Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι δασμοί έφεραν νέα παραίτηση στον Λευκό Οίκο

Ο «ενήλικος στο δωμάτιο» οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Γκάρι Κον, παραιτήθηκε προκαλώντας αναταραχή στις αγορές

AP Photo/Alex Brandon

Οι δασμοί έφεραν νέα παραίτηση στον Λευκό Οίκο

  • A-
  • A+

Αναταραχή στην αγορά πετρελαίου έχει προκαλέσει η παραίτηση του Γκάρι Κον, οικονομικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όμως είναι αντίθετος με την πολιτική προστατευτισμού που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος και με την επιβολή δασμών στα προϊόντα χάλυβα. Η παραίτηση Κον ήταν σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές «η αποχώρηση του ενηλίκου από το δωμάτιο με τα παιδιά».

Ο Γκάρι Κον -παραιτήθηκε την Τρίτη- επικεφαλής του Διεθνούς Οικονομικού Συμβουλίου και η «φωνή» της Γουόλ Στριτ στον Λευκό Οίκο είχε ασκήσει κριτική στην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Αν και είχε συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου που έφερε σημαντικές απαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, μετά την οριστικοποίηση της απόφασης Τραμπ, δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση του συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η παραίτηση Κον, που θα παραμείνει στη θέση μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του -ο Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται ότι έχει πληθώρα κατάλληλων υποψηφίων- έχει προκαλέσει αστάθεια στις αγορές, σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Με την ανακοίνωση της παραίτησης, πτώση παρουσίασε η ισοτιμία του δολαρίου, ενώ τα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών στις ΗΠΑ έχασαν μία ποσοστιαία μονάδα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την αμερικανική οικονομία.

Την ίδια τάση παρουσιάζουν και οι τιμές του πετρελαίου, που το πρωί της Τετάρτης το μπρεντ έχασε 0,8% έναντι των 65,26 δολαρίων που είχε κλείσει η τιμή του.

Ανησυχία εκφράζουν και οι οικονομικοί αναλυτές. Εκπρόσωπος της BNP Paribas δήλωσε: «Ένας από τους ενηλίκους στο δωμάτιο έφυγε. Οι αγορές θα ανησυχούν ότι αυτό είναι σημάδι ότι τελικά οι δασμοί θα επιβληθούν».

Από την πλευρά του η διεθνής «δεξαμενή σκέψης» Ινστιτούτο Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά, εκτιμά ότι «αυξήθηκαν οι πιθανότητες για την διεξαγωγή οικονομικού πολέμου. Οι οικονομικοί εθνικιστές έχουν πλέον το πάνω χέρι».

Εκτός ελέγχου κατάσταση

Σύμφωνα με το «Politico», για τα παραδοσιακά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που δίνουν έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών που ταυτίζονται με την κομματική πολιτική παράδοση, ο Γκάρι Κον λειτουργούσε ως ένα σημείο ουσιαστικής πολιτικής αναφοράς. Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι ο Κον ήταν από τους λίγους στην κυβέρνηση Τραμπ που κατόρθωνε να διαχειριστεί ουσιαστικά ζητήματα πολιτικού περιεχομένου, αλλά κι απροσδιόριστες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Υπό τις εξελίξεις που καταγράφονται μερικοί στην αμερικανική πρωτεύουσα ανησυχούν ότι ο Λευκός Οίκος είναι ενδεχόμενο να επιστρέψει στην εκτός ελέγχου κατάσταση, που χαρακτήρισε τις πρώτες ημέρες, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ.

Την περίοδο εκείνη, αρκετές από τις θέσεις στην Δυτική Πτέρυγα παρέμειναν κενές, ενώ ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου Στίβεν Μπάνον μαζί με τον σύμβουλο για πολιτικά θέματα Στίβεν Μίλερ συνέγραφαν τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ. Μεταξύ αυτών και το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, μεταναστών και ταξιδιωτών από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες, η εφαρμογή του οποίου ανακλήθηκε από μια σειρά αποφάσεων που έλαβαν ομοσπονδιακά δικαστήρια.

«Οι κακές ιδέες που προήλθαν από το επιτελείο αυτό του Λευκού Οίκου, είναι τόσες πολλές που είναι δύσκολο να καταμετρηθούν. Η αποχώρηση του Γκάρι, από πολιτική άποψη, νομίζω ότι σημαίνει καταστροφή», δήλωσε στο «Politico» αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ανησυχεί η Γερμανία, προειδοποιεί η Λαγκάρντ

Σοβαρά ανήσυχη δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Γκάρι Κον. Σε δηλώσεις της η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Μπριγκίτε Τσίπρις, είπε ότι ελπίζει ο Τραμπ να αλλάξει γνώμη για τους δασμούς στις εισαγωγές.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε για την αποχώρηση του Γκάρι Κον, ενώ ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει καταλλήλως, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Τόνισε ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια εμπορική διαμάχη και επισήμανε: «Ελπίζω ο Τραμπ να αλλάξει γνώμη».

Sven Hoppe/dpa via AP

«Κανείς δεν κερδίζει από έναν εμπορικό πόλεμο, που χαρακτηρίζεται από αμοιβαία επιβολή δασμών», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι στο τέλος «όλοι αποδεικνύονται χαμένοι».

Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό, δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα των αμερικανικών δασμών στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Όπως είπε, η Ευρώπη «δεν μπορεί πλέον να είναι αφελής και παθητική σε αυτό το νέο είδος επιθετικού προστατευτισμού».

Επίσης, σήμερα, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών θα εξετάσουν μέτρα-απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς, τα όποια εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν δασμούς σε λίστα προϊόντων από το ουίσκι έως και τις μηχανές Harley Davidson, αν υλοποιηθεί η απειλή Τραμπ.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Οι επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία αυξάνει κατακόρυφα την τιμή του πετρελαίου. Παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου που ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των...
Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάβουν «φωτιά» πετρέλαιο και Τραμπ
Τεχνητό περιβάλλον στενότητας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται η τιμή του αργού πετρελαίου σε υψηλό τετραετίας, προκαλούν οι επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Η...
Ανάβουν «φωτιά» πετρέλαιο και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπορικός πόλεμος προ των πυλών λόγω των αμερικανικών δασμών
Έτοιμη να απαντήσει με δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα η Ε.Ε., ως αντίποινα στην απόφαση Τραμπ να μην την εξαιρέσει από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Ο εμπορικός πόλεμος μοιάζει αναπόφευκτος, με...
Εμπορικός πόλεμος προ των πυλών λόγω των αμερικανικών δασμών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πύραυλοι «έριξαν» τα χρηματιστήρια και ανέβασαν το πετρέλαιο
Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές προκαλούν, οι πύραυλοι του... Ντόναλντ Τραμπ. Εκτόξευσαν ακόμη τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, ενώ βύθισαν ακόμη...
Οι πύραυλοι «έριξαν» τα χρηματιστήρια και ανέβασαν το πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς μελετά η Ε.Ε.
Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα στην επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Όπως τόνισε, η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τη...
Αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς μελετά η Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 217 τρισεκατομμύρια δολάρια το παγκόσμιο χρέος
Ξεπέρασε το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ το παγκόσμιο χρέος πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. Οπως εκτιμά το IIF το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε περισσότερο από 11 τρισ. δολάρια...
Στα 217 τρισεκατομμύρια δολάρια το παγκόσμιο χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας