Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα λιτότητα κατά της κρίσης επιβάλλει ο Αργεντίνος πρόεδρος

AP Photo/Natacha Pisarenko

Νέα λιτότητα κατά της κρίσης επιβάλλει ο Αργεντίνος πρόεδρος

  • A-
  • A+

Σειρά μέτρων λιτότητας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που οδήγησε τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ, επιβάλλει ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι.

Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση των επιτοκίων, ο περιορισμός του στόχου για το δημόσιο έλλειμμα, η μείωση του αριθμού των υπουργείων, η επιβολή παρακρατούμενων φόρων στις εξαγωγές ώστε να βελτιώσει τη ρευστότητα του Δημοσίου. Ωστόσο, εξήγγειλε πρόγραμμα διανομής τροφίμων για όσους έχουν φτάσει στο όριο της φτώχειας, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού και της κατάρρευσης της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος πέσο έναντι του δολαρίου -σχεδόν 50% από την αρχή του χρόνου.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε ο Μάκρι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο Μάκρι υπογράμμισε την «επιτακτικότητα» της κατάστασης.

Στην προσπάθειά του να ακουστεί καθησυχαστικός είπε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «τις δυσκολίες με τον καλύτερο τρόπο. Θα ξεπεράσουμε την κρίση μεριμνώντας γι' αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης».

Για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθούν τα επιδόματα, τα επισιτιστικά προγράμματα, ενώ ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων.

Με την κατάργηση υπουργείων, ελπίζει να πετύχει μείωση του προϋπολογισμού και των μελών του προσωπικού.

Στόχος του Μαουρίτσιο Μάκρι είναι να καθησυχάσει τις αγορές αλλά και να δώσει μια ανάσα στην οικονομία της χώρας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να περιορίσει την υποτίμηση του νομίσματος.

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Αργεντινής, παρακρατούμενος φόρος θα επιβληθεί στις εξαγωγές προϊόντων όπως τα δημητριακά, οι ελαιούχοι σπόροι και τα υποπροϊόντα τους.

Ο υπουργός Οικονομικων, Νικόλας Ντουχόβνε, ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Πάντως, μένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Μάκρι, ο οποίος είχε εκλεγεί με την υπόσχεση ότι θα «σταθεροποιήσει» την οικονομία μετά τη σπάταλη και κεντρικά ελεγχόμενη δημοσιονομική πολιτική για την οποία κατηγορούσε τη διακυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες.

Ωστόσο, οι πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων και λιτότητας που επέβαλε δεν φαίνεται να αποδίδουν, όταν το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου κατά 30%, ενώ αυξήθηκαν οι τιμές στα αγαθά κοινή ωφέλειας (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, νερό) εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον πάτο του βαρελιού...
Βαθαίνει ακόμη περισσότερο η κρίση στις αναδυόμενες αγορές έχοντας μεγαλύτερο θύμα της την Αργεντινή, που είδε το εθνικό νόμισμά της να βουτάει για...
Στον πάτο του βαρελιού...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΔΝΤ ξανά στην Αργεντινή
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιστρέφει στην Αργεντινή, 17 χρόνια από την εκδίωξή του από εκεί. Ο συντηρητικός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο...
Το ΔΝΤ ξανά στην Αργεντινή