Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προδρόμου: «Η Κύπρος προχωρά το ενεργειακό πρόγραμμα βάσει δικαίου»

ID 18474143 © Andriy Markov | Dreamstime.com

Προδρόμου: «Η Κύπρος προχωρά το ενεργειακό πρόγραμμα βάσει δικαίου»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Με τη δήλωση ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες, με τις οποίες έχει συμβληθεί» απάντησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης στις νέες τουρκικές απειλές με αφορμή τις έρευνες στο τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Επίσης, ο Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε ότι η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, «δεν χρειάζεται καμία απάντηση».

Το απόγευμα της Πέμπτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η Άγκυρα αντικρίζει «με ανησυχία το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου αποφάσισε μονομερώς να απευθύνει πρόσκληση σε διεθνείς εταιρείες για το οικόπεδο 7, αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Επίσης ότι «αυτή η απόφαση της Ελληνοκυπριακής διοίκησης αποτελεί την απόδειξη ότι συνεχίζει τη στάση, η οποία δεν λογαριάζει καθόλου την “ισότητα” των Τουρκοκυπρίων στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού, τα αναφαίρετα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους.

»Στην πραγματικότητα, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ήταν η αιτία για να κλείσει η Σύνοδος για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017 χωρίς αποτέλεσμα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν εγκατέλειψε τη στάση της, με την οποία αγνοεί την “πολιτική ισότητα” των Τουρκοκυπρίων και το γεγονός ότι στο νησί είναι “συνιδιοκτήτης”».

Επίσης, μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως «η εν λόγω απόφαση παραβιάζει τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της χώρας στην περιοχή. Ένα σημαντικό μέρος του αδειοδοτημένου οικοπέδου 7 βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Επίσης καταλήγει ότι «η “ελληνοκυπριακή διοίκηση της της νοτίου Κύπρου” με τις παράνομες άδειες που επιχειρεί να δώσει, δεν μπορεί να προβεί σε καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες που μπορεί να δείξουν ενδιαφέρον, να συμπεριφερθούν με σύνεση και να κινηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες της περιοχής».

Συνάντηση Αναστασιάδη – Χάπμαν

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Νιλ Χάπμαν, είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας Exxon-Qatarν στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο θα αρχίσει γεώτρηση το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Ο Νιλ Χάπμαν δήλωσε πως πρώτα από όλα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες εκεί και εξήγησε ότι, κι αν ακόμη ανακαλυφθούν, πρέπει να είναι σε επαρκή ποσότητα για να είναι εμπορικά ανταγωνιστικές οι ποσότητες.

Μεταξύ άλλων στη συνάντηση συζήτησαν και το πώς βλέπει η ExxonMobil τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων σε διεθνές επίπεδο και τις προοπτικές που διανοίγονται τα επόμενα χρόνια, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο, για να μπορέσει να καταστεί η περιοχή μια εναλλακτική πηγή εφοδιασμού και διαδρομής φυσικού αερίου για την Ε.Ε.

Όπως εξήγησε, συζητήθηκαν τα σχέδια της εταιρείας για την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο, διευκρίνισε, «δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία».

Όσον αφορά το τεμάχιο 7 και αν υπάρχει ενδιαφέρον, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil είπε πως η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει αναλόγως.

Όσον αφορά τη νέα τουρκική πρόκληση και αν επηρεάζει την επένδυση της ExxonMobil, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ExxonMobil απάντησε:

«Είμαστε εμπορική οντότητα και η δουλειά μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους εκ μέρους κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε θέματα των κυβερνήσεων εναπόκεινται στις ίδιες τις κυβερνήσεις να συζητήσουν και να επιλύσουν».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Αμερικανοί δεν αναμένουν προβλήματα με την Exxon Mobil
Δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα, δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, αναφερόμενη στις έρευνες που θα διενεργηθούν από...
Οι Αμερικανοί δεν αναμένουν προβλήματα με την Exxon Mobil
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Spiegel: Τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο
Για «κυνήγι θησαυρού» στη Μεσόγειο κάνει λόγο δημοσίευμα του γερμανικού der Spiegel, αναφερόμενο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην...
Spiegel: Τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ιταλική ΕΝΙ προχωρεί σε δυο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μόλις 9 μήνες από την...
Η ιταλική ΕΝΙ προχωρεί σε δυο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ