• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 32.3°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 29.4°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 29.3°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 24.2°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 28.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  1 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 30.5°C
  1 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.8°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 32.5°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  64%
REUTERS/Francois Lenoir

Το κείμενο Μοσκοβισί και το προσχέδιο που απέρριψε η κυβέρνηση

 • A-
 • A+

Διαφορετικό από το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Συγκεκριμένα, το κείμενο που -όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου- ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν έτοιμος να υπογράψει και να δεσμευτεί από πλευράς της Ελλάδας, προέβλεπε την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος και την εφαρμογή ενός ενδιάμεσου διάρκειας τεσσάρων μηνών, διάστημα στο οποίο οι δύο πλευρές θα κατέληγαν σε συμφωνία για το νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, το κείμενο του Μοσκοβισί ανέφερε: «Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο», ενώ αντίθετα το κείμενο που δόθηκε στους υπουργούς του Eurogroup (του Ντάισελμπλουμ) αναφερόταν πως «τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών». 

Ακόμα, μία από τις βασικές παραλήψεις ήταν ότι η Ελλάδα θα λάμβανε έκτακτες δράσεις προκειμένου να «διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση», ενώ παράλληλα, το κείμενο, που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμιζε τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές.

Αναλυτικά το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο επίτροπος Μοσκοβισί: 

«Σήμερα το Eurogroup έκανε τον απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, βασισμένο στον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την δέσμευση τους για μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που στοχεύει στην σταθερή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση.

Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα αναστρέφουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και πως θα είναι απολύτως χρηματοδοτημένα. Θα απέχει από μονομερείς δράσεις και θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για να διασφαλίσει σταθερές και βιώσιμες δημόσιες επενδύσεις, με το να φτάσει και να κρατήσει έπειτα ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα. Το πόσο εφικτό είναι να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2015 θα αναθεωρηθεί υπό το φως των εξελισσόμενων οικονομικών συγκυριών. Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας Χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστεί παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές τους.

Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Όποτε κρίνεται σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, το πώς θα καλυφθούν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι Θεσμοί θα παραδώσουν αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
Σύμφωνα με διαρροές, η έκθεση τονίζει ότι οι περισσότερες συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις προχώρησαν παρά την πανδημία, ενώ έχει συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα και για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.
Ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο του Eurogroup της Παρασκευής
Το Eurogroup θα συμφωνήσει ότι η στήριξη πρέπει να συνεχιστεί και το 2021 και το 2022 και θα επανέλθει στο ζήτημα τον Ιούνιο μετά τη δημοσίευση των συστάσεων της Κομισιόν (εαρινό πακέτο).
Οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο του Eurogroup της Παρασκευής
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμο και τυπικά το «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»
Υπεγράφη η μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ESM, ο οποίος αναλαμβάνει ρόλο και στις τραπεζικές διασώσεις και στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, αλλιώς Μνημόνια.
Ετοιμο και τυπικά το «ευρωπαϊκό ΔΝΤ»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευελιξία εξετάζει το Eurogroup
Τη δυνατότητα λήψης μέτρων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που δέχεται τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομίας των 19 στη σύνοδο της ευρωζώνης που θα συνέλθει την επόμενη...
Ευελιξία εξετάζει το Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με κυρώσεις προειδοποιεί ο Μοσκοβισί τη Ρώμη
Διορία μιας εβδομάδας έδωσε το Eurogroup στην ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών...
Με κυρώσεις προειδοποιεί ο Μοσκοβισί τη Ρώμη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας