Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κραχ» στην αγορά ακινήτων φοβάται η Τράπεζα της Αγγλίας

AP Photo/Frank Augstein

«Κραχ» στην αγορά ακινήτων φοβάται η Τράπεζα της Αγγλίας

  • A-
  • A+

Ορατός είναι ο κίνδυνος για «κραχ» στην αγορά ακινήτων αν το Brexit πραγματοποιηθεί χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας. Σύμφωνα με τον διοικητή Μαρκ Κάρνεϊ, οι τιμές των ακινήτων στη Γηραιά Αλβιώνα μπορεί να σημειώσουν πτώση της τάξης του 25-25%.

Αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο που εξετάζεται, αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο πιθανά σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη βρετανική οικονομία μετά το Brexit, κυρίως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 25% έως 35% μέσα σε τρία χρόνια, η ανεργίας από 4% σήμερα θα ξεπεράσει το 10%, ενώ οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπλοκαριστούν.

Το τρομακτικό αυτό σενάριο για τη βρετανική οικονομία προσπάθησε να υποβαθμίσει υπουργός -που όμως δεν κατονομάζεται- μέσω δήλωσης στην εφημερίδα Guardian, λέγοντας ότι ο Κάρνεϊ «δεν είπε πως όλα αυτά θα συμβούν, όμως όλοι συμφωνούν πως το χειρότερο σενάριο πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αντέδρασε στα δημοσιεύματα.

«Τεστ αντοχής»

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σενάριο αυτό, όπως παρουσιάζεται στον βρετανικό Τύπο, θυμίζει με αντίστοιχο που είχε σχεδιάσει πέρυσι η Τράπεζα της Αγγλίας για τα «τεστ αντοχής» της, ώστε να διαπιστώσει αν οι μεγάλες τράπεζες της χώρας θα ήταν ικανές να αντισταθούν σε μια κατακλυσμική κρίση.

«Χτύπημα με ρόπαλο»

Η επικεφαλής των Βρετανών εργοδοτών CBI, Κάρολιν Φέρμπερν, μετά τα δημοσιεύματα προειδοποίησε πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελούσε ένα «χτύπημα με ρόπαλο».

«Πολυάριθμες μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προετοιμαστούν γι' αυτό, πράγμα που θα διπλασίαζε τον εν δυνάμει αντίκτυπο, αν έπρεπε να πέσουμε σ' αυτόν τον γκρεμό», δήλωσε.

Όπως τόνισε, η βρετανική κυβέρνηση «οφείλει να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στη σύναψη μιας συμφωνίας εξόδου, να επιτύχει μια μεταβατική περίοδο» ανάμεσα στο επίσημο Brexit, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε έξι μήνες, και τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει να υπακούει στους νέους κανόνες που θα προκύψουν από την αποχώρηση, στο τέλος του 2020.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες δεν προχωρούν όσον αφορά τους όρους του Brexit δεν προχωρούν, και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι επιτάχυνε τις τελευταίες εβδομάδες τις προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στα τέλη Μαρτίου 2019.

Χθες δημοσιοποίησε μια δεύτερη σειρά τεχνικών σημειώσεων που αναλύουν τους κινδύνους που συνδέονται μ' αυτό το ενδεχόμενο.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φέρε πίσω τη σύνταξη»
Περισσότεροι από 76.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει ήδη ψήφισμα υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά του πρώην προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ...
«Φέρε πίσω τη σύνταξη»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε
Σε μυστική συμφωνία για την απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί το Brexit προχώρησαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο κεντρικοί...
Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρμαγεδδών στις αγορές
Το επενδυτικό ρίσκο για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τις γνωστές από το παρελθόν ως χώρες «PIIGS», γνωρίζει...
Αρμαγεδδών στις αγορές
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Brexit και Ιταλία «ρίχνουν» την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου
Σε χαμηλό επίπεδο 16 μηνών έχει πέσει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν στις αγορές οι καθυστερήσεις...
Brexit και Ιταλία «ρίχνουν» την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου