• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 30.2°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 20.5°C / 28.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 29.3°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 27.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%
ΑP Photo

Αρχιμαφιόζος ή αρχιτραπεζίτης;

 • A-
 • A+

Αν από τα όσα του καταλογίζονται, τα μισά είναι αλήθεια, τότε ο Αλ Καπόνε ήταν... άγγελος. Ο λόγος για τον Λετονό κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς, ο οποίος τέθηκε χθες σε προσωρινή αργία από την κυβέρνηση λόγω της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της χώρας του.

Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης ερευνάται για εκβιασμό προς τράπεζα της Λετονίας προκειμένου να λάβει μίζα τουλάχιστον 100.000 ευρώ (...τον μήνα!)

Η υπόθεση ήλθε στο φως μετά την υποβολή σε επιτροπή διαιτησίας της Παγκόσμιας Τράπεζας καταγγελίας της Norvik Banka, της τράπεζας που φέρεται να αποτέλεσε το αντικείμενο των εκβιασμών του Ρίμσεβιτς.

Η 39σέλιδη λεπτομερής καταγγελία κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και στις αμέσως επόμενες εβδομάδες άρχισε να διαρρέει στα τοπικά ΜΜΕ της Λετονίας.

Σε αυτήν, εκτός των εκβιασμών του κεντρικού τραπεζίτη, περιλαμβάνονται και κατηγορίες για τη ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Λετονίας, η οποία φέρεται να επέβαλε «αντίποινα» στη Norvik, επειδή αυτή αρνιόταν να πληρώσει τις μίζες που της ζητούσαν μεταξύ 2016 και 2017.

H Norvik Banka είναι μια από τις παλιότερες εμπορικές τράπεζες της Λετονίας και 8η μεγαλύτερη με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία. Από το 2014 μεγαλομέτοχος είναι ο γεννημένος στη Ρωσία Βρετανός πολίτης Γκριγκόρι Γκουσέλνικοφ.

Ο Ρίμσεβικς αρνείται κατηγορηματικά τις σε βάρος του καταγγελίες, μιλά για εκστρατεία σπίλωσης και λέει ότι έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του.

Υποστηρίζει ότι όλα αποτελούν συνωμοσία ομάδας τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν να τον υπονομεύσουν εξαπατώντας τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας του.

Μεταξύ άλλων ισχυρίζεται και ότι ο Γκουσέλνικοφ του είχε ζητήσει νωρίτερα 200 εκατ. ευρώ για να φύγει ο ίδιος από τη Λετονία και να του παραδώσει την τράπεζά του.

Η απάντηση του Γκουσέλνικοφ μέσω του πρακτορείου Bloomberg χθες ήταν καταλυτική. Με βάση τα λεγόμενα του, ο Ρίμσεβικς μοιάζει περισσότερο με αρχιμαφιόζο παρά αρχιτραπεζίτη μιας χώρας του ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο Γκουσέλνικοφ είπε ότι:

α. Συνάντησε πρώτη φορά τον Ρίμσεβικς το 2015, σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας της Λετονίας Ρίγα.

Ο Ρίμσεβικς του δήλωσε ότι μπορούσε να τον βοηθήσει αν συνεργαζόταν με ένα συνεργάτη του. Οταν ο Ρίμσεβικς αποχώρησε από τη συνάντηση, ο συνεργάτης του έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί «100.000 ευρώ τον μήνα». Ηταν το ποσόν της μίζας που ήθελαν.

β. Εκτοτε ξανασυναντήθηκε σε διάφορες περιστάσεις με τον Ρίμσεβικς, ο οποίος τον απείλησε ότι θα κλείσει τη Norvik επικαλούμενος παραβιάσεις του ρυθμιστικού πλαισίου αν δεν συνεργαστεί.

γ. Συνεργάτης του Ρίμσεβικς ζήτησε από τη Νorvik να ξεπλένει χρήμα. Μεταξύ άλλων και 100 εκατ. δολάρια από τη Ρωσία, από τα οποία θα μπορούσε να κρατήσει το ένα εκατομμύριο.

«Τώρα ο κεντρικός τραπεζίτης προσποιείται ότι δεν υπάρχει διαφθορά», λέει ο Γκιουσελνίκοφ. «Είναι πεντακάθαρο ότι είναι στην κορυφή ότι χωρίς αυτόν τίποτε δεν θα είχε συμβεί. Επί 25 χρόνια ο Ρίμσεβικς διευθύνει τα πράγματα».

Ας σημειωθεί ότι ο Ρίμσεβικς έπιασε δουλειά στην Κεντρική Τράπεζα της Λετονίας πριν από 25 χρόνια, το 1992, όταν σε ηλικία μόλις 27 ετών, και μετά από ένα μάστερ σε αμερικανικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, διορίστηκε υποδιοικητής της. Από το 2001 προβιβάστηκε σε διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ενώ από το 2014, όταν η χώρα του υιοθέτησε το ευρώ, είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Στα 16 χρόνια που είναι κεντρικός τραπεζίτης, οι τράπεζες της χώρας του έχουν αναγάγει σε μείζονα δραστηριότητά τους το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Αποτελούν τον βασικό αγωγό νομιμοποίησης και εισόδου αυτού του χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κωφεύει η ΕΚΤ

Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης κωφεύει. Και μάλιστα βαρέως! Η ΕΚΤ –όπως ο διάβολος το λιβάνι– απέφυγε μέχρις στιγμής να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το σκάνδαλο Ρίμσεβικς.

Ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι –που παλαιότερα σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις εθνικών κεντρικών τραπεζιτών (Σλοβενία, Κύπρος) έσπευδε άμεσα να κουνήσει το δάχτυλο προς τις κυβερνήσεις μιλώντας για την ανεξαρτησία τους– τηρεί τώρα σιγήν ιχθύος.

Σήμερα, πάντως, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ ενδεχομένως να αναγκαστεί να πει κάτι στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Ερωτήματα τροφοδοτεί και η στάση της λετονικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Μάρις Κουσίνσκις είχε ζητήσει από την περασμένη Κυριακή την παραίτηση του Ρίμσεβικς, ο οποίος αρνιόταν.

Χθες το γραφείο του ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος τέθηκε σε προσωρινή αργία χωρίς αντιδράσεις. Νωρίτερα ο Κουσίνσκις είπε ότι ο Γκουσέλνικοφ δεν έχει παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις σε βάρος του κεντρικού τραπεζίτη.

Από την πλευρά του το λετονικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι οι καταγγελίες αποτελούν μέρος εκστρατείας παραπληροφόρησης με στόχο να πληγεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να... επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών του επόμενου Οκτωβρίου.

Παρομοιάζει μάλιστα αυτήν την εκστρατεία πανομοιότυπη με αυτήν σημειώθηκαν σε Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ πριν τις εκλογές!...

Πιάσ’ το αυγό και κούρευ’ το, δηλαδή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαδάκι... Λετονίας
Τυφώνας χτυπά το τραπεζικό σύστημα της Λετονίας μετά τη σύλληψη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ Ιλμαρς Ρίμσεβικς από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της χώρας του και...
Λαδάκι... Λετονίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
Ποινική δίωξη για δωροδοκία άσκησαν χθες οι δικαστικές αρχές της Λετονίας κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς ο οποίος κατηγορείται ότι απαίτησε και έλαβε μίζα τουλάχιστον 100 χιλιάδων...
Δικαστική δίωξη κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πίσω από κανόνες «κρύβεται» ο Ντράγκι για το θέμα της Λετονίας
Την πάπια έκανε και χθες ο Μάριο Ντράγκι για την τραπεζική κρίση που ταλανίζει εδώ και δύο εβδομάδες τη Λετονία απειλώντας σοβαρά πλέον τη φήμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη πρώτη του -για φέτος-...
Πίσω από κανόνες «κρύβεται» ο Ντράγκι για το θέμα της Λετονίας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από «ήρωες»... αυτοφωράκηδες
Οι αποκαλυπτικές ομολογίες στελεχών της Goldman Sachs για τον ρόλο της στο σκάνδαλο του του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Μαλαισίας μέσω του οποίου υπεξαιρέθηκαν και ξεπλύθηκαν δισ. δολάρια.
Από «ήρωες»... αυτοφωράκηδες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν χάνονται οι... πιστοί της ΕΚΤ
Κανείς δεν χάνεται τελικά όταν εφαρμόζει πιστά αυτά που του προστάζει η… ΕΚΤ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας -και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής...
Δεν χάνονται οι... πιστοί της ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βλέπουν σκευωρία, αλλά τον βάζουν σε αργία
Ισχυρούς τριγμούς δέχεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Λετονίας μετά από την έρευνα που ξεκίνησε εις βάρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Ίλμαρ Ριμσεβικς, ο οποίος κατηγορείται δωροδοκίες. Ο ίδιος το...
Βλέπουν σκευωρία, αλλά τον βάζουν σε αργία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας