• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.2°C / 24.2°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.1°C / 23.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.8°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.2°C
  1 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 17.5°C / 22.3°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 23.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  88%

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως το 2016

Starfotograf | Dreamstime.com

Το κόλπο με τις επιστροφές φόρων που άδειασε τα κρατικά ταμεία

 • A-
 • A+

Φορολογικό σκάνδαλο μεγατόνων ξέσπασε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να υπολογίζουν τις ζημιές που υπέστησαν τα κρατικά ταμεία σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 55 δισ. ευρώ.

Οι ζημιές από το λεγόμενο φορολογικό σκάνδαλο «cum-ex» είναι υψηλότερες από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν σε Reuters, ARD, Die Zeit και σε αρκετούς άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές αρχές διερευνούν εκατοντάδες περιπτώσεις φορολογικής απάτης, στις οποίες τράπεζες και χρηματιστές διαπραγματεύονταν με μεγάλη ταχύτητα μετοχές με δικαιώματα μερίσματος, με στόχο να αποκρύψουν την ταυτότητα του πραγματικού κατόχου επιτρέποντας και στα δύο μέρη να διεκδικούν επιστροφές φόρων που είχαν πληρωθεί μόνο μια φορά.

Οι εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη αναφέρουν ότι τουλάχιστον έντεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν επηρεαστεί από τις πρακτικές φορολογικής απάτης και ότι οι ζημίες που προκλήθηκαν στα κρατικά ταμεία ενδέχεται να φτάσουν τα 55,2 δισ. ευρώ.

Τελευταίο κομμάτι του παζλ που σιγά-σιγά συμπληρώνεται αποτελεί η τράπεζα Santader της Ισπανίας. Σύμφωνα με τα εμπιστευτικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν, οι εισαγγελείς της Κολωνίας ξεκίνησαν έρευνα για τον ρόλο της Santader.

Μια επιστολή από τους Γερμανούς εισαγγελείς προς τους δικηγόρους της Santader φανερώνει τις υποψίες πως η τράπεζα έχει «σχεδιάσει και εκτελέσει συναλλαγές» που διευκόλυναν τη «φοροδιαφυγή» από το 2007 έως το 2011.

Πληρώνεις φόρο μία φορά και εισπράττεις δύο

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως το 2016 όταν προέκυψε ότι αρκετές γερμανικές τράπεζες είχαν εκμεταλλευτεί ένα νομικό κενό που επέτρεπε σε δύο πλευρές ταυτόχρονα να διεκδικούν την ιδιοκτησία των ίδιων μετοχών.

Αυτή η «διπλή ιδιοκτησία» επέτρεψε και στα δύο μέρη να διεκδικήσουν επιστροφή φόρου παρ' ότι δεν το δικαιούνταν. Καθώς η απάτη δεν είχε εντοπιστεί εδώ και χρόνια, χάθηκαν δισεκατομμύρια φόρων από το γερμανικό κράτος από τις επιστροφές φόρων που δεν έπρεπε ποτέ να έχουν καταβληθεί.

Νομικό κενό

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Κολονίας, το καθεστώς φορολογικής απάτης αποκαλύφθηκε από έναν πρώην Γερμανό φορολογικό επιθεωρητή που ονομάζεται Χάνο Μπέργκερ.

Ο Μπέργκερ, βασικός ύποπτος της έρευνας που τώρα ζει στις Ελβετικές Άλπεις, είπε στο Reuters ότι ενημέρωσε την αυστραλιανή τράπεζα Macquarie σχετικά με το «cum-ex» αλλά ισχυρίζεται ότι δεν πληρώθηκε γι 'αυτό. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο βασίστηκε σε ένα «νόμιμο νομικό κενό».

Το κενό «έκλεισε» το 2012, μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στα γερμανικά δικαστήρια σχετικά με το αν η πρακτική των «ανοικτών πωλήσεων» ήταν πάντα νόμιμη. Ένα γερμανικό περιφερειακό δικαστήριο έκρινε τον Φεβρουάριο του 2016 ότι η πρακτική δεν είχε ποτέ νομική βάση.

180.000 σελίδες εμπιστευτικών φακέλων

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα που αφορά 180.000 σελίδες εμπιστευτικών φακέλων που δόθηκαν σε 19 μέσα ενημέρωσης σε συνολικά 12 χώρες, χάθηκαν 55,2 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία μέσω των πρακτικών φοροδιαφυγής.

Η Γερμανία επλήγη περισσότερο αλλά έχουν επηρεαστεί αρνητικά και τα ταμεία της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

Ο καθηγητής, ειδικός σε θέματα φορολογίας Κρίστοφ Σπένγκελ, από το Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, υπολόγισε πέρυσι ότι οι γερμανικές φορολογικές αρχές είχαν χάσει 31,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2001-2016. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη φορολογική ληστεία στην ευρωπαϊκή ιστορία», ανέφερε.

Η έρευνα των δημοσιογράφων έδειξε ότι η ζημία θα ήταν πολύ μικρότερη αν είχε γίνει ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη φορολογική απάτη μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Χαρακτηριστικό είναι πως η Γερμανία λέγεται ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους γείτονές της για τις συναλλαγές «cum-ex» το 2015, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών το γνώριζε από το 2002.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα πλυντήριο που θυμίζει... τράπεζα
Περισσότερο πλυντήριο μαύρου χρήματος παρά ευαγές ίδρυμα του χρηματοπιστωτικού τομέα τείνει να θυμίζει πλέον η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας Deutsche Bank. 170 αστυνομικοί, εισαγγελείς και εφοριακοί...
Ενα πλυντήριο που θυμίζει... τράπεζα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έφοδος της γερμανικής αστυνομίας στα γραφεία της PriceWaterHouseCoopers
Στοιχεία για υπόθεση φοροδιαφυγής αναζητούν οι γερμανικές αρχές και η φορολογική αστυνομία, που έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων PriceWaterHouseCoopers (PwC) στη Φρανκφούρτη. 
Έφοδος της γερμανικής αστυνομίας στα γραφεία της PriceWaterHouseCoopers
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερευνες για τα Panama Papers
«Ντου» σε έντεκα τράπεζες και οκτώ ιδιωτικές κατοικίες και γραφεία έκαναν, χθες, οι αστυνομικές και φορολογικές Αρχές της Γερμανίας, στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας για φοροδιαφυγή. Οι εισβολές είναι μέρος...
Ερευνες για τα Panama Papers
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερευνάται για ξέπλυμα χρήματος η Deutsche Bank
Σε εξέλιξη έρευνες αστυνομικών και εισαγγελέων στο «αρχηγείο» της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη σχετικά με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος ● Μόνο το 2016 πάνω από 900 πελάτες της Deutsche...
Ερευνάται για ξέπλυμα χρήματος η Deutsche Bank
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπιστώσεις και ευχολόγια για την φοροαποφυγή
Με τις διαρροές των «Paradise Papers» να αποκαλύπτουν πώς οι πανίσχυρες επιχειρήσεις και οι πολύ πλούσιοι εκμεταλλεύονται το παγκόσμιο σύστημα των φορολογικών παραδείσων, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων...
Διαπιστώσεις και ευχολόγια για την φοροαποφυγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας