• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.4°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.7°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.0°C
  6 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  5 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 4.3°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 5.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 8.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.3°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 4.0°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 6.0°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.3°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 5.0°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.4°C / -1.4°C
  2 BF
  45%

Οι υπογραφές έπεσαν μετά από συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

REUTERS

Οκτώ διακρατικές συμφωνίες Κύπρου - Ρωσίας

 • A-
 • A+

Οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015–2017, επικαιροποίησης της στρατιωτικής συμφωνίας αλλά και μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας στο ναυτικό τομέα υπoγράφηκαν, στην εξοχική κατοικία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μεταξύ άλλων υπογράφηκε συμφωνία για παραχώρηση διευκολύνσεων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των αεροδρομίων και των λιμανιών της ελεύθερης Κύπρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. Παράλληλα, υπογράφηκαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia).

Οι υπογραφές έπεσαν μετά από συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μια κίνηση έμπρακτης στήριξης της κυπριακής οικονομίας, η ρωσική Δούμα επικύρωσε την επιμήκυνση ως το 2022, αντί το 2018, της αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, που έχει χορηγήσει στην Κύπρο, και τη μείωση του επιτοκίου από το 4,5% στο 2,5%, μετά από σχετικό αίτημα της Λευκωσίας. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου τεσσάρων χρόνων η Κύπρος θα εξοικονομήσει 200 εκ. ευρώ από τις πληρωμές των τόκων. Την είδηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, κατά τη συνάντηση, που είχε το πρωί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πούτιν: «Αμοιβαία επωφελείς  οι ρωσο-κυπριακές σχέσεις»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.  Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο πρόεδρος Πούτιν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις μας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν σε μια εποικοδομητική και θετική ατμόσφαιρα. Ανταλλάξαμε απόψεις για όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, για τα θέματα-κλειδί, διεθνή και περιφερειακά, και χαράξαμε προσανατολισμούς για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Φέτος τον Αύγουστο θα κλείσουν 55 χρόνια από τη μέρα της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Οι ρωσο-κυπριακές σχέσεις πάντοτε ήταν φιλικές και αμοιβαία επωφελείς. Η σημερινή συνάντηση το επιβεβαίωσε πλήρως. Το διμερές θεσμικό πλαίσιο αριθμεί πάνω από 40 συμφωνίες. Μόλις υπογράφτηκε μια σειρά νέων εγγράφων, μεταξύ των οποίων, Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για το 2015-2017, που αποβλέπει ανάμεσα σε άλλα και στη δραστηριοποίηση της οικονομικής συνεργασίας. Το 2014, οι εμπορικές ανταλλαγές δυστυχώς μειώθηκαν. Αυτό προκλήθηκε βασικά από συγκυριακούς παράγοντες, από πτώση τιμών πετρελαίου και ειδών πετρελαίου. Αρνητική επίδραση είχαν και οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και τα αντίμετρά μας. Μειώθηκαν κατακόρυφα οι προμήθειες των κυπριακών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Όμως είμαι πεπεισμένος ότι δρώντας από κοινού και έχοντας ένα κοινό στόχο μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση και να επαναφέρουμε τις κοινές μας ανταλλαγές στην τροχιά της ανάπτυξης. Στον τομέα της επενδυτικής συνεργασίας παραδοσιακά έχουμε ψηλούς δείκτες, χωρίς να πω πάρα πολύ ψηλούς δείκτες. Η Κύπρος παίρνει τη δεύτερη θέση ως προς τον όγκο των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία, 65 δισ. δολάρια». Πρόσθεσε ότι «οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο ανέρχονται στα 33 δισ. δολάρια, πάνω από το 80% όλων των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο». 

Επεσήμανε ότι «είπαμε πως θα ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τις τράπεζες και τις εταιρείες μας για να διευρύνουμε τη συνεργασία μας. Από αυτή την άποψη υπολογίζουμε να δουλεύει δραστήρια η διακυβερνητική επιτροπή και το επιχειρηματικό συμβούλιο. Η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Κύπρο για να ξεπεράσει τις συνέπειες της κρίσης. Παραχωρήσαμε μεγάλο σταθεροποιητικό δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Ανταποκριθήκαμε και αναδιαρθρώσαμε το δάνειο πάνω σε πιο επωφελείς όρους».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αγορά από ρωσικής πλευράς ευρωομολόγων αξίας 750 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα «θίξαμε και τα θέματα των ανθρωπιστικών επαφών και υπογράφηκε πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και του πολιτισμού, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία συμφωνίας για αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων. Πέρσι γιορτάσαμε τα 50 χρόνια του Συνδέσμου Φιλίας των χωρών μας, στη Λευκωσία», είπε και πρόσθεσε ότι στο κρατικό Μουσείο Πούσκιν υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στην Κύπρο, η οποία, είπε, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς των Ρώσων. «Το 2014 επισκέφθηκαν την Κύπρο πάνω από 600 χιλιάδες Ρώσοι», ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι στα περισσότερα θέματα που συζήτησε σήμερα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «συμπίπτουν οι θέσεις μας». Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, είπε, ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε.  Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «η Ρωσία είναι προσηλωμένη στη θέση αρχών της για συνολική και δίκαιη διευθέτησης του Κυπριακού πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η λύση να προέρχεται από τους ίδιους τους Κύπριους, χωρίς έξωθεν παρέμβαση. Τέλος, κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη «στους εορτασμούς με την ευκαιρία της αντιφασιστικής νίκης που θα γίνουν τον Μάιο στη Μόσχα». 

Αναστασιάδης: Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να εκφράσω τη δημόσια ευαρέσκεια μου για την πρόσκλησή σας και την πραγματοποίηση της επίσκεψής μου στη Ρωσία, αλλά και τις θερμότατες ευχαριστίες μου για την άκρως εποικοδομητική και δημιουργική μας συνάντηση. Οι σημερινές διαβουλεύσεις έχουν εξαιρετικά σημαντική πολιτική και κοινωνικο-οικονομική σημασία, και, πέραν των άλλων, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα που η Κύπρος και Ρωσική Ομοσπονδία αποδίδουν στον μεταξύ τους διάλογο και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους. Σχέσεις που δεν επηρεάζονται από στρατηγικές συνεργασίες είτε της μίας είτε της άλλης χώρας, καθώς είναι αμοιβαία κατανοητό ότι τέτοιες επιλογές δεν στρέφονται εναντίον καμίας τρίτης χώρας, τουναντίον, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν περαιτέρω τις παραδοσιακές και διαχρονικά ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω και δημόσια τη βαθιά ευγνωμοσύνη τόσο εμού του ίδιου, όσο και του κυπριακού λαού για αυτήν την αταλάντευτη και ανιδιοτελή στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό, η οποία επιβεβαιώνεται και με την πρόσφατη δήλωση σε σχέση με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, αλλά και πιο πρόσφατα με τις εποικοδομητικές της παρεμβάσεις στις διεργασίες για την έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.  Αναγνωρίζουμε και χαιρετίζουμε τη σημασία της καθοριστικής συμβολής του προέδρου Πούτιν στην επίτευξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. Σας ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, κ. πρόεδρε, για την πρόσκληση, τη σημερινή μας συνάντηση και τη θερμή φιλοξενία που μας επιφυλάξατε και εύχομαι σύντομα να σας συναντήσω και στην Κύπρο». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσωπικό μήνυμα Πούτιν στον Νίκο Αναστασιάδη
Προσωπικό μήνυμα του προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, μετέφερε στον Ν. Αναστασιάδη ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως αναφέρεται, στο μήνυμα ο Βλ. Πούτιν σημειώνει μεγάλη...
Προσωπικό μήνυμα Πούτιν στον Νίκο Αναστασιάδη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κομισιόν προβλέπει οικονομική επιδείνωση στην Κύπρο
Παρά τα θετικά μηνύματα των τελευταίων ημερών που εμφανίζουν την Κύπρο να έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες και να δημιουργεί νέα δυναμική, οι νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν επιβράδυνση του...
Η Κομισιόν προβλέπει οικονομική επιδείνωση στην Κύπρο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα μέτρα για την οικονομία εξήγγειλε ο Ν. Αναστασιάδης
Μέτρα για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σκιά των εκτιμήσεων ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί για πέμπτο έτος. Έμφαση δίνεται σε νέα έργα...
Νέα μέτρα για την οικονομία εξήγγειλε ο Ν. Αναστασιάδης
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ντράγκι: Η Κύπρος εκτός μνημονίου πριν το 2016
Την εκτίμηση ότι η Κύπρος μπορεί να απεμπλακεί από το δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής πριν από το 2016 εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Επισήμανε ωστόσο ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, καθώς υπάρχουν...
Ντράγκι: Η Κύπρος εκτός μνημονίου πριν το 2016
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έτοιμες οι συμφωνίες Κύπρου - Ρωσίας
Σε προχωρημένες συνομιλίες βρίσκονται οι δύο πλευρές, για την υπογραφή ενός σημαντικού αριθμού συμφωνιών. Εντός της ερχόμενης βδομάδας θα γίνουν και πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις τόσο από ρωσικής πλευράς όσο...
Έτοιμες οι συμφωνίες Κύπρου - Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διέψευσε τις προσδοκίες η κυπριακή οικονομία
Σε ύφεση έχει περιέλθει η οικονομία στην Κύπρο, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων για γρήγορη έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Διέψευσε τις προσδοκίες η κυπριακή οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας