Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγάλη αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία

(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Μεγάλη αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στο 24% από το 17,75% αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μία κίνηση που αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στην τουρκική λίρα και στην οικονομία της γειτονικής χώρας εν γένει.

Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο repo για δάνεια μίας εβδομάδας στο 24%, το οποίο σημαίνει ότι έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 11,25 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη Απριλίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη βουτιά της λίρας.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο 5% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα δέχθηκε ισχυρά πλήγματα όλο το καλοκαίρι εν μέσω της μετωπικής σύγκρουσης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος τον Αύγουστο ανέβηκε στο 18%.

Αναλυτές και οικονομολόγοι επισημαίνουν στο Reuters ότι η αύξηση των επιτοκίων βάζει την χώρα στον αργό δρόμο της ανάκαμψης, ενώ προσθέτουν ότι εάν αυτό δεν συνέβαινε σήμερα ο πραγματικός κίνδυνος για την Τουρκία θα ήταν μία μεγάλη τραπεζική κρίση. 

Μηνύματα Ερντογάν πριν από τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, λίγο πριν τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας επανέλαβε πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, κάτι που έφερε νέα κατρακύλα του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας. 

Άφησε, ακόμη, αιχμές κατά της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σημειώνοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα δεν προκαλούνται από την Τουρκία και προσθέτοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει δυνατή και θα μεταρρυθμίσει την οικονομία της.

Μιλώντας στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι οι οικονομικοί θεσμοί της χώρας «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» αυξάνοντας τα δικά τους επιτόκια και πιέζοντας τους επιχειρηματίες της χώρας. 

Ο Τούρκος αναλυτής Ουγκούρ Γκουρσές, πάντως, επισημαίνει ότι παραμένει υπαρκτό το σενάριο τα σχόλια του προέδρου να είναι σχεδιασμένα ώστε να μην αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες για την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και να επιρριφθούν οι ευθύνες στην κεντρική τράπεζα.

Ποντάρει μόνο σε... λίρα

Λίγες μόλις ώρες πριν την αύξηση των επιτοκίων, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να στηρίξει περαιτέρω το «ασθμαίνον» εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, το διάταγμα που απαγορεύει την αγορά, πώληση και ενοικίαση ακινήτων, αλλά και το leasing των αυτοκινήτων σε άλλα νομίσματα πλην της λίρας.

Η απόφαση προβλέπει ότι τα συμβόλαια πώλησης και μίσθωσης σε ξένο νόμισμα πρέπει να μετατραπούν σε λίρες εντός 30 ημερών.

Στην Τουρκία, ιδιαίτερα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, είναι συνηθισμένη πρακτική να συνάπτονται συμβόλαια πώλησης και μίσθωσης ακινήτων σε ξένο νόμισμα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όλα... στη λίρα
Λίγες μόλις ώρες αφότου ανέλαβε τα ηνία και του επενδυτικού Ταμείου της χώρας του, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να στηρίξει περαιτέρω το «ασθμαίνον»...
Όλα... στη λίρα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρκικό παζάρι για κατάργηση του δολαρίου στο εμπόριο με τη Ρωσία
Η Τουρκία σκοπεύει να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ...
Τουρκικό παζάρι για κατάργηση του δολαρίου στο εμπόριο με τη Ρωσία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σουλτάνος σε... κρίση
Απομονωμένος και λαβωμένος παραμένει ο πρόεδρος Ερντογάν μετά από την μεγάλη κατρακύλα της λίρας, η οποία επιβεβαιώνει τα τεράστια προβλήματα της...
Σουλτάνος σε... κρίση