Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη δημοσιότητα η «Λευκή Βίβλος» για το Brexit

AP Photo

Στη δημοσιότητα η «Λευκή Βίβλος» για το Brexit

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Το λεπτομερές σχέδιό της για τη μετά Brexit σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Μέι. Η «λευκή βίβλος» έχει προκαλέσει μεγάλη κυβερνητική κρίση και την παραίτηση δύο υπουργών, ενώ ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται από το City και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο επίμαχο έγγραφο προτείνεται η δημιουργία μίας νέας τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ των 27 με την Τερέζα Μέι να σημειώνει ότι η επίτευξη μίας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες χρειάζεται «ρεαλισμό και συμβιβασμούς από κάθε πλευρά».

Η Βρετανία πρότεινε «μια νέα ρυθμιστική συμφωνία» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μετά το Brexit, βάσει μιας διευρυμένης εκδοχής των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε.

Το κείμενο αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να μετακινούν τους «ταλαντούχους υπαλλήλους» από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. και αντίστροφα. 

Η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στους πολίτες της Ε.Ε. να ταξιδεύουν στη Βρετανία χωρίς βίζα για τουρισμό και προσωρινή εργασία, αλλά και να επιτρέπει στους πολίτες της Ε.Ε. να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά το γεγονός ότι η «Λευκή Βίβλος» ξεκαθαρίζει ότι θα μπει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση μετά το τέλος της περιόδου προσαρμογής, τον Δεκέμβρη του 2020, το έγγραφο επισημαίνει ότι θα είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί το «βάθος της σχέσης και των στενών δεσμών των Βρετανών με την Ε.Ε.».

Σημειώνεται ότι οι οπαδοί του σκληρού Brexit έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι πολίτες της Ε.Ε. θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση στη Βρετανία σε σχέση με άλλες χώρες, ενή κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι θεωρητικά είναι πιθανό οι χώρες αυτές να συνάψουν αντίστοιχες συμφωνίες στο μέλλον. 

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η «Λευκή Βίβλος» έφερε σκηνές χάους μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς ήταν εμφανές ότι το έγγραφε διέρρευσε τη στιγμή που δεν είχαν καν πάρει αντίγραφα αρκετοί βουλευτές.

Το έγγραφο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σημαντικό μετά το δημοψήφισμα του 2016, ενώ η στόχευσή του για «ελαφρύ Brexit» έφερε τις παραιτήσεις δύο υπουργών, του Ντέιβιντ Ντέιβις, υπεύθυνου για το Brexit, και του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. 

Η «Λευκή Βίβλος», πάντως, δεν έχει ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τις συμφωνίες που θα συνάψει η Βρετανία σε σχέση με το μεταναστευτικό, όμως αναμένεται νέο έγγραφο για το θέμα το φθινόπωρο. 

«Τώρα είναι η σειρά σας»

Μετά την παρουσίαση του εγγράφου ο νέος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι πλέον εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει. 

«Τώρα, είναι ώρα για την ΕΕ να απαντήσει, προσεγγίζουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με πνεύμα ρεαλισμού, συμβιβασμού και, πραγματικά, φιλίας. Ελπίζω, πιστεύω ότι η ΕΕ θα ασχοληθεί με τις προτάσεις μας στο ίδιο πνεύμα. Θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή δέσμευση στη συμφωνία αποχώρησης που να απαιτεί το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση να μεταφραστεί σε νομικό κείμενο το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Ράαμπ.

«Θα το αξιολογήσουμε»

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα αξιολογήσει την πρόταση της κυβέρνησης Μέι και θα τοποθετηθεί.

«Θα αναλύσουμε τώρα τη Λευκή Βίβλο για το Brexit με τα κράτη μέλη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υπό το φως των κατευθυντήριων γραμμών του ευρωπαϊκού συμβουλίου», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η προσφορά της ΕΕ = φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου + αποτελεσματική συνεργασία σε ευρεία σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης και μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την οποία η ΕΕ πρότεινε ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Λονδίνο.

«Ανυπομονώ για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα», κατέληξε ο Μπαρνιέ. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Αντιρρήσεις από το City

Την ίδια στιγμή, το City του Λονδίνου κάνει λόγο για ένα πραγματικό πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

«Με πιο χαλαρούς δεσμούς με την Ε.Ε., ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και οι σχετικές με αυτόν υπηρεσίες θα έχουν μικρότερη δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να παράγουν φόρους και να στηρίξουν την ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία. Είναι τόσο απλό», δήλωσε η Κάθριν ΜακΓκίνες, η επικεφαλής πολιτικής του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου.

Αντιδρά και ο Τραμπ

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Μέι, φυσικά, δεν μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστες και από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες ότι οι προτάσεις ανταποκρίνονται σε αυτό που είχαν ψηφίσει οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα. 

«Δεν ξέρω αν είναι αυτό που ψήφισαν (οι Βρετανοί). Ο κόσμος ψήφισε να διακοπούν» οι δεσμοί με την ΕΕ, σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Η Μέι απάντησε στη δήλωση του Τραμπ υποστηρίζοντας πως οι νέες προτάσεις της για το Brexit ανταποκρίνονται σ' αυτό που ψήφισαν οι Βρετανοί.

«Αυτό που κάνουμε είναι να ανταποκριθούμε στην ψήφο του βρετανικού λαού. Αυτό κάνουν οι προτάσεις μας», επέμεινε η Μέι στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μετά τη συνέντευξη που είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχέδιο συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit
Σε κατ' αρχήν κείμενο συμφωνίας κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια Ε.Ε.και Βρετανίας για οριστικοποίηση των όρων του Brexit. • Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο...
Προσχέδιο συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η βρετανική οικονομία ασθμαίνει και η Μέι πιέζεται
Τα σοβαρά προβλήματα της βρετανικής οικονομίας (πληθωρισμός, καταναλωτική αστάθεια), είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που η Τερέζα Μέι αισθάνεται...
Η βρετανική οικονομία ασθμαίνει και η Μέι πιέζεται