Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χωρίς μνημόνιο, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να «βοηθήσει» την Ιταλία

Riccardo Antimiani/ANSA via AP

Χωρίς μνημόνιο, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να «βοηθήσει» την Ιταλία

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, δήλωσε ο ένας εκ των δυο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, την ώρα που όλοι οι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να εξετάζουν τα χειρότερα σενάρια. 

Οχι τυχαία ίσως, καθώς, μέσω του Reuters, πηγές κοντά στην ΕΚΤ διαμήνυσαν ότι για να βοηθήσει την ιταλική οικονομία σε περίπτωση ανάγκης, χρειάζεται η σύναψη μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρώμη έχει ήδη παρουσιάσει το πλαίσιο του προϋπολογισμού της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της για το σχέδιο της να τριπλασιάσει τον προηγούμενο στόχο του ελλείμματος για το 2019. Για τον ηγέτη των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρο ντι Μάιο, όμως, η κυβέρνηση είναι συμπαγής στις αποφάσεις της, δεν πρόκειται να υποχωρήσει και το γεγονός ότι θα είναι έτοιμη πέντε μέρες νωρίτερα από το όριο που θέτει ο νόμος για την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, είναι ένα «μήνυμα που στέλνει στην Ευρώπη».

Αφού εγκριθεί, λοιπόν, ο προϋπολογισμός τη Δευτέρα, θα σταλεί στη Βουλή και στις Βρυξέλλες. Πρέπει να εγκριθεί και από τα δυο σώματα- δηλαδή και τη γερουσία- μέχρι τα τέλη του χρόνου. 

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Τρία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το έλλειμμα θα φθάσει το 2019 συνολικά τα 22 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει 15 δισ. σε περικοπές και έκτακτα έσοδα για να καλυφθούν τα επιπλέον 37 δισ. που προβλέπονται στις δαπάνες.

Με το κόστος δανεισμού για την Ιταλία να αυξάνεται επικίνδυνα και τις μετοχές των τραπεζών της να δέχονται πλήγμα στο χρηματιστήριο, η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο έλλειμμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό δεδομένου του πολύ μεγάλου χρέους της χώρας και η ΕΚΤ έβαλε εμμέσως το λιθαράκι της σε αυτή τη γραμμή. 

Όπως αναφέρει το Reuters, πέντε πηγές της τράπεζας ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να βοηθήσει την Ιταλία σε περίπτωση ανάγκης, παρά μόνο εάν έχει υπογραφεί μνημόνιο με την Ε.Ε.

Οι «πηγές», που παραβρίσκονται στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ στην Ινδονησία, φρόντισαν να τονίσουν ότι η Ιταλία έχει ακόμα περιθώρια να αποφύγει μια κρίση χρέους, εάν η κυβέρνηση αλλάξει πορεία, αλλά δεν θα πρέπει να υπολογίζει στην ΕΚΤ για να ηρεμήσει τους επενδυτές ή να ενισχύσει τις τράπεζες της. Και αυτό διότι οι κανόνες δεν το επιτρέπουν εάν δεν έχει δεχθεί η χώρα κάποιο «πρόγραμμα»- όπως είναι η πολιτική ορολογία για το πακέτο διάσωσης με αντάλλαγμα λιτότητα και επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

«Είναι μια περίπτωση που μπορεί να αποδείξει στην Ευρώπη ότι οι μηχανισμοί της αποδίδουν» τόνισαν οι «πηγές» στο Reuters, προειδοποιώντας ότι οι τράπεζες είναι η αχίλλειος πτέρνα της ιταλικής οικονομίας, αφού έχουν εγγράψει 375 δισ. κρατικού χρέους στους ισολογισμούς τους. Και αυτό διότι επαφίενται σε αυτά τα κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για να διασφαλίσουν μετρητά από την ΕΚΤ, μεταξύ άλλων περίπου 250 δισ. σε μακροχρόνιο δανεισμό. 

Εάν λοιπόν η Ιταλία, όπως έγινε και με την Ελλάδα, δει τα ομόλογα της να πέφτουν στην κατηγορία «σκουπίδια», τότε το κρατικό χρέος που κατέχουν οι τράπεζες δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τον δανεισμό τους. Και στη συνέχεια η ιστορία είναι γνωστή...

Ετσι κι αλλιώς θα έχει προηγηθεί η απόσυρση των καταθέσεων και η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ιδρύματα. 

Προς το παρόν το ιταλικό κρατικό χρέος βαθμολογείται δυο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» από τρεις οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ και τρεις βαθμίδες πάνω από τον τέταρτο οίκο, τον DBRS.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου όμως έρχεται άλλη μια αξιολόγηση από την Moody’s και την S&P και οι αναλυτές εκτιμούν ότι άλλη μια υποβάθμιση βρίσκεται στον ορίζοντα. 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βρήκε τι φταίει ο Ντράγκι για την άνοδο των spreads στην Ιταλία
Με τις πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας να εξακολουθούν να είναι ισχυρές, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έσπευσε να αποδώσει...
Βρήκε τι φταίει ο Ντράγκι για την άνοδο των spreads στην Ιταλία