• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 6.2°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.7°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.3°C
  5 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 7.9°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.4°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 3.4°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 6.4°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / -0.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.9°C / 1.4°C
  1 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  79%

«Η ναυτιλία γίνεται ο πρώτος βιομηχανικός κλάδος που υιοθετεί παγκοσμίως συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των συνολικών του εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δέσμευση του ΙΜΟ για μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία

 • A-
 • A+

Μια σημαντική απόφαση, που αρκετοί τη χαρακτηρίζουν «σταθμό» για την προστασία του περιβάλλοντος, έλαβε η Επιτροπή Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην τελευταία σύνοδό της που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, που κράτησαν σχεδόν δύο εβδομάδες, η επιτροπή υιοθέτησε μια αρχική στρατηγική που προβλέπει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία (αέρια θερμοκηπίου GHG) κατά 50% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 2008 και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 40% μέχρι το 2030, καταβάλλοντας προσπάθειες προς το 70% έως το 2050.

Η σύνοδος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών κρατών-μελών του ΙΜΟ (πάνω από 100) και μέχρι να καταλήξουν στην τελική απόφαση (υιοθέτηση στρατηγικής) υπήρξαν αρκετές διαφωνίες και διχογνωμίες, και δεν έλειψαν οι στιγμές που η MEPC λίγο έλειψε να οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Η αρχική στρατηγική που υιοθετήθηκε από τη ΜΕPC και η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το 2023, αποτελεί ένα πλαίσιο για τα κράτη-μέλη, καθορίζει το μελλοντικό όραμα της διεθνούς ναυτιλίας και τα επίπεδα φιλοδοξίας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Ωστόσο θα αναζητηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα από ομάδα εργασίας ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία.

Η ομάδα θα υποβάλει τις εκθέσεις της στην επόμενη σύνοδο της MEPC η οποία θα συνεδριάσει στις 22-26 Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΙΜΟ, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θόδωρος Βενιάμης τη χαρακτήρισε «ορόσημο για την παγκόσμια ναυτιλία» και επισήμανε ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί και να γίνει σεβαστή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Η στρατηγική που συμφωνήθηκε από την 72η Σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ (ΜΕPC) είναι η πρώτη του είδους, όχι μόνο επειδή υπερβαίνει τη Συμφωνία των Παρισίων χάρη στη συμπερίληψη ποσοτικών στόχων, αλλά και διότι, με τον τρόπο αυτό, η ναυτιλία γίνεται ο πρώτος βιομηχανικός κλάδος που υιοθετεί παγκοσμίως συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των συνολικών του εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (GHG)» πρόσθεσε.

Οπως επισήμανε, η αρχική αυτή στρατηγική ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση παγκόσμιων μέτρων που θα επιτρέψουν στη ναυτιλία να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους.

«Ο ΙΜΟ, ο εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για τη θέσπιση διεθνών κανόνων στη ναυτιλία, πέτυχε έναν ισορροπημένο, πολιτικό συμβιβασμό, ο οποίος είναι και λειτουργικός για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία», σημείωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
«Mykonos Palace» των Μινωικών Γραμμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πρώτο «καθαρό» επιβατηγό πλοίο
Το πρώτο πλοίο της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας στο οποίο τοποθετήθηκε το νέο σύστημα καθαρισμού καυσαερίων Scrubbers είναι το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Mykonos Palace» των Μινωικών Γραμμών.
Το πρώτο «καθαρό» επιβατηγό πλοίο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση Τραμπ και για τα «οικολογικά» καύσιμα
Eνώ στο Λονδίνο έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC), στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της εισαγωγής των νέων καυσίμων, δημοσίευμα της Wall Street Journal...
Παρέμβαση Τραμπ και για τα «οικολογικά» καύσιμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να απαλλαγούμε από τις οικολογικές τορπίλες»
Μετά την ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ο Γιώργος Γαβρίλης μίλησε για τις περιβαλλοντικές βόμβες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στον Πειραιά, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος υποσχέθηκε σχέδιο αποκατάστασης του...
«Να απαλλαγούμε από τις οικολογικές τορπίλες»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αδειασαν οι τέσσερις κεντρικές δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ»
Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα -αλλαγή καιρού και διάφορα άλλα που δεν μπορούν να υπολογιστούν-, η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με...
Αδειασαν οι τέσσερις κεντρικές δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
​Μόνο μία είναι η απορία που σου καρφώνεται στο μυαλό όταν το Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) που μεταφέρει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ πλησιάζει στο ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ...
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
Το άδειασμα των δεξαμενών τού «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το πόσα καύσιμα διέρρευσαν κατά τη διάρκεια της βύθισής του στη θάλασσα, αλλά και εάν είχε ακόμα τα καύσιμα που φαίνεται να έχει...
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας