Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσπάθησε πολύ χθες να καθησυχάσει τις αγορές, υποσχόμενος έως και… πολιτικές Σόιμπλε για να βγει η χώρα του από την κρίση, όμως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είχε άλλες προθέσεις.
Στην πολυαναμενόμενη τηλεδιάσκεψη -διάρκειας μόλις μισής ώρας-, χθες το απόγευμα, ο γαμπρός του Ερντογάν και ανερχόμενος πολιτικός αστέρας της Τουρκίας προσπάθησε να πει περίπου όλα όσα θα ήθελαν να ακούσουν οι ξένοι επενδυτές. Ο Αλμπαϊράκ δεν υποσχέθηκε αύξηση των επιτοκίων, όπως διακαώς επιθυμούν εδώ και καιρό οι δυνάμεις της αγοράς, αφού μια τέτοια επιλογή απαγορεύεται διά ροπάλου από τον πεθερό του και το εγχώριο φίλιο λόμπι του κατασκευαστικού τομέα.
Υποσχέθηκε, όμως, κάτι άλλο που αρέσει στις αγορές, το σφίξιμο της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου, όπως είπε, να αποθερμανθεί η οικονομία, να περιοριστούν τα ελλείμματα και να υποχωρήσει ο διψήφιος πληθωρισμός σε μονοψήφιο νούμερο. Ο Τούρκος υπουργός εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τα υπουργεία περικοπές δαπανών 10%-30%, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 6 δισ. λιρών έως το τέλος του έτους. Κίνηση η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό σφίξιμο της Τουρκίας σε αυτόν τον αιώνα.
Για τις επιχειρήσεις
Προσπάθησε ακόμη να καθησυχάσει τους περίπου 3.000 διεθνείς επενδυτές που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη, δηλώνοντας ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας του παραμένει υγιής, ισχυρός και μπορεί να διαχειριστεί τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα διστάσει να προσφέρει στήριξη σε αυτόν, αν χρειαστεί.
Για τις τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες, μετά την πτώση της λίρας, βλέπουν την εξυπηρέτηση των, ύψους 220 δισ. δολαρίων, χρεών τους στο εξωτερικό να εξελίσσεται σε βουνό, υποστήριξε ότι είναι σε θέση να τηρήσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η κυβέρνησή του δεν εξετάζει κανένα σχέδιο επιβολής capital controls ή προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι η Τουρκία θα αναδυθεί από την τρέχουσα περίοδο αστάθειας ισχυρότερη.
Η ομιλία Αλμπαϊράκ βόηθησε κάπως στην ανάκαμψη που καταγράφει, από την περασμένη Τρίτη, η τουρκική λίρα. Η ισοτιμία δολαρίου - λίρας προσέγγισε, μετά την ομιλία του Τούρκου υπουργού, τις 5,7 λίρες ανά δολάριο, ανεβάζοντας το ράλι του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού, το τελευταίο τριήμερο, στο 17%.
Το αφεντικό μίλησε
Η άνοδος αυτή διακόπηκε, όμως, βίαια μετά από λίγο, όταν το «μεγάλο αφεντικό» μίλησε. Αυτή τη φορά δεν ήταν ο Τραμπ, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.
Σε μια ακόμη στοχευμένη φραστική παρέμβαση, ο υπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον.
«Εχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο», υπογράμμισε ο Μνούτσιν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η δήλωση αυτή αναπαράχθηκε ταχύτατα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, τροφοδοτώντας άμεσα την πτώση του τουρκικού νομίσματος στις 5,9 λίρες ανά δολάριο.
Ηταν ακόμη μια επίδειξη ισχύος από την κυβέρνηση Τραμπ προς την Αγκυρα, μετά την επίσης στοχευμένη κίνηση της περασμένης Παρασκευής, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε διπλασιασμό των δασμών στα εισαγόμενα χάλυβα και αλουμίνιο από την Τουρκία, βυθίζοντας την ήδη βαλλόμενη λίρα κατά 20%.
Νωρίτερα, χθες, πάντως, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον αυτής της απόφασης των Αμερικανών, κάτι που έχουν ήδη πράξει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ρωσία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Αγκυρα ανακοίνωσε ως αντίμετρο τον διπλασιασμό των δασμών σε 22 εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, συνολικής αξίας 533 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ανάκαμψη χρηματιστηρίων
Το τελευταίο επεισόδιο της αμερικανοτουρκικής διένεξης και τα σκαμπανεβάσματα της λίρας δεν επηρέασαν, πάντως, χθες, τις αγορές.
Τα περισσότερα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, όπως και τα ιδιαίτερα βαλλόμενα, τον τελευταίο καιρό, νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ανέκαμψαν.
Βασική αιτία ήταν η Κίνα, η οποία ανακοίνωσε, χθες, ότι αντιπροσωπεία της με επικεφαλής τον υφυπουργό Εμπορίου θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ την επόμενη Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν με την αμερικανική πλευρά τις εμπορικές τους διαφορές.
Η ανακοίνωση αυτή ενίσχυσε τις ελπίδες για επίλυση της εμπορικής διένεξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που ταλανίζει τις αγορές από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου και οδήγησε σε ανάκαμψη του κινεζικού γουάν από τα χαμηλά 20μήνου, όπως και τα άλλα νομίσματα αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ανοδικά κινήθηκαν ακόμη οι τιμές των μετάλλων, αλλά και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών ΜSCI (+0,7%).
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και η Wall Street έκλεισαν και αυτά ανοδικά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας