• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 11.0°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.0°C
  4 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 9.1°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 5.1°C
  5 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 9.6°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.6°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 16.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 9.3°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 11.1°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  83%

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στο χρεοκοπημένο Πουέρτο Ρίκο τον περασμένο Φεβρουάριο

EPA / THAIS LLORCA

Κροίσοι... χρέους στο Πουέρτο Ρίκο

 • A-
 • A+

Οι ίδιες τράπεζες που βοήθησαν να βυθιστεί το Πουέρτο Ρίκο σε δυσβάσταχτα χρέη -και τελικά στη χρεοκοπία-, έρχονται τώρα να το ξαναβοηθήσουν, συμβουλεύοντάς το πώς θα ξεπουλήσει κρατικές επιχειρήσεις για να πληρώσει… Πάντα, βέβαια, επί πληρωμή!

Πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο Δημοσιονομικού Ελέγχου -το σώμα που δημιούργησε η Ουάσινγκτον προκειμένου να ελέγχει τα οικονομικά του πολύπαθου νησιού της Καραϊβικής- ανακοίνωσε ότι η γνωστή αμερικανική τράπεζα Citigroup Global Markets ή Citi θα είναι ο βασικός σύμβουλος στην αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού Prepa.

Ομως η Citi είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος του ύψους 9 δισ. δολαρίων χρέους που γονάτισε την Prepa. Με τις αρπακτικές μορφές ανάπτυξης που προώθησε στο Πουέρτο Ρίκο, η Citi βύθισε τόσο την Prepa όσο και το υπόλοιπο νησί σε μη βιώσιμα επίπεδα χρέους.

Τα ομόλογα της Prepa

Πάνω από δέκα φορές, στα τελευταία 13 χρόνια, η Citi αποτέλεσε τον βασικό ανάδοχο έκδοσης ομολόγων της Prepa, αποκομίζοντας σημαντικές προμήθειες και κέρδη από τόκους.

Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε να ξεπουλήσει ομόλογα αξίας 146 εκατ. δολαρίων της Prepa το 2015, βυθίζοντας την τελευταία ακόμη πιο βαθιά. Νωρίτερα, άλλωστε, κάποια από τα νεότερα ομόλογα που η αμερικανική τράπεζα αναλάμβανε να εκδώσει για λογαριασμό της Prepa είχαν αποκλειστικό στόχο την αποπληρωμή των οφειλομένων της τελευταίας σε αυτήν.

Οι πρακτικές αυτές της Citi και ανάλογες που ακολούθησαν στο νησί η JP Morgan, η Goldman Sachs, η ισπανική Satander και άλλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, ήταν άλλωστε που εξανάγκασαν το Πουέρτο Ρίκο σε έναν διαρκή αγώνα αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης του χρέους, τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η Citi ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ανάδοχος συμφωνιών αναδιάρθρωσης χρέους στο νησί. Οι συμφωνίες αυτές μετέθεταν τις πληρωμές χρέους που ωρίμαζε, ανακουφίζοντας προσωρινά τον οφειλέτη.

Τον επιβάρυναν, όμως, με νέες προμήθειες και επιπλέον τόκους. Η Citi κέρδισε από αυτήν τη δραστηριότητα 302 εκατ. δολάρια μεταξύ 2000 και 2016.

Οπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, άλλωστε, τα κέρδη της στο νησί δεν τα έβγαζε τόσο από το χρέος, αλλά από τις προμήθειες.

Η παγίδευση του Πουέρτο Ρίκο στις δαγκάνες των «συμβούλων χρέους» της Wall Street ξεκίνησε το 2006, όταν μια σειρά φιλικές προς τις επιχειρήσεις φοροαπαλλαγές άρχισαν να λήγουν.

Τότε, οι βιομήχανοι που τις απολάμβαναν, άρχισαν να φεύγουν από το νησί και η πιστοληπτική ικανότητα αυτού να υποχωρεί.

Οταν το Πουέρτο Ρίκο εγκαταλείφθηκε τελείως από τις αγορές, οι επενδυτικές τράπεζες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, προτείνοντας «γρήγορο ρευστό».

Ομως το πρόβλημα ήταν ότι τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που χρησιμοποίησαν για να το μαζέψουν, οι στρατηγικές και οι τεχνικές που αξιοποίησαν ήταν ακραία επικίνδυνες, ακραία τζογαδόρικες.

Εξαιτίας της εμπλοκής της Wall Street, το χρέος του Πουέρτο Ρίκο δεν έγινε απλά υψηλότερο, αλλά ατελείωτα πιο σύνθετο, βασισμένο σε υψηλού ρίσκου χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως χρεόγραφα δημοπρασιών και τα swaps, τα ομόλογα COFINA που έσκασαν μετά την ύφεση και άφησαν την κυβέρνηση με ένα τεράστιο χρέος, το ακριβές μέγεθος του οποίου είναι σήμερα άγνωστο. Οι «σύμβουλοι» αυτοί έρχονται σήμερα να ξανασυμβουλεύσουν… Και να τα ξαναπάρουν!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Goldman Sachs πάει Βενεζουέλα
​Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Ο,τι και η Goldman Sachs στη Βενεζουέλα. Το γνωστό «βαμπίρ που πίνει το αίμα των λαών» μύρισε κέρδος και όρμησε. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αγόρασε την περασμένη εβδομάδα...
Η Goldman Sachs πάει Βενεζουέλα
Deutsche Bank
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γάμος τραπεζών με προξενιό
Το Βερολίνο θέλει να τις παντρέψει και μάλιστα γρήγορα πριν πλακώσουν οι μνηστήρες από το εξωτερικό, όμως τα εμπόδια είναι πολλά. Ο λόγος για τις δύο μεγαλύτερεςτράπεζες της Γερμανίας, Deutsche Bank και...
Γάμος τραπεζών με προξενιό
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαριά σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
Τα σύννεφα μαζεύονται βαριά πάνω από την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί η Παγκόσμια Τραπεζα, υποβαθμίζοντας ελαφρά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της υφηλίου φέτος.
Βαριά σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ
Προσωρινούς διαχειριστές στη δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Banca Carige, διόρισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την παραίτηση των περισσότερων μελών του διοικητικού συμβουλίου της και την...
Προσωρινή διοίκηση στην Banca Carige διόρισε η ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακρίσεις στην Ευρωβουλή για το «πλυντήριο» Danske
Λαβράκια έβγαλε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η κατάθεση του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Χάουαρντ Γουίλκινσον στο Ευρωκοινοβούλιο για το πλυντήριο «μαύρου χρήματος», που είχε στήσει για περισσότερα από οχτώ...
Ανακρίσεις στην Ευρωβουλή για το «πλυντήριο» Danske
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος έφαγε τα λεφτά του Καντάφι;
Ανώνυμη πηγή, την οποία επικαλείται το βελγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RTBF, υποστηρίζει ότι το τεράστιο ποσό (περίπου 5 δισ. ευρώ) που λείπει από τους λογαριασμούς χρησιμοποιήθηκε παράνομα τα τελευταία επτά...
Ποιος έφαγε τα λεφτά του Καντάφι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας