Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επίθεση κερδοσκόπων στις αγορές

Dreamstime

Επίθεση κερδοσκόπων στις αγορές

  • A-
  • A+

Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις προκαλούν συνήθως τεράστιες ζημιές στους πολλούς επενδυτές, γονατίζουν οικονομίες, ενώ καταδικάζουν εκατομμύρια αθώους πολίτες στη μακροχρόνια φτώχεια. Κάποιοι ωστόσο επωφελούνται από αυτές προκειμένου να βγάλουν χρήμα.

Τρανό παράδειγμα, οι traders της Deutsche Bank οι οποίοι στις τελευταίες δύο εβδομάδες, που μαίνεται η τουρκική κρίση και οι αναδυόμενες αγορές στενάζουν, κατάφεραν να βγάλουν από τις τελευταίες κέρδη 35 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εστιάζοντας τα στοιχήματά τους στις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι εν λόγω traders επέτυχαν να βγάλουν μόνο στις 10 Αυγούστου -την ημέρα δηλαδή που η τουρκική λίρα βουτούσε 20% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση έναντι του δολαρίου στις τελευταίες περίπου δύο δεκαετίες- κέρδη 10 εκατ. δολαρίων.

Η πτώση της τουρκικής λίρας εκείνη την ημέρα πυροδοτήθηκε ως γνωστόν από τη στοχευμένη κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση του ευαγγελικού πάστορα Αντριου Μπράνσον και οδήγησε στην πτώση ενός σημαντικού αριθμού νομισμάτων οικονομιών αναδυόμενων αγορών, όπως η ινδική ρουπία, το νοτιοαφρικανικό ριάντ, το αργεντίνικο πέσος, το μεξικάνικο πέσο, η ινδονησιακή ρουπία και το ρούβλι.

Η ομάδα των traders της Deutsche φαίνεται ότι «σόρταραν» αγρίως στους αποτιμώμενους σε αυτά τα νομίσματα τίτλους των αναδυόμενων αγορών. Οπως αποκαλύπτει σχετικό δημοσίευμα του Βloomberg, έβγαλαν κέρδος από κάθε πτώση που σημειώθηκε στις τιμές τίτλων αυτών των αγορών, όπως νομίσματα, ομόλογα, παράγωγα και ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, τα γνωστά CDS.

Οι έντονες διακυμάνσεις που σημειώνουν φέτος οι τιμές των εν λόγω αξιών προκαλούν ντελίριο στις τάξεις των traders και των επενδυτών ανάληψης υψηλών ρίσκων. Στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ο όγκος των συναλλαγών των CDS που συνδέονται με τις αναδυόμενες αγορές άγγιξε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 44% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017.

Προσέγγισε το υψηλότερο επίπεδο από το 2009, δηλαδή το επίπεδο που είχε φτάσει λίγο καιρό μετά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ, όταν επικρατούσαν συνθήκες τρόμου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Τα CDS αποτελούν θεωρητικά εργαλείο μόχλευσης για την προστασία ενός επενδυτή στο ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών ομολόγων ή άλλων μορφών χρέους από μια δανειολήπτρια χώρα.

Αξιοποιούνται όμως -όπως απέδειξε και η εμπειρία της Ελλάδας λίγο πριν από τον γολγοθά των μνημονίων- και για κερδοσκοπία. Ο κάτοχος των CDS βγάζει τεράστιο κέρδος παίζοντας με την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει το χρέος του.

Οσο περισσότερο χρήμα ρίχνει ο κερδοσκόπος σε αυτά τόσο η ανησυχία της χρεοκοπίας μεγαλώνει, μαζί και το κόστος δανεισμού της δανειολήπτριας χώρας.

Οι αναδυόμενες αγορές -τα χρηματιστήρια των οποίων είδαν αυτή την εβδομάδα τις συνολικές τους απώλειες να φτάνουν στο 20% και να εισέρχονται στην επονομαζόμενη «περίοδο αρκούδων»- βρέθηκαν στο επίκεντρο τέτοιου είδους επενδύσεων τον τελευταίο καιρό.

Αρκετές χώρες αυτών των αγορών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες μετά το ξεπούλημα που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος στην Αργεντινή και τώρα στην Τουρκία.

Καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης αυτών των οικονομιών σφίγγουν λόγω της αύξησης των επιτοκίων στον αναπτυγμένο κόσμο -με μπροστάρη την αμερικανική FED-, το επίπεδο του εξωτερικού τους χρέους αυξάνεται και προσεγγίζει σύμφωνα με τα στοιχεία το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Ο κίνδυνος απώλειας της εμπιστοσύνης των επενδυτών, όπως φαίνεται και στην τρέχουσα φάση της τουρκικής οικονομίας, είναι πολύ μεγάλος και διαρκής, κάνοντας τις αναδυόμενες αγορές τρωτές σε ένα γενικευμένο ξεπούλημα τίτλων χρέους. Η Αργεντινή, που αύξησε την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκιά της στο αστρονομικό 45% προκειμένου να σταματήσει τις μαζικές εκροές από το νόμισμά της, έχει αναγκαστεί ήδη νωρίτερα φέτος να προσφύγει στις γνωστές αγκάλες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η οικονομία της, όπως και η τουρκική και οι περισσότερες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών είναι βαριά εξαρτημένες από τον εξωτερικό δανεισμό και τις ξένες επενδύσεις. Και το γεγονός αυτό τις καθιστά δέσμιες και ιδιαίτερα τρωτές σε ένα σοκ. Επιπλέον ανησυχία στην παρούσα φάση τροφοδοτεί και η κλιμακούμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα που, όπως εκτιμάται, θα επιταχύνει την απομάκρυνση των επενδυτικών κεφαλαίων από τις υψηλότερου ρίσκου αξίες των αναδυόμενων αγορών και τη στροφή σε ασφαλείς επενδυτικούς παραδείσους όπως τα αμερικανικά ομόλογα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο φόβος κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου επηρεάζει εξίσου αυτές τις οικονομίες, αφού τροφοδοτεί πτώση των τιμών των πρώτων υλών από τις οποίες αρκετές είναι εξαρτημένες. Σε πρόσφατη ανάλυσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), δηλαδή η παγκόσμια ένωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προειδοποίησε ότι Νότια Αφρική, Κολομβία και Λίβανος αποτελούν τα πιο επικίνδυνα κανάλια μετάδοσης της κρίσης στην ευρύτερη οικονομία των αναδυόμενων αγορών.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον πάτο του βαρελιού...
Βαθαίνει ακόμη περισσότερο η κρίση στις αναδυόμενες αγορές έχοντας μεγαλύτερο θύμα της την Αργεντινή, που είδε το εθνικό νόμισμά της να βουτάει για...
Στον πάτο του βαρελιού...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα «σφαλιάρα» made in USA
Ο υπ. Οικονομικών και γαμπρός του Τ. Ερντογάν προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές υποσχόμενος σφίξιμο της δημοσιονομικής πολιτικής, εξήγγειλε...
Νέα «σφαλιάρα» made in USA