Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ωρολογιακές βόμβες στην παγκόσμια οικονομία

AP PHOTO

Ωρολογιακές βόμβες στην παγκόσμια οικονομία

  • A-
  • A+

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αγορές, καθώς η κρίση σε Αργεντινή, Τουρκία και λοιπές αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζει να βαθαίνει, ενώ οι βίαιες παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις αυξάνονται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε για ακόμη μια φορά χθες τα ξημερώματα ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αν αυτός δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη χώρα του.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι πολύ σύντομα, ενδεχομένως και πριν από το τέλος της εβδομάδας, θα δασμολογήσει επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ακόμη 200 δισ. δολαρίων.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει ήδη δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο απάντησε με δικούς του δασμούς ανάλογης αξίας.

Αλλά και στο άλλο εμπορικό μέτωπο που οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει με την Ε.Ε., φως δεν διαφαίνεται.

Ο Τραμπ απέρριψε την πρόταση των Ευρωπαίων για αναστολή όλων των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, λέγοντας ότι δεν επαρκεί.

Η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, απλά το επιβεβαίωσε, δηλώνοντας ότι υπάρχουν «βαθιές διαφωνίες» μεταξύ των δύο πλευρών. ΗΠΑ και Ε.Ε. είχαν κηρύξει ανακωχή τον περασμένο Ιούλιο στη δική τους εμπορική διένεξη μετά τη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και του Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας χώρο στις διαπραγματεύσεις.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA), οι συζητήσεις με τον Καναδά δεν είχαν καταλήξει κάπου μέχρι χθες το απόγευμα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ είχε πετύχει την πρώτη του νίκη υποχρεώνοντας το Μεξικό σε διμερή εμπορική συμφωνία και απεμπόληση της NAFTA. Ηταν η πρώτη νίκη της στρατηγικής που ακολουθεί ο Τραμπ.

Εν τω μεταξύ, η κρίση στις αναδυόμενες αγορές, με αιχμές Αργεντινή και Τουρκία, κάθε άλλο παρά κοπάζει, ενέχοντας τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε ντόμινο που θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, παραμονές της 10ης επετείου της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ισχυρότερο δολάριο. Η άνοδός του εντείνει τις πιέσεις σε Δημόσιο και επιχειρήσεις αυτών των χωρών που έχουν μεγάλο μέρος του χρέους τους σε αμερικανικό νόμισμα.

Ο φόβος αθέτησης πληρωμών τροφοδοτεί την υποτιμητική κερδοσκοπία και έξοδο κεφαλαίων από χώρες σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, στα τέλη Μαρτίου του 2018 τα δάνεια των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών σε αμερικανικό νόμισμα άγγιζαν τα 3,7 τρισ. δολάρια, 300 δισ. περισσότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ωρολογιακή βόμβα...

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον πάτο του βαρελιού...
Βαθαίνει ακόμη περισσότερο η κρίση στις αναδυόμενες αγορές έχοντας μεγαλύτερο θύμα της την Αργεντινή, που είδε το εθνικό νόμισμά της να βουτάει για...
Στον πάτο του βαρελιού...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα «σφαλιάρα» made in USA
Ο υπ. Οικονομικών και γαμπρός του Τ. Ερντογάν προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές υποσχόμενος σφίξιμο της δημοσιονομικής πολιτικής, εξήγγειλε...
Νέα «σφαλιάρα» made in USA
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια παρεξήγηση (;) βύθισε την τουρκική οικονομία
Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία, στη σκιά του καυγά που ξέσπασε μεταξύ του Ντόναλντ Τράμπ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει...
Μια παρεξήγηση (;) βύθισε την τουρκική οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μια σφαίρα την ημέρα»... μέχρι να ελευθερωθεί ο πάστορας
Εκατέρωθεν απειλές εξαπολύουν ΗΠΑ και Τουρκία παρά το το γεγονός ότι τα τελευταία 60 χρόνια οι δύο χώρες υπήρξαν στρατηγικοί σύμμαχοι και μέλη του...
«Μια σφαίρα την ημέρα»... μέχρι να ελευθερωθεί ο πάστορας