Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσχέδιο συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit
AP Photo/Matt Dunham, file

Προσχέδιο συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit

  • A-
  • A+

Σε κατ' αρχήν κείμενο συμφωνίας κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας για οριστικοποίηση των όρων του Brexit. Η Τερέζα Μέι προέβη σε έκτακτη σύγκληση του υπουργικού της συμβουλίου για την έγκριση του νομικού κειμένου. Οι δύο πλευρές φέρονται να έλυσαν το βασικό «αγκάθι» των συνόρων με την Ιρλανδία.

Ήδη οι υπουργοί της Τερέζα Μέι έχουν κληθεί, κατ' ιδίαν και ο καθένας ξεχωριστά, στην Ντάουνινγκ Στριτ για να ενημερωθούν, να «διαβάσουν» το προτεινόμενο κείμενο της συμφωνίας (το οποίο φέρεται να αριθμεί περισσότερες από 400 σελίδες), αλλά δεν μπορούν να το πάρουν μαζί τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας) ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Η ιρλανδική κρατική τηλεόραση RTE μετέδωσε ότι συμφωνήθηκε πως στα σύνορα Ιρλανδίας (χώρα μέλος της Ε.Ε.) και Βόρειας Ιρλανδίας (που θα ακολουθήσει τη Βρετανία ως μέρος της Κοινοπολιτείας και του βρετανικού κράτους) δεν θα υπάρχουν τελωνεία και άλλα εμπόδια στο εμπόριο. Πληροφορίες από τον Guardian αναφέρουν ότι στη συμφωνία προβλέπεται η σύσταση κοινής ευρω-βρετανικής επιτροπής, η οποία θα κρίνει πότε θα ολοκληρωθεί η αποδέσμευση της χώρας από την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. 

Ήδη από το πρωί ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Λίντιγκτον είχε δηλώσει ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά και η Τερέζα Μέι πως «είχαν μείνει πολύ λίγα θέματα προς επίλυση».

Αν το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία, τότε θα πρέπει να εγκριθεί και από τα κοινοβούλια των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. και φυσικά της Βρετανίας.

Άνοιξε ο... ασκός του Αιόλου

Η ανακοίνωση ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες έφθασαν σε προσχέδιο συμφωνίας έχει προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων στο εσωτερικό της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να έχει ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της, οι οποίοι κλήθηκαν να διαβάσουν την 400 σελίδων τεχνική συμφωνία μέσα σε ένα απόγευμα.

Η πτέρυγα των «σκληρών» του Συντηρητικού κόμματος ήδη έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της με τον ευρωσκεπτικιστή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ να δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης αν οι όροι της συμφωνίας είναι αυτοί που έχουν έρθει στη δημοσιότητα.

Σε ερώτηση αν οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες, δήλωσε ότι αν ισχύουν οι όροι αυτοί στην πραγματικότητα, «η απάντηση είναι σχεδόν βέβαια, ναι».

Σε μια αυθόρμητη συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε ότι η ομάδα των βουλευτών που ανήκει ο ίδιος και τάσσονται υπέρ του Brexit, πιστεύει ότι η αποκαλούμενη συμφωνία προφύλαξης για την αποτροπή της επιστροφής σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας θα μετατρέψει την Βρετανία σε ένα κράτος «δούλο».

«Ελπίζω το υπουργικό συμβούλιο να την μπλοκάρει και αν αυτό δεν συμβεί, ελπίζω ότι θα το πράξει το κοινοβούλιο», είπε ο Ρις-Μογκ στο BBC, αναφερόμενος στη συμφωνία.

Θέση πήρε, φυσικά, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον καλώντας την κυβέρνηση να «πετάξει» τη συμφωνία και εκτιμώντας ότι θα κάνει τη Βρετανία ένα υποτελές κράτος. 

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι απαίτησαν να δώσει στο κοινοβούλιο «μια πραγματικά ουσιαστική ψηφοφορία» για τη συμφωνία Brexit που κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Καταψηφίζουν οι Εργατικοί

«Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του τι συμφωνήθηκε όταν αυτές είναι διαθέσιμες. Αλλά από αυτό που γνωρίζουμε από τον χαοτικό χειρισμό αυτών των διαπραγματεύσεων αυτή είναι απίθανο να είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα»,υπογράμμισε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωσή του.

«Οι Εργατικοί από την αρχή έχουν ξεκαθαρίσει ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία που στηρίζει θέσεις εργασίας και την οικονομία και εγγυάται στάνταρ και καλύψεις. Αν αυτή η συμφωνία δεν πληροί τα έξι κριτήρια και δουλειές για όλη την χώρα, τότε θα την καταψηφίσουμε.

Σύνοδος πρέσβεων στις Βρυξέλλες

Από την Ε.Ε. ανακοινώθηκε ότι αύριο Τετάρτη θα γίνει σύνοδος των πρέσβεων των 28 χωρών-μελών της στις Βρυξέλλες, ώστε και αυτοί να ενημερωθούν για τη συμφωνία.

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου στην οποία θα υπογραφεί η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, που βάσει του αρχικού σχεδιασμού θα πρέπει να γίνει στις 29 Μαρτίου.

Τι θα γίνει στο εξής

Λεπτομέρειες για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το προσχέδιο της συμφωνίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν το οριστικό Brexit, δεν έχουν γίνει γνωστές. Άλλωστε κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου. 

Η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο, ώστε το κείμενο να περάσει αρχικά από το βρετανικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση τόσο από τους υπέρμαχους του σκληρού Brexit μέσα στην κυβέρνησή της, που επιθυμούν την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποδέσμευση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, όσο και από τους ευρωπαϊστές Τόρις, που θεωρούν ότι η έξοδος είναι λάθος, ότι θα χειροτερεύσει τη θέση της χώρας στη διεθνή οικονομία και επιμένουν στη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος επί του θέματος.

Αν τελικά η συμφωνία δεν εγκριθεί στο υπουργικό συμβούλιο, ή στη συνέχεια στο κοινοβούλιο, τότε παραμένει ο κίνδυνος ενός Brexit «χωρίς συμφωνία», ιδέα που φαίνεται να τρομάζει πολλές επιχειρήσεις, που έχουν απειλήσει με αποχώρηση από τη Βρετανία. Ακόμη και η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μη συμφωνία θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη βρετανική οικονομία, καθώς θα προκύψουν σοβαρές αναταράξεις στα λιμάνια, στις εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών κ.λπ.

Ήδη έχουν αρχίσει οι διαρροές πως η πρωθυπουργός ενδέχεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει το υπουργικό της συμβούλιο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times η Τερέζα Μέι ενδέχεται να πει στους υπουργούς της ότι θα εφαρμόσει πολλά από τα μέρη του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για μια «μη συμφωνία» Brexit την 1η Δεκεμβρίου.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων ότι η μη συμφωνία θα είναι το βασικό σενάριο σχεδιασµού για την έξοδο», σύμφωνα με πηγή στο Γουάιτχολ που επικαλείται η εφημερίδα.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός για μια «μη συμφωνία» θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και αν μια συμφωνία αποχώρησης υπογραφεί με τους ηγέτες της ΕΕ τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε η εφημερίδα.

Άλλωστε και η Ε.Ε. έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Σήμερα Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έναν κατάλογο με σημειώσεις για τις αλλαγές που θα προκύψουν στην περίπτωση μη επίτευξης ή έγκριση της συμφωνίας.

Αυτές αφορούν τις αλλαγές που θα προκύψουν τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες.

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θα είναι η μη ισχύς των αδειών των φορτηγών που θα προέρχονται από τη Βρετανία, ότι οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον δικαιώματα πτήσης, ενώ ακόμη και το βρετανικό μεταλλικό νερό θα παύσει να αναγνωρίζεται ως τέτοιο από την Ε.Ε.

Επίσης, προτείνει να επιτραπούν τα ταξίδια χωρίς βίζα στα εδάφη της Ε.Ε. για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τον όρο ότι θα ανταποδώσει το μέτρο και η Βρετανία.

  

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη δημοσιότητα η «Λευκή Βίβλος» για το Brexit
Το λεπτομερές σχέδιό της για τη μετά Brexit σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Μέι. Η «λευκή βίβλος» έχει προκαλέσει μεγάλη κυβερνητική κρίση και την παραίτηση δύο...
Στη δημοσιότητα η «Λευκή Βίβλος» για το Brexit
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νόμος του κράτους το Brexit εν μέσω αμφισβήτησης
Εν μέσω πολλαπλών εμποδίων έγινε επισήμως νόμος του κράτους το νομοσχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι επιχειρήσεις και οι οργανώσεις των εταιρειών εξακολουθούν να προειδοποιούν την κυβέρνηση...
Νόμος του κράτους το Brexit εν μέσω αμφισβήτησης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα βρήκαν για τη «λυπητερή» του Brexit
Στο ύψος του «λογαριασμού» για το Brexit φαίνεται πως έχουν καταλήξει Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ τις επόμενες ημέρες....
Τα βρήκαν για τη «λυπητερή» του Brexit
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η βρετανική οικονομία ασθμαίνει και η Μέι πιέζεται
Τα σοβαρά προβλήματα της βρετανικής οικονομίας (πληθωρισμός, καταναλωτική αστάθεια), είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που η Τερέζα Μέι αισθάνεται πίεση στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπου συζητιέται το...
Η βρετανική οικονομία ασθμαίνει και η Μέι πιέζεται
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο φόβος του «σκληρού Brexit» ταράζει τη στερλίνα
Αναταράξεις στην οικονομία και πτώση της στερλίνας έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η ομιλία της Τερέζα Μέι, που την φέρουν να επιλέγει ένα «σκληρό Brexit» χωρίς πρόσβαση στην...
Ο φόβος του «σκληρού Brexit» ταράζει τη στερλίνα
Fitch Ratings
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποιεί ο Fitch τη Βρετανία λόγω Brexit
Η εντεινόμενη αβεβαιότητα για το Brexit αποτελεί την κύρια αιτία που -σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings- μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση του αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Προειδοποιεί ο Fitch τη Βρετανία λόγω Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας