους της κινεζικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Huawei, στον Καναδά και η επικείμενη έκδοσή της στις ΗΠΑ προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές. Η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας κατηγορείται ότι παραβίασε αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν.
Η σύλληψη της Ουάνγκζου Μενγκ που ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά τη συμφωνία των προέδρων των δύο χωρών, Τραμπ και Σι, για 90ήμερη εκεχειρία στον μεταξύ τους δασμολογικό πόλεμο, μπορεί να θέσει για μια ακόμη φορά σε κίνδυνο τη διεθνή οικονομία αυξάνοντας την ανησυχία των επενδυτών ανά τον κόσμο.
Τον Απρίλιο, η εφημερίδα The Wall Street Journal είχε γράψει πως η αμερικανική δικαιοσύνη διενεργούσε έρευνα για να εξακριβώσει εάν η Μενγκ παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Μετά την ανακοίνωση της σύλληψης της Κινέζας οικονομικής διευθύντριας, κόρης του ιδρυτή της εταιρείας κολοσσού, τα αμερικανικά χρηματοοικονιμικά συμβόλαια και οι ασιατικές μετοχές εταιρειών τεχνολογίας υποχώρησαν σημαντικά με τους αντίστοιχους δείκτες να έχουν απώλειες από 1 έως 2,5%, στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία.
Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον βασικό δείκτη Nikkei να υποχωρεί 1,91%, χάνοντας 417,71 μονάδες, και να κλείνει στις 21.501,62 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 1,82% και απώλειες 29,89 μονάδων στις 1.610,60 μονάδες.
Η εταιρεία Huawei είναι από τις σημαντικότερες στην κινεζική και την παγκόσμια οικονομία και η σύλληψη του στελέχους της εντείνει τους κινδύνους για νέα κλιμάκωση της κρίση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η οποία σε μεγάλο βαθμό εδράζεται και στον αγώνα μεταξύ των δύο χωρών για την επικράτηση στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Ήδη η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά διαμαρτυρήθηκε έντονα και ζήτησε την άμεσα απελευθέρωση της Ουάνγκζου Μενγκ.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και επίσης έχουν καλέσει τους συμμάχους τους να μην χρησιμοποιούν προϊόντα (κυρίως κινητά τηλέφωνα) της εταιρείας Huawei για λόγους ασφαλείας.
Δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν το τελευταίο διάστημα ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τη δυνητική ανάμιξη της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και σε άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Η Huawei διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στη δραστηριότητά της. Η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε επίσημα στις αρχές της χρονιάς αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην εφοδιάζονται με κινεζικό εξοπλισμό.
Ήδη κρατικές υπηρεσίες στη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σταμάτησαν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία 3G και 4G της Huawei.
Παρά την αρχική αισιοδοξία από τη συμφωνία Τραμπ-Σι στην Αργεντινή, που έφερε ανάκαμψη στις αγορές, τώρα αποδεικνύεται η πραγματικότητα δεν θα είναι καθόλου εύκολη.
Τα πράγματα για τη διεθνή οικονομία δυσκολεύουν και η επικείμενη απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, αλλά και το ενδεχόμενο για αύξηση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ, εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας την Παρασκευή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας