Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απειλεί τον Καναδά και προχωρά τη συμφωνία με Μεξικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε φροντίσει να υποσκάψει την όποια πρόοδο δηλώνοντας ότι θα «κάνουμε συμφωνία με τον Καναδά, αλλά μόνο αν γίνει με τους δικούς μας όρους»

AP Photo/Chuck Burton

Απειλεί τον Καναδά και προχωρά τη συμφωνία με Μεξικό

  • A-
  • A+

Απειλές κατά του Καναδά εξαπέλυσε o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο στις διμερείς διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της συμφωνίας Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Όπως είπε, μπορεί να αποκλείσει τον Καναδά από την αναθεωρημένη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο και προειδοποίησε το Κογκρέσο να μην παρέμβει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Οτάβας.

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική αναγκαιότητα να κρατήσουμε τον Καναδά στη νέα NAFTA. Αν δεν κάνουμε μια δίκαιη συμφωνία για τις ΗΠΑ μετά από δεκαετίες κατάχρησης, ο Καναδάς θα μείνει εκτός» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Και πρόσθεσε: «Το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να παρέμβει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, διαφορετικά, απλώς θα τερματίσω ολοκληρωτικά τη NAFTA και θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτήν».

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να υπογράψει μόνη της και να θέσει σε ισχύ συμφωνία για τη NAFTA μόνο με το Μεξικό, αποκλείοντας τον Καναδά.

Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή αναθεώρηση της συμφωνίας και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να αρνηθεί να εγκρίνει τον αποκλεισμό του Καναδά, μιας χώρας συμμάχου των ΗΠΑ και με δεδομένο ότι οι οικονομίες τους αλληλοσυνδέονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Αδιέξοδο

Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διάρκειας τεσσάρων συνομιλίες ΗΠΑ και Καναδά για την επίτευξη μια συμφωνίας στη βάση της οποίας θα προχωρούσε η αναθεώρηση της NAFTA. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που είχε θέσει ως τελική προθεσμία την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε υπογραφή της διμερούς συμφωνίας με το Μεξικό.

Μετά το τέλος των συζητήσεων, ανακοινώθηκε ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Καναδά θα συναντηθούν ξανά την Τετάρτη, ώστε να επιχειρήσουν να συντάξουν μια συμφωνία στην οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και τα τρία μέρη της NAFTA, ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό, με το ετήσιο μεταξύ τους εμπόριο να υπολογίζεται σε περίπου 1,2 τρισ. δολάρια.

Όπως αναμενόταν, το αγκάθι της διαπραγμάτευσης ήταν εισαγωγή αμερικανικών γαλακτοκομικών προϊόντων στον Καναδά, στα οποία μέχρι στιγμής επιβάλλονται δασμοί που φτάνουν έως και 300%. Ο Καναδάς επέμεινε στη διατήρηση δασμών, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την άρση τους.

Λίγες ώρες πριν από τη λήξη των συνομιλιών και του τελεσιγράφου Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προλάβει πάντως να ρίξει λάδι στη φωτιά, όταν δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι θα «κάνουμε συμφωνία με τον Καναδά, αλλά μόνο αν γίνει με τους δικούς μας όρους».

Και μέσω Twitter συμπλήρωσε: «Ο Καναδάς πρέπει να ξέρει πολύ καλά ποια είναι η θέση μου».

Ενώ επανέλαβε σε ομιλία του ότι «αγαπάει τον Καναδά, αλλά μας έχουν εκμεταλλευτεί για πάρα πολλά χρόνια».

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, ο Καναδάς είναι διατεθειμένος να υπογράψει μια συμφωνία, «αρκεί αυτή να είναι μια καλή συμφωνία».

Όπως έγινε γνωστό, ο αρμόδιος για το Εμπόριο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ αρνήθηκε να συναινέσει στις προτάσεις του Καναδά για ευνοϊκότερους όρους, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Καναδά εξήγησε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε η συμφωνία για τα γαλακτοκομικά, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν.

Μετά την αποτυχία των συνομιλιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή της διμερούς εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό στα τέλη Νοεμβρίου. Το τελικό της κείμενο θα δημοσιευθεί δε την 1η Οκτωβρίου.

Ήδη η αποτυχία μιας τριμερούς συμφωνίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ, κυρίως στις ενώσεις παραγωγών και επιχειρηματιών, αλλά και από βουλευτές και γερουσιαστές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τόμας Ντόνοχιου, «οτιδήποτε άλλο εκτός από μια τριμερή συμφωνία δεν θα θα εγκριθεί από το Κογκρέσο και δεν θα έχει τη στήριξη της αμερικανικής αγοράς».

Την ίδια ώρα, η ισοτιμία δολαρίου Καναδά με το δολάριο έπεσε στα 1,308 δολάρια, ενώ το χρηματιστήριο του Καναδά έπεσε κατά 0,5 μονάδες.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα NAFTA στο παρά πέντε
​Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να επιτύχει στο παρά πέντε εμπορική συμφωνία με Καναδά και Μεξικό, όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι η μοναχική στρατηγική του προστατευτισμού και της...
Νέα NAFTA στο παρά πέντε
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
NAFTA τέλος, έρχεται η USMCA
Ο Καναδάς συναίνεσε σε μία ανανεωμένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, έπειτα από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων. Η εν λόγω συμφωνία θα ονομάζεται ως USMCA και...
NAFTA τέλος, έρχεται η USMCA
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοντά σε συμφωνία για τη NAFTA ΗΠΑ και Καναδάς
Πρόοδος στις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, η οποία θα μπορούσε να διασώσει -με τους όρους των ΗΠΑ πάντως- τη NAFTA, την τριμερή συμφωνία στην οποία μετέχει και το Μεξικό,...
Κοντά σε συμφωνία για τη NAFTA ΗΠΑ και Καναδάς
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξανά στο τραπέζι για τη NAFTA ο Καναδάς
Υπό πίεση μετά τη διμερή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού, επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA ο Καναδάς. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η επίτευξη μιας τριμερούς...
Ξανά στο τραπέζι για τη NAFTA ο Καναδάς
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εμπορικός πόλεμος» με εξαιρέσεις και... «διαπιστευτήρια»
Την υπογραφή του έβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο έγγραφο που επιβάλλει δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προηγήθηκαν,...
«Εμπορικός πόλεμος» με εξαιρέσεις και... «διαπιστευτήρια»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμμαχία Ιαπωνίας και Καναδά για το ελεύθερο εμπόριο στον Ειρηνικό
Μοντέλο για μελλοντικές συνθήκες οικονομικής συνεργασίας χαρακτήρισαν οι πρωθυπουργοί του Καναδά και της Ιαπωνίας το Σύμφωνο Οικονομικής Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (CPTPP), και δεσμεύθηκαν να...
Συμμαχία Ιαπωνίας και Καναδά για το ελεύθερο εμπόριο στον Ειρηνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας