• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  6 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  6 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  5 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  6 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  4 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  7 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  7 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  4 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  7 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  4 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ για τις χρυσές βίζες

 • A-
 • A+

Toν κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο ΟΟΣΑ για τις «χρυσές βίζες» 21 χωρών του κόσμου προειδοποιώντας ότι τα υψηλού ρίσκου σχήματα πώλησης διαμονής ή ιθαγένειας σε ξένους που αυτές λειτουργούν, απειλούν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.

Στη μαύρη λίστα του Οργανισμού περιλαμβάνονται γνωστοί εξωτικοί προορισμοί, όπως οι Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Δομινικανή Δημοκρατία, Γρανάδα, Σάντα Λουτσία, Μαυρίκιος, Μοντσερά, Παναμάς, Σεϊχέλες, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Βανουάτου, Νέβις.

Επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, η Κολομβία, η Μαλαισία αλλά και 3 ευρωπαϊκές χώρες, οι Κύπρος, Μάλτα και Μονακό.

Ο λόγος που ο ΟΟΣΑ περιέλαβε αυτές τις χώρες στη μαύρη λίστα του είναι επειδή προσελκύουν ξένους επενδυτές χρυσής βίζας προσφέροντάς τους χαμηλή ατομική φορολογία για εισοδήματα που προέρχονται από χρηματοοικονομικές αξίες στο εξωτερικό ενώ από την άλλη δεν απαιτούν σημαντική περίοδο διαμονής στην επικράτειά τους.

Τα δεύτερα διαβατήρια και οι άδειες διαμονής που αυτές οι χώρες προσφέρουν σε ξένους μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τον Οργανισμό, για την απόκρυψη πλούτου που διακρατείται στο εξωτερικό, προσβάλλοντας έτσι τα διεθνή πρότυπα ανταλλαγής πληροφοριών που ισχύουν.

Κύπρος, Μάλτα και Μονακό δεν είναι βέβαια τα μοναδικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. που παρέχουν καθεστώς χρυσής βίζας σε πλούσιους ξένους.

Η ιθαγένεια και η άδεια διαμονής σε μια χώρα της Ε.Ε. αποτελεί ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο εμπόρευμα πολυτελείας τα τελευταία 10 χρόνια. Πλούσιοι ξένοι από τη Ρωσία, την Κίνα, την Αφρική ή την Ασία μπορούν να τις αποκτήσουν, αρκεί να επενδύσουν μεγάλα ποσά σε κρατικά funds, ομόλογα, ακίνητα, μετοχές και επιχειρήσεις.

Στην Ε.Ε. σήμερα 4 χώρες πουλούν με αυτόν τον τρόπο διαβατήρια σε πλούσιους ξένους ενώ 12 άδειες διαμονής. Εξ αυτών οι Μάλτα, Κύπρος και Βουλγαρία πουλούν και τα δύο.

Τα ελάχιστα ποσά που πρέπει να επενδυθούν προκειμένου να αποκτηθεί ιθαγένεια ή διαμονή ποικίλλουν. Η άδεια διαμονής μπορεί να κοστίσει 250.000 ευρώ στην Ελλάδα και τη Λετονία ενώ ένα διαβατήριο 2 εκατ. ευρώ στην Κύπρο και... 10 εκατ. ευρώ στην Αυστρία.

Πρόσφατη έκθεση των γνωστών ΜΚΟ Transparency International και Global Witness αποκάλυψε ότι την τελευταία δεκαετία μέσω αυτών των σχημάτων η Ε.Ε. απέκτησε περισσότερους από 6.000 νέους πολίτες και περί τους 100.000 νέους κατοίκους. Ισπανία, Ουγγαρία, Λετονία, Πορτογαλία και Βρετανία ήταν οι χώρες που χορήγησαν τις περισσότερες χρυσές βίζες –πάνω από 10.000 εκάστη- ενώ ακολουθούν Ελλάδα (7.565), Κύπρος και Μάλτα.

Καμία από αυτές τις χώρες –με εξαίρεση την Αυστρία και τη Μάλτα- δεν δημοσίευσε ονομαστικούς καταλόγους.

Η συνολική άμεση επένδυση που εισήλθε μέσω σχημάτων χρυσής βίζας στην Ε.Ε. εκτιμάται στα 25 δισ. ευρώ. Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Βρετανία ήταν οι πιο κερδισμένες αφού έβαζαν κάθε χρόνο στην επικράτειά τους κατά μέσο όρο 976 εκατ. ευρώ, 914 εκατ. ευρώ, 670 εκατ. ευρώ και 498 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα εισέρρεαν κατά μέσο όρο 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ΜΚΟ υπογραμμίζουν πως σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων αποτελεί όπως φαίνεται προϊόν διαφθοράς, εγκληματικής και παράνομης δραστηριότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δωράκια σε φορολογικούς παραδείσους
Σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος της ΕΤΕ -του μεγαλύτερου πολυμερούς πιστωτή παγκοσμίως- περιλαμβάνονται σε έκθεση του συνασπισμού αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών ΜΚΟ Counter Balance, και αφορούν επενδυτικά...
Δωράκια σε φορολογικούς παραδείσους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμιος ο εταιρικός φόρος, αλλά... για λίγους
Η συμφωνία της Παρασκευής στον ΟΟΣΑ στο φως της κριτικής: Δικαιότερος θα ήταν ένας συντελεστής τουλάχιστον 21%, λέει η Αργεντινή. Τα 2/3 των εσόδων από τον συντελεστή 15% θα πάνε στις 7 πλουσιότερες χώρες και...
Παγκόσμιος ο εταιρικός φόρος, αλλά... για λίγους
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του 2014, το Λουξεμβούργο συνέχισε να βοηθά τις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν αντικαθιστώντας τις «μυστικές φορολογικές συμφωνίες» με...
Από τα Luxleaks στα... Luxletters!
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο άξονας της φοροαποφυγής
Λαβράκια έβγαλαν τα στοιχεία-ορόσημο που δημοσιοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ο άξονας της φοροαποφυγής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαύρη» λίστα με... αποχρώσεις
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έδειξαν για ακόμη μια χρονιά ότι ενάντια σε όσα διατυμπανίζουν στη μάχη για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φοροδιαφυγής δεν προτίθενται να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο.
«Μαύρη» λίστα με... αποχρώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας