Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κόκκινες» πρωταθλήτριες Ευρώπης οι ελληνικές τράπεζες

Ο αντιπρόεδρος της Ε.E., Βάλντις Ντομπρόβσκις, παρουσίασε τις προτάσεις για την αποτελεσματικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα κράτη-μέλη

«Κόκκινες» πρωταθλήτριες Ευρώπης οι ελληνικές τράπεζες

  • A-
  • A+

Στα ελληνικά «κόκκινα δάνεια», που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στην Ε.Ε., αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας τις προτάσεις για την αποτελεσματικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα κράτη-μέλη.

«Η Ελλάδα έχει μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, 46,7%, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017», παρατήρησε ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ευρώ. Απέδωσε δε το φαινόμενο αυτό σ’ έναν συνδυασμό παραγόντων και ιδίως στο γεγονός ότι «η Ελλάδα πέρασε την πιο βαθιά και μακρά κρίση από όλα τα άλλα κράτη-μέλη».

Επίσης, έθιξε το θέμα της «αποτελεσματικότητας της διαδικασίας αφερεγγυότητας». Πάντως, «ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη βελτίωσή της».

Κατά τον Β. Ντομπρόβσκις, «πρέπει να εξεταστεί ποια στοιχεία λειτουργούν και ποια όχι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των συστάσεων του ευρωπαϊκού εξαμήνου».

Αναφερόμενος δε στις προτάσεις που ενέκρινε χθες η Επιτροπή, είπε πως «αφορούν και την Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξωδικαστική αναγκαστική εκτέλεση εξασφαλίσεων δανείων και τις λεγόμενες προτάσεις δεύτερης ευκαιρίας για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων».

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, πρώτη σε «κόκκινα» δάνεια στην Ε.Ε. είναι η Ελλάδα και ακολουθούν η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Τα εν λόγω δάνεια μειώθηκαν από 47,4% το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε 46,7% το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Διαπιστώνεται, λοιπόν, μικρή βελτίωση της κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την κρίση που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει τη χώρα, όπως άλλωστε επισήμανε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Μεγάλη πρόοδος πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και στη Σλοβενία, στις οποίες τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά 25% περίπου...

Τι προτείνει η Επιτροπή; Μία σειρά μέτρων, θέτοντας 4 προτεραιότητες:

1. Tη διασφάλιση της δέσμευσης κεφαλαίων από τις τράπεζες για την κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με δάνεια που θα εκδοθούν στο μέλλον και ενδέχεται να μην εξυπηρετηθούν.

2. Tην ενθάρρυνση της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σε διαχειριστές πιστώσεων και επενδυτές.

3. Tη διευκόλυνση της είσπραξης οφειλών, συμπληρωματικά προς την πρόταση για την αφερεγγυότητα και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2016.

4. Tην παροχή βοήθειας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, μέσω της παροχής μη δεσμευτικών κατευθυντήριων γραμμών -ενός σχεδίου στρατηγικής- για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMCs) ή για τη θέσπιση άλλων μέτρων για τη διαχείριση των NPL.

Για τον Β. Ντομπρόβσκις «με λιγότερα “κόκκινα” δάνεια στους ισολογισμούς τους, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν «βασίζονται στη σημαντική μείωση των κινδύνων που έχει ήδη επιτευχθεί τα τελευταία έτη και πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ενωσης, μέσω της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων». Οι τράπεζες, υπεράνω όλων, λοιπόν, στην Ε.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» χτύπησαν... κόκκινο και η Ε.Ε. επιτέλους ξύπνησε
Σίγουρα όχι από... κοινωνική ευαισθησία, αλλά από την ανάγκη εκ των πραγμάτων να θωρακίσουν τις τράπεζες απέναντι στο φαινόμενο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
Τα «κόκκινα» χτύπησαν... κόκκινο και η Ε.Ε. επιτέλους ξύπνησε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων δανείων»
Η βαθιά κρίση που πέρασε η Ελλάδα, η διαδικασία αφερεγγυότητας και άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» στη χώρα μας, που φτάνουν το 46,7%. Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής,...
Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων δανείων»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανέλαβε πολιτικό ρόλο και άρχισε να στέλνει μηνύματα ο Ντέκλαν Κοστέλο
Ενας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνει συστάσεις-οδηγίες στην Αθήνα για τη μετά την εξοδο από τα μνημόνια εποχή και εμφανίζεται προβληματισμένος κατά πόσο η Ελλάδα είναι ικανή να τα...
Ανέλαβε πολιτικό ρόλο και άρχισε να στέλνει μηνύματα ο Ντέκλαν Κοστέλο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαιολογεί η Ε.Ε. το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων
Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων, η μείωσή τους είναι σταδιακή, αλλά πρόκειται για μια κατάσταση που δικαιολογείται λόγω της παρατεταμένης κρίσης στην οικονομία της χώρας. Το συμπέρασμα...
Δικαιολογεί η Ε.Ε. το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκθέσεις με... καρότα και μαστίγια για την ελληνική οικονομία
Εκθεση για την ελληνική οικονομία με ιδιαίτερο βάρος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκθεση για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δημοσιοποίησε χθες και το ΔΝΤ...
Εκθέσεις με... καρότα και μαστίγια για την ελληνική οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Βόλφγκανγκ έφυγε, το κατεστημένο μένει
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να κούνησε μαντίλι στην ευρωζώνη, αλλά όλα εξακολουθούν να κινούνται στην τροχιά που έχει χαράξει με βάση τα γερμανικά συμφέροντα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις,...
Ο Βόλφγκανγκ έφυγε, το κατεστημένο μένει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας