Ποινική δίωξη για δωροδοκία άσκησαν χθες οι δικαστικές αρχές της Λετονίας κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς.
Ο Ρίμσεβικς -που από τη θέση του διοικητή και του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας κινεί τα νήματα του τραπεζικού συστήματος της χώρας του από το 1992- κατηγορείται ότι απαίτησε και έλαβε μίζα τουλάχιστον 100 χιλιάδων ευρώ από Ρωσο-βρετανό ιδιοκτήτη μικρής τράπεζας της χώρα του, η οποία αργότερα έκλεισε λόγω εμπλοκής της σε ξέπλυμα χρήματος.
Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης -που τον περασμένο Φεβρουάριο κρατήθηκε από την αστυνομία για περίπου δύο εικοσιτετράωρα- δηλώνει αθώος και μιλά για συνωμοσία. Βρίσκεται επί της ουσίας απομονωμένος, αφού το Κοινοβούλιο της χώρας του τον έχει παύσει, ενώ πρόεδρος και κυβέρνηση του έχουν ζητήσει να παραιτηθεί.
Ο ίδιος αρνείται πατώντας στη «νεοφιλελεύθερα εμπνευσμένη» νομοθεσία περί ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στη στήριξη της ΕΚΤ η οποία αμφισβήτησε κάποιους από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στον Λετονό κεντρικό τραπεζίτη. Ο βίος του Ρίμσεβικς, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Φρανκφούρτη.
Στη διάρκεια της 26ετούς θητείας του στη λετονική Κεντρική Τράπεζα, οι τράπεζες της χώρας του εξελίχθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου μαύρου χρήματος στην Ε.Ε. από τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Εντεκα από τις 23 εμπορικές τράπεζες της μικρής, μόλις 1,9 εκατ. κατοίκων, Λετονίας εξυπηρετούσαν αποκλειστικά και μόνο ξένους πελάτες.
Το ξέπλυμα χρήματος ήταν βασική τους δραστηριότητα και σε αυτό μείζονα ρόλο διαδραμάτιζαν οι περισσότερες από τις 26.000 «εταιρείες-βιτρίνα» που υπήρχαν στη χώρα και ανήκαν σε καταθέτες των λετονικών τραπεζών.
Οι αποκαλύψεις σκανδάλων με πρωταγωνιστές τις λετονικές τράπεζες έπεφταν βροχή όλα αυτά τα χρόνια, όμως ο Ρίμσεβικς και η ΕΚΤ είχαν πάθει… αβλεψία. Εκθεση της κοινοπραξίας ερευνητικών κέντρων, μίντια και δημοσιογράφων OCCRP αποκάλυψε ότι από το 2011 έως το 2014 μολδαβικό μαύρο χρήμα 13 δισ. δολαρίων ξεπλύθηκε μέσω της λετονικής τράπεζας Trasta Komercbanka και των εταιρειών-βιτρίνα στη χώρα της Βαλτικής.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η λετονική θυγατρική της ουκρανικής τράπεζας Privatbank ξέπλυνε ομοίως 3 δισ. δολάρια. Η Rietumu Banka εισέπραξε πρόστιμο 80 εκατ. ευρώ από γαλλικό δικαστήριο επίσης κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος.
Κορυφαία υπόθεση ήταν αυτή της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Λετονίας ABLV Bank, την οποία οι αμερικανικές αρχές κατηγοριοποίησαν τον Φεβρουάριο ως «σπεσιαλίστα» στο ξέπλυμα χρήματος. Με τις υπηρεσίες της διευκόλυνε κλοπή περιουσιακών στοιχείων από μολδαβικές τράπεζες, χρηματοδότηση αγοράς όπλων από τη Ν. Κορέα και κάλυψη διαφθοράς στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ ανέστειλε άρον άρον τις πληρωμές της τράπεζας οδηγώντας τη στο λουκέτο. Ομως οι ευθύνες της είναι αναμφίβολα τεράστιες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας