Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξανά στο τραπέζι για τη NAFTA ο Καναδάς

AP Photo/Marco Ugarte

Ξανά στο τραπέζι για τη NAFTA ο Καναδάς

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Υπό πίεση μετά τη διμερή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού, επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA ο Καναδάς. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η επίτευξη μιας τριμερούς συμφωνίας είναι εφικτή εντός της εβδομάδας, ωστόσο ο Καναδάς ίσως χρειαστεί να υποχωρήσει σε θέματα όπως το εμπόριο αυτοκινήτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τον Καναδά ότι αν δεν δεχθεί τους νέους όρους για να διατηρηθεί η συμφωνία, θα κρατήσει τη συμφωνία με το Μεξικό και θα υποχρεώσει τον Καναδά να πληρώσει δασμούς.

Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Κρίστια Φρίλαντ, φτάνει σήμερα στην Ουάσινγκτον και σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της ο Καναδάς θα υπογράψει μια συμφωνία μόνο αν είναι προς το συμφέρον της χώρας, ωστόσο το Μεξικό και οι ΗΠΑ με τη συμφωνία τους ουσιαστικά κατάργησαν όρους της NAFTA που ίσχυαν επί 24 χρόνια.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνουτσίν, δήλωσε πως πιστεύει πως η συμφωνία με τον Καναδά -έπειτα από διαπραγματεύσεις ενός έτους- είναι εφικτή:

«Οι οικονομίες των δύο χωρών είναι πολύ συνδεδεμένες. Όσο ανάγκη έχουμε εμείς τη συμφωνία άλλο τόσο το έχουν και στον Καναδά».

Ωστόσο, όπως είπε, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μόνο με το Μεξικό.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λούις Βιδεγκαράι είπε ότι οι τρεις πλευρές θα εργαστούν για μια τριμερή συμφωνία. «Αυτό θέλουμε όλοι», είπε.

Ο Βιδεγκαράι είπε ότι ο Καναδάς επιθυμεί αλλαγές, τις οποίες δεν απέκλεισε. «Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας», είπε.

Αν οι συνομιλίες με τον Καναδά δεν έχουν αποτέλεσμα μέχρι τότε, τότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα ενημερώσει το Κογκρέσο για τη συμφωνία με το Μεξικό.

Εντός 90 ημερών θα την υπογράψει και το Κογκρέσο θα πρέπει να την εγκρίνει.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
NAFTA τέλος, έρχεται η USMCA
Ο Καναδάς συναίνεσε σε μία ανανεωμένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, έπειτα από εβδομάδες σκληρών...
NAFTA τέλος, έρχεται η USMCA
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απειλεί τον Καναδά και προχωρά τη συμφωνία με Μεξικό
Απειλές κατά του Καναδά εξαπέλυσε o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο στις διμερείς διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση...
Απειλεί τον Καναδά και προχωρά τη συμφωνία με Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα NAFTA στο παρά πέντε
​Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να επιτύχει στο παρά πέντε εμπορική συμφωνία με Καναδά και Μεξικό, όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί...
Νέα NAFTA στο παρά πέντε
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα φάει η μύγα... χάλυβα
Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε! ● Ωρες πριν εκπνεύσει η προσωρινή εξαίρεση που είχε δοθεί χάριν των διαπραγματεύσεων, η αμερικανική κυβέρνηση...
Θα φάει η μύγα... χάλυβα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εμπορικός πόλεμος» με εξαιρέσεις και... «διαπιστευτήρια»
Την υπογραφή του έβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο έγγραφο που επιβάλλει δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο...
«Εμπορικός πόλεμος» με εξαιρέσεις και... «διαπιστευτήρια»