Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο «δείκτης φόβου» χειραγωγείται!

Ο «δείκτης φόβου» χειραγωγείται!

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Σε καταγγελία-βόμβα για χειραγώγηση του περιβόητου δείκτη μεταβλητότητας ή φόβου VIX -η εκτόξευση του οποίου θεωρήθηκε από αρκετούς ειδικούς μερικώς υπεύθυνη για την τρέχουσα παγκόσμια χρηματιστηριακή αναταραχή- προέβη χθες μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος.

Με ανώνυμη επιστολή, η οποία απεστάλη μέσω δικηγορικού γραφείου της Ουάσινγκτον προς τις δύο κορυφαίες χρηματιστηριακές αρχές των ΗΠΑ, SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) και CTFC (Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα), ο μάρτυρας καταγγέλλει ότι υπάρχει «αχαλίνωτη χειραγώγηση» του VIX, η οποία «κοστίζει στους επενδυτές εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων κάθε μήνα και συνολικά περί τα 2 δισ. δολάρια ετησίως».

Ο μάρτυρας, που φέρεται ότι έχει εργαστεί σε κομβικές θέσεις κάποιων από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες του κόσμου, υποστηρίζει ότι κάποιες εταιρείες συναλλαγών, «με υπερσύγχρονους αλγόριθμους», εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία του συστήματος διαμόρφωσης του δείκτη VIX «προκειμένου να τον ανεβοκατεβάζουν όπως τους συμφέρει».

Το πράττουν μάλιστα «χωρίς να εμπλέκονται σε κάποια συναλλαγή και να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους», απλά και μόνο επηρεάζοντας τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) του δείκτη S&P, τα οποία διαμορφώνουν τον VIX.

Επί της ουσίας, η καταγγελία είναι ευθεία βολή προς το χρηματιστήριο του Σικάγου CBOE, το οποίο διαμορφώνει και δημοσιοποιεί τον συγκεκριμένο δείκτη, αποκομίζοντας το 20-25% των εσόδων του.

Η επιστολή καταγγέλλει συγκεκριμένα το CBOE για «παραβίαση του εμπιστευτικού καθήκοντός του».

Ο ανώνυμος μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος υπογραμμίζει ακόμη στην επιστολή του ότι η χειραγώγηση του VIX ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τις τεράστιες ζημιές που σημειώθηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες στα συνδεδεμένα με τον VIX χρηματιστηριακά συναλλασσόμενα κεφάλαια (ETFs).

Τα προϊόντα αυτά -διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που λειτουργούν ως μετοχές- φέρνουν κέρδη στους κατόχους τους όταν ο VIX είναι χαμηλός.

Οταν ο VIX ανεβαίνει, υπάρχουν ζημιές. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Credit Suisse αναγκάστηκε να κλείσει ένα τέτοιο παράγωγο -που κάποτε είχε συνολική αξία 2,2 δισ. δολαρίων- όταν αυτό έχασε το 96% της αξίας του.

Σε ανάλογη κίνηση για αντίστοιχο χρηματιστηριακό προϊόν της συνδεδεμένο με τον VIX προέβη και η Nomura.

O VIX χρησιμοποιείται από τους επενδυτές για τη μέτρηση της αναμενόμενης μεταβλητότητας στην αγορά τις επόμενες 30 ημέρες.

Στις 6 Φεβρουαρίου και μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας, ο VIX εκτοξεύτηκε 199% υψηλότερα σε σχέση με το χαμηλό της προηγούμενης ημέρας, φτάνοντας έως και τις 50,3 μονάδες.

[ad-slot]

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο
Από την κατάρρευση της Κίνας και των αναδυόμενων αγορών, την περιπέτεια της Ελλάδας και τον εξαναγκασμό της στο τρίτο Μνημόνιο έως την πρώτη αύξηση...
Από το κακό στο χειρότερο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπανάκι» για νέα ύφεση
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν εδώ και καιρό ότι η παγκόσμια οικονομία, παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξής της, θα καταφέρει τελικά να...
«Καμπανάκι» για νέα ύφεση