Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δύσπιστες οι αγορές απέναντι στην Τουρκία

Το τουρκικό νόμισμα ξεπέρασε τις 7 λίρες έναντι του δολαρίου με το άνοιγμα των αγορών της Ασίας

AP Photo/Vincent Yu

Δύσπιστες οι αγορές απέναντι στην Τουρκία

  • A-
  • A+

Οι κραδασμοί στην τουρκική οικονομία παραμένουν, με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και την κυβέρνηση Ερντογάν να επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών ανακοινώνοντας «οικονομικό σχέδιο δράσης». Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Το τουρκικό νόμισμα ξεπέρασε τις 7 λίρες έναντι του δολαρίου με το άνοιγμα των αγορών της Ασίας, για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στα 6,97 δολάρια. Η οικονομική κρίση στη γειτονική μας χώρα ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επίσης υπογράμμισε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες».

Έτσι, αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί με 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με την οικονομική κρίση στην Τουρκία να κορυφώνεται, το ευρώ υποχώρησε 0,2%, φτάνοντας στο 1,1382 δολάριο. Το ενιαίο νόμισμα δέχθηκε σημαντικό πλήγμα την Παρασκευή ύστερα από δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανησυχίες για τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και την έκθεσή τους στην Τουρκία.

Προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος 

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κακό οικονομικό κλίμα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε (Hurriyet) πως η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο για την οικονομία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα.

Ο Αλμπαϊράκ χαρακτήρισε τη διολίσθηση της λίρας «επίθεση» και προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές σημείωσε πως το σχέδιο έχει προετοιμαστεί για τις τράπεζες και τον τομέα της πραγματικής οικονομίας, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επηρεάζονται περισσότερο από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Ωστόσο, οι επενδυτές και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι χρειάζονται δραματικές ενέργειες για την αποφυγή περαιτέρω ζημιών.

  • Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις φήμες ότι η Άγκυρα θα επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου σε ξένο νόμισμα. «Η όποια κατάσχεση ή μετατροπή των καταθέσεων σε τουρκική λίρα, αποκλείεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
  • Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει έναν δημοσιονομικό σχέδιο, που θα περιόριζε τις κρατικές δαπάνες «εάν είναι απαραίτητο».

Ο Tim Ash, στρατηγικός σύμβουλος αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management χαιρέτισε την υπόσχεση ενός σχεδίου, ωστόσο παρότρυνε τους Τούρκους αξιωματούχους να το ανακοινώσουν το συντομότερο δυνατόν.

Η τουρκική λίρα έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της κλιμάκωσης της διαμάχης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τις ανησυχίες για τη διαχείριση της τουρκικής οικονομίας. Η πτωτική τάση του νομίσματος αγγίζει το 40% από την αρχή του έτους.

«Να ζητήσει η Άγκυρα τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου»

Dreamstime

Ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» εκτιμά την κατάσταση στην Τουρκία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Φούεστ και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.

«Μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα βοηθηθεί μόνο από μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνεχίζει ο κ. Φούεστ και αναφέρει ότι είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευσή της, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και, επιπλέον, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εύθραυστη και η σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι και προς το δικό μας συμφέρον», λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρητικά, σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία με δάνεια συνδεδεμένα με όρους, ωστόσο μια τέτοια επιλογή, λόγω της πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

Μηνύματα Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ

Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να επανορθώσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενήργησε εναντίον της συμμαχίας των δύο χωρών ως προς θεμελιώδη ζητήματα ασφαλείας. Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μάθουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία.

Η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή και κανείς δεν πρέπει να αποδίδει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις και κινήσεις, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν.

«Οικονομικό πόλεμο από ξένα συμφέροντα» «βλέπει» ο Ερντογάν

AP Photo/Darko Vojinovic

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε «ξένα συμφέροντα» ότι διεξάγουν οικονομικό πόλεμο εναντίον της χώρας του, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο και τις αγορές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το τωρινό επίπεδο του εθνικού νομίσματος και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με τη λογική, γι' αυτό συνεχίζει να τα αποδίδει σε πολιτική συνωμοσία.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μια σφαίρα την ημέρα»... μέχρι να ελευθερωθεί ο πάστορας
Εκατέρωθεν απειλές εξαπολύουν ΗΠΑ και Τουρκία παρά το το γεγονός ότι τα τελευταία 60 χρόνια οι δύο χώρες υπήρξαν στρατηγικοί σύμμαχοι και μέλη του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα έχουν...
«Μια σφαίρα την ημέρα»... μέχρι να ελευθερωθεί ο πάστορας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Κατάρ «βάζει πλάτη» για να στηριχθεί η τουρκική λίρα
Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το σκληρό μπρα ντε φερ του με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι κεντρικές τράπεζες του Κατάρ και της Τουρκίας συνήψαν συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος για να προσφερθεί ρευστότητα και...
Το Κατάρ «βάζει πλάτη» για να στηριχθεί η τουρκική λίρα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν, αυξάνει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα
Με την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερη οικονομική πίεση εάν δεν αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, διάταγμα που υπογράφηκε από τον...
Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν, αυξάνει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μια παρεξήγηση (;) βύθισε την τουρκική οικονομία
Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία, στη σκιά του καυγά που ξέσπασε μεταξύ του Ντόναλντ Τράμπ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αιτία και αφορμή. Η αποφυλάκιση μιας Τουρκάλας που κρατήθηκε...
Μια παρεξήγηση (;) βύθισε την τουρκική οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρομάζει» την ΕΚΤ η κατάρρευση της τουρκικής λίρας
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, που έπεσε και άλλο σήμερα το πρωί έναντι του δολαρίου. Η μεγάλη ανησυχία της ΕΚΤ έχει να κάνει με την έκθεση ορισμένων εκ...
«Τρομάζει» την ΕΚΤ η κατάρρευση της τουρκικής λίρας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τουρκική οικονομία στο χείλος του γκρεμού
Με τις απώλειες της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου να φτάνουν το 30% από την αρχή του έτους και υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, που απειλούν με βαρύτερες κυρώσεις, ο «τσάρος» της οικονομίας, Μπεράτ...
Η τουρκική οικονομία στο χείλος του γκρεμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας