Ισχυρή συνεχίζει να βλέπει την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ο Μάριο Ντράγκι, παρά τον μετριασμό της οικονομικής δραστηριότητας στους πρώτους μήνες του 2018, διαμηνύοντας ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχίσει να έχει χαρακτήρα διευκόλυνσης.
Ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας ότι μετά τον ισχυρότερο από το 2007 ρυθμό ανάπτυξης 2,4% που σημειώθηκε πέρσι, στους πρώτους μήνες του 2018 η ευρωπαϊκή οικονομία μετριάζει την ταχύτητά της.
Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε, μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε μια υποχώρηση από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που σημειώθηκε στα τέλη του 2017 και ενδεχομένως σε αυτή να συνέβαλαν και πρόσκαιροι παράγοντες (καιρός, απεργίες). Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης στους επόμενους μήνες θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και να έχει ευρεία βάση.
Στόχος το 2%
Σε αυτό, όπως είπε, βοηθά η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που συνεχίζει να στηρίζει την εγχώρια ζήτηση.
Ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ενώ οι αγορές τίτλων αξίας 30 δισ. ευρώ μηνιαίως (ποσοτική χαλάρωση) από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ή και αργότερα αν αυτό χρειαστεί, έως ότου το διοικητικό συμβούλιο δει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της κεντρικής τράπεζας (2%).
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης προσέγγισε τον περασμένο Μάρτιο το 1,3% από 1,1% τον Φεβρουάριο, ωστόσο σε αυτή την άνοδο έπαιξαν ρόλο αρκετοί ευμετάβλητοι παράγοντες.
Εκτίμηση της ΕΚΤ είναι ότι τους επόμενους μήνες θα κυμανθεί γύρω στο 1,5%. Μεσοπρόθεσμα όμως η τράπεζα ευελπιστεί ότι οι τιμές θα κινηθούν πιο κοντά στον στόχο της, υποβοηθούμενες από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει λάβει, τη συνεχιζόμενη οικονομική επέκταση, την υποχώρηση της υποαπασχόλησης των πόρων παραγωγής (πάγια, κεφάλαια, εργασία κ.λπ.) και την άνοδο των μισθών.
Ο Ντράγκι τόνισε πάντως ότι για να αποκομισθούν πλήρως τα οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συμβάλουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι μεταρρυθμίσεις και οι δημοσιονομικές πολιτικές.
Αναμενόμενοι οι κίνδυνοι
Οσον αφορά τους κινδύνους που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, εκτίμησε ότι αυτοί παραμένουν σε γενικές γραμμές εξισορροπημένοι.
Παραδέχθηκε όμως από την άλλη πλευρά ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με διεθνείς παράγοντες -συμπεριλαμβανομένης και της απειλής του προστατευτισμού- έχουν γίνει πιο έντονοι.
Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο του 3% -που τροφοδότησε πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια και κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές χρέους.
Είπε ότι αυτή ήταν αναμενόμενη, δεδομένων της φάσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία των ΗΠΑ (με την ανεργία κάτω από το 4%) και των μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης που ψήφισε η κυβέρνηση Τραμπ.
Αναφορά έκανε, τέλος, και στην τραπεζική ενοποίηση της ευρωζώνης υπογραμμίζοντας την έλλειψη σημαντικής προόδου τον τελευταίο καιρό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας