• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 31.0°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.2°C
  0 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  70%

Η αξία της Apple αγγίζει το ένα τρισ. δολάρια, οι πρακτικές της όμως αγγίζουν τον... πάτο

AP Photo / Mark Lennihan
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

 • A-
 • A+

Mπορεί μια εταιρεία να αξίζει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια; Ναι, λένε οι αγορές, αρκεί αυτή να είναι η Apple.

Η κατασκευάστρια του iPhone αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα γίνει η πρώτη εταιρεία στην αμερικανική ιστορία που η χρηματιστηριακή της αξία θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή πέντε περίπου φορές το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας.

Η ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας στο γ’ τρίμηνο του 2018 και οι προβλέψεις για ακόμη καλύτερες επιδόσεις στη συνέχεια εκτόξευσαν χθες τη μετοχή της πάνω από τα 201 δολάρια. Βρίσκεται πλέον έτσι σε απόσταση αναπνοής από τα 206,45 δολάρια, επίπεδο που ανεβάζει την αξία της στο ένα τρισ. δολάρια και το οποίο, όπως αναμένεται από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, θα κατακτηθεί από στιγμή σε στιγμή.

Η αμερικανική πολυεθνική πούλησε στο γ' τρίμηνο 41,3 εκατομμύρια iPhone, μισό εκατομμύριο λιγότερα απ' ό,τι αναμενόταν. Ομως η μέση τιμή πώληση αυτών ξεπέρασε τις προβλέψεις κατά 30 δολάρια, χτυπώντας τα 724 δολάρια έκαστο.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναβάθμισαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για τις πωλήσεις των iPhone στο δ' τρίμηνο κατά 3%, στα 48,3 εκατομμύρια, ενώ αύξησαν και την προσδοκώμενη μέση τιμή πώλησής τους στα 720 δολάρια.

Τα συνολικά έσοδα της Αpple στο εν λόγω τρίμηνο αναμένεται να αγγίξουν τα 62 δισ. έναντι 59,6 δισ. που προέβλεπαν οι περισσότεροι αναλυτές.

Ο τίτλος της είναι μέλος του κουιντέτου μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Alphabet - μητρική εταιρεία της Google). Η χρηματιστηριακή τους αξία ξεπερνά τα 3,3 τρισ. δολάρια ή το 18,5% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Η Apple δεν είναι η πρώτη εταιρεία που η χρηματιστηριακή της αξία αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια. Το 2007, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Κίνας, PetroChina, είδε επίσης με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Σανγκάης την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, η κινεζική εταιρεία δεν κατάφερε να διατηρήσει τη χρηματιστηριακή της αξία, που σήμερα κυμαίνεται περί τα 215 δισ. δολάρια.

Φοροδιαφυγή

Πάντως, παρά τον τεράστιο πλούτο της, η Αpple αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες του πλανήτη. Διατηρώντας το μεγαλύτερο τμήμα του ενεργητικού της σε offshore θυγατρικές και απολαμβάνοντας εξοργιστικά ευνοϊκές συμφωνίες φορολόγησης από χώρες όπως η Ιρλανδία, η αμερικανική εταιρεία μπορεί και πληρώνει απειροελάχιστους ή και καθόλου φόρους.

Δεν είναι η μοναδική της παρασπονδία. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι τα πανάκριβα ηλεκτρονικά της προϊόντα είναι περισσότερο προϊόν κλεμμένων ή αγορασμένων σχεδίων, παρά πρωτότυπες δημιουργίες της.

Στην έντονη κριτική που της ασκείται περιλαμβάνονται ακόμη κατηγορίες για ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές, εκκρεμοδικίες, μεθόδους παραγωγής που στηρίζονται σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας, παραπλανητικές εγγυήσεις, ανεπαρκή ασφάλεια δεδομένων, αλλά και ευθύνες για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει
Η πανδημία του κορονοϊού προσέφερε στις επιχειρήσεις τη ευκαιρία για την ταχύτερη προώθηση των αλλαγών που σχεδίαζαν εδώ και καιρό σχετικά με τον τρόπο που θα απασχολούν τους εργαζομένους τους.
Η «πανδημία» της τηλεργασίας δεν θα λήξει
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι διαπλεκόμενες αμαζόνες της Amazon
Ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης του γνωστού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η αποκλειστική ιστορία που δημοσίευσε πρόσφατα ο βρετανικός Guardian εξηγεί...
Οι διαπλεκόμενες αμαζόνες της Amazon
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η μάχη της πλατφόρμας
Πέντε κριτήρια για να θεωρούνται υπάλληλοι οι απασχολούμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ελάχιστο πλαίσιο προστασίας για 28 εκατ. εργαζόμενους.
Ξεκινά η μάχη της πλατφόρμας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
Το αφήγημα της «έλλειψης προσωπικού» και οι μυθικοί μισθοί των στελεχών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ● Το μέσο πακέτο αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων των 350 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι παρά...
Πολιτική επιλογή οι μισθοί φτώχειας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν λύτρα 70 εκατ.$ από την Kaseya
Λύτρα εβδομήντα εκατ. δολαρίων ζητούν οι χάκερ που επιτέθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στην αμερικανική εταιρεία πληροφορικής Kaseya και μπλόκαραν τα δεδομένα εκατοντάδων επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο με...
Ζητούν λύτρα 70 εκατ.$ από την Kaseya
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon
Η μάχη δόθηκε σε μια Πολιτεία του αμερικανικού Νότου, όπου παραδοσιακά υπάρχει καχυποψία απέναντι στον συνδικαλισμό και η αποβιομηχάνιση των τελευταίων δεκαετιών δημιούργησε στρατιές ανέργων και εξαθλιωμένων.
Γιατί έμειναν χωρίς σωματείο στην Amazon

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας