Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τουρκία: Δεδομένη η αύξηση των επιτοκίων, ερωτηματικό το ύψος

(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Τουρκία: Δεδομένη η αύξηση των επιτοκίων, ερωτηματικό το ύψος

  • A-
  • A+

Προσπάθεια να κατευνάσει περαιτέρω τις αγορές αναμένεται να κάνει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, καθώς ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη. Η κρίση της λίρας έχει φέρει σε οριακή κατάσταση την τουρκική οικονομία, όμως το μεγάλο ερώτημα παραμένει πόσο θα επιτρέψει ο Ερντογάν να αυξηθούν τα επιτόκια.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters οι προβλέψεις για το ύψος της αύξησης διαφέρουν πολύ, καθώς η τράπεζα σταθμίζει τις ανησυχίες για την εξασθένιση της λίρας με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας.

Η λίρα έχει κατρακυλήσει 40% έναντι του δολαρίου φέτος, λόγω της αβεβαιότητας από την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και της πιο πρόσφατης δριμείας αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ που αναστάτωσε τους επενδυτές. Η λίρα ενισχυόταν σήμερα 0,4% εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. Ο δείκτης των τουρκικών μετοχών σημείωνε άνοδο 0,9%, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει κέρδη 0,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει εκφραστεί αρνητικά για μία αύξηση των επιτοκίων ήδη από τον Ιούλιο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν είναι μεγάλος πολέμιος αυτής της πρακτικής, ενώ έχει στο παρελθόν αποκαλέσει τα επιτόκια ως «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών». 

Μετά την εκτίναξη, όμως, του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 16 ετών, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα κατά των «σημαντικών κινδύνων» για τη σταθερότητα των τιμών - μία σπάνια κίνηση για να ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική της θα προσαρμοσθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι αναλυτές κατάλαβαν ότι υπονοούσε μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της (repo rate) για δάνεια μίας εβδομάδας, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 17,75%, χαμηλότερα δηλαδή από τον πληθωρισμό 17,9%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 5,2% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, και η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, έντεκα οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι θα αυξηθεί το επιτόκιο repo για δάνεια μίας εβδομάδας. Η μέση πρόβλεψη είναι ότι το επιτόκιο θα φθάσει στο 22%, αλλά οι εκτιμήσεις για την αύξησή του κυμαίνονταν από 2,25 έως 7,25 ποσοστιαίες μονάδες. 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όλα... στη λίρα
Λίγες μόλις ώρες αφότου ανέλαβε τα ηνία και του επενδυτικού Ταμείου της χώρας του, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να στηρίξει περαιτέρω το «ασθμαίνον»...
Όλα... στη λίρα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποφάσεις για τα επιτόκια θα λάβει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας
Διατηρείται η οικονομική αστάθεια στη γειτονική μας χώρα με την κουβέντα να περιστρέφεται γύρω από τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας που παραμένουν...
Αποφάσεις για τα επιτόκια θα λάβει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρκικό παζάρι για κατάργηση του δολαρίου στο εμπόριο με τη Ρωσία
Η Τουρκία σκοπεύει να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ...
Τουρκικό παζάρι για κατάργηση του δολαρίου στο εμπόριο με τη Ρωσία