Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προειδοποιητικές βολές για κυρώσεις κατά της Ιταλίας
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Προειδοποιητικές βολές για κυρώσεις κατά της Ιταλίας

  • A-
  • A+

Πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019, που παρά τις πιέσεις δεν εναρμονίστηκε με το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις υποδείξεις της Κομισιόν, φαίνεται πως προετοιμάζουν στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε και σήμερα το Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα η Κομισιόν θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρώμης την επόμενη εβδομάδα, κάτι για το οποίο φαίνεται να είναι ήδη ενήμερη η ιταλική κυβέρνηση όπως προκύπτει και απ' τις τελευταίες δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι.

«Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεσή της.... την Τετάρτη», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ε.Ε. στο Reuters, με το πρακτορείο να υπογραμμίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών είναι πιθανό να χαρακτηρίσουν το έλλειμμα της Ιταλίας εξαιρετικά υψηλό στη συνάντηση που θα έχουν στις 21-22 Ιανουαρίου και να δώσουν στη Ρώμη προθεσμία μεταξύ τριών και έξι μηνών για να αναλάβουν δραστικά μέτρα.

Προειδοποιητικές βολές κατά της Ιταλίας έριξε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore σημειώνει ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας αποκλίνει «σημαντικά» από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, και διαμηνύει ότι πλέον θα κινηθεί η διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό έλλειμμα της Ρώμης.

Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν είχε αποφύγει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό έλλειμμα της Ιταλίας διότι οι προϋπολογισμοί της συμμορφώνονταν σε γενικές γραμμές προς το ΣΣΑ, αλλά «αυτό δεν ισχύει πλέον» και κατά συνέπεια η έναρξη της διαδικασίας αυτής «είναι δικαιολογημένη».

Επιπλέον σημείωσε ότι λόγω της ξεκάθαρης αμιφσβήτησης των κανόνων απ' την ιταλική κυβέρνηση, η πολιτική της είναι «αντιπαραγωγική», καθώς έχει θορυβήσει τους επενδυτές και έχει ωθήσει ψηλότερα τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένα σημερινό σχόλιο του Ιταλού επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αν και δεν ανέφερε ονομαστικά την Ιταλία στην ομιλία του, προειδοποίησε για τον κίνδυνο διεύρυνσης των spreads στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τα οποία δείχνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά μίας χώρας. «Η έλλειψη δημοσιονομικής προσαρμογής σε χώρες με υψηλό χρέος αυξάνει την αδυναμία τους σε σοκ, είτε αυτά προκαλούνται αυτόνομα, επειδή αμφισβητούν τους κανόνες της αρχιτεκτονικής (της Ευρωζώνης), είτε είναι εισαγόμενα μέσω της χρηματοπιστωτικής μετάδοσης», τόνισε.

«Έως τώρα, η αύξηση των spreads στα κρατικά ομόλογα περιορίζεται ως επί το πλείστον στην πρώτη περίπτωση και η μετάδοση μεταξύ των χωρών είναι περιορισμένη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ανυποχώρητη η Ρώμη

AP Photo / Luca Bruno

Απ' την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, παραμένει στη σκληρή γραμμή, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουν να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων, αλλά αυτό θα αποτελέσει μεγαλύτερη ζημιά για την Ευρώπη, απ' ότι για εμάς».

«Πώς είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουν; Θα είναι τρελοί αν πραγματικά κινήσουν διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της χώρας μας. Θα επαναστατούσαν εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί», τόνισε ο Σαλβίνι και συνέχισε:

«Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την λογική, εκείνη που χρησιμοποίησαν με τη Γαλλία και την Ισπανία, οι οποίες παραβίασαν το όριο του 3% στην σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ». Επίσης σχολίασε ότι «και η Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχει εμπορικό πλεόνασμα».

Ο γραμματέας της Λέγκα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να κάνει ό,τι νομίζει αλλά να μην κινηθεί βάσει προκαταλήψεων» και «να περιμένει να διαπιστώσει τις συνέπειες του προϋπολογισμού επί της πραγματικής οικονομίας και αν θα έχει θετικές επιπτώσεις επί της ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον Λουίτζι ντι Μάιο οι κυρώσεις που ζητούν Αυστρία και Ολλανδία να επιβληθούν στη Ρώμη «σημαίνουν δάκρυα και αίμα».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, που δήλωσε ότι θέλει να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να συζητήσουν σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Κόντε δήλωσε ότι θα μεταβεί «στις Βρυξέλλες, όχι για να συζητήσω τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν, αλλά με αίτημα να μην επιβληθούν κυρώσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

  

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιταλικό άνοιγμα στην Ε.Ε., αλλά και σενάρια για παράλληλο νόμισμα
Υπό την απειλή της επιβολής κυρώσεων για παράβαση του Συμφώνου Σταθερότητας και εξαιτίας του υψηλού χρέους, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες, ενώ έκανε έκκληση για...
Ιταλικό άνοιγμα στην Ε.Ε., αλλά και σενάρια για παράλληλο νόμισμα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αναβολή κυρώσεων» ζητά από την Ε.Ε. η Ιταλία
Η Ιταλία θα κάνει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη και να μειώσει το χρέος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κόντε, απαντώντας στο ενδεχόμενο κυρώσεων. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει, ενώ...
«Αναβολή κυρώσεων» ζητά από την Ε.Ε. η Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμετακίνητη για τον προϋπολογισμό η Ρώμη
Την απόφασή της να μην αλλάξει καθόλου τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2019 επιβεβαίωσε η ιταλική κυβέρνηση λίγη ώρα προτού λήξει το τελεσίγραφο που είχε θέσει η Κομισιόν, αφότου είχε απορρίψει το...
Αμετακίνητη για τον προϋπολογισμό η Ρώμη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιταλική μανούβρα για τον «απείθαρχο» προϋπολογισμό
Μικρά βήματα οπισθοχώρησης, διατηρώντας ωστόσο το έλλειμμα για το 2019 στο ποσοστό που προκάλεσε αντιδράσεις στις Βρυξέλλες (σ.σ. 2,4% του ΑΕΠ) κάνει τώρα η Ιταλία εν μέσω πιέσεων. Η ιταλική κυβέρνηση...
Ιταλική μανούβρα για τον «απείθαρχο» προϋπολογισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ιταλία σε σύγκρουση με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό
Πολιτική και οικονομική αναταραχή έχει προκαλέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας που προβλέπει την άνοδο της σχέσης ελλείμματος- AΕΠ στο 2,4%. Οι πρώτες αντιδράσεις της Κομισιόν περιέχουν το μήνυμα...
Η Ιταλία σε σύγκρουση με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για το ιταλικό χρέος
«Σημαντικές προσπάθειες» περιμένει η E.E. από την Ιταλία στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της, σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, που όμως δεν διευκρίνισε τι εννοεί με αυτή τη φράση, αλλά σημείωσε ότι «είναι προς το...
Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για το ιταλικό χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας