Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η λίρα ανακάμπτει, ο Ερντογάν επιτίθεται

(Presidential Press Service via AP, Pool)

Η λίρα ανακάμπτει, ο Ερντογάν επιτίθεται

  • A-
  • A+

Τη ρητορεία περί οικονομικών επιθέσεων κατά της χώρας του επανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα μετά την απόφαση της κεντρικής τουρκικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια. Σταθεροποιητικά κινείται η λίρα σε σχέση με το δολάριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην Άγκυρα προς αξιωματούχους του AKP, δήλωσε «Αντιμετωπίσαμε μια απεχθή επίθεση με στόχο την τουρκική οικονομία αφού χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία μια σειρά αρνητικών δηλώσεων από τις ΗΠΑ για τη χώρα μας».

Παρά το γεγονός ότι είναι σφοδρός πολέμιος της αύξησης των επιτοκίων ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η χώρα του ότι θα δει το αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας μετά τις χθεσινές αποφάσεις, όμως επανέλαβε ότι η... υπομονή του έχει όρια. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως υπουργεία της κυβέρνησής του επανεξετάζουν επενδυτικά σχέδια και δεν θα εξετάσουν την πραγματοποίηση περαιτέρω νέων επενδύσεων, αν και οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 70% έως 80% θα ολοκληρωθούν.

Η λίρα, πάντως, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά μετά την μεγαλύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. 

Η κεντρική τράπεζα διαμόρφωσε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιό της στο 24%, με τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει στα 15 χρόνια που είναι στην εξουσία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενισχύοντας τη λίρα και περιορίζοντας πιθανόν τις ανησυχίες των επενδυτών για την ανεξαρτησία της τράπεζας.

  

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνάντηση Ερντογάν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας
Στην Άγκυρα ο Πέτερ Αλτμάιερ στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής στη γειτονική χώρα με στόχο τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο...
Συνάντηση Ερντογάν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όλα... στη λίρα
Λίγες μόλις ώρες αφότου ανέλαβε τα ηνία και του επενδυτικού Ταμείου της χώρας του, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να στηρίξει περαιτέρω το «ασθμαίνον»...
Όλα... στη λίρα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρκικό παζάρι για κατάργηση του δολαρίου στο εμπόριο με τη Ρωσία
Η Τουρκία σκοπεύει να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ...
Τουρκικό παζάρι για κατάργηση του δολαρίου στο εμπόριο με τη Ρωσία